28/6/23

Εθνικές Εκλογές Ιουνίου 2023: Δημοσκοπήσεις vs Αποτελέσματα

Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Ούτε τώρα! Με στρωμένη τη μπάλα στη μικρή περιοχή και τον τερματοφύλακα εξουδετερωμένο, οι "τσουρουκάδες" των δημοσκοπήσεων κατάφεραν να χάσουν το... άχαστο, στέλνοντας τη μπάλα πάνω από την (ακρο)δεξιά γωνία του τέρματος.

Όλα τα στοιχεία για τη νέα "τσαρουχιά", εντός του κειμένου...

 

 

"Πότε; Ποτέ!" που λέει και το γνωστό γηπεδικό σύνθημα.
Έχοντας κάνει την ίδια έρευνα τέσσερις φορές σε τέσσερις διαφορετικές εκλογές, παύω πλέον να ελπίζω ότι οι δημοσκοπήσεις μπορούν να μας δώσουν μια πειστική εικόνα του τι μέλει γενέσθαι στην εκάστοτε εκλογική αναμέτρηση - τουλάχιστον όχι με τον τρόπο που διεξάγονται από τις ελληνικές δημοσκοπικές εταιρείες.
Στην προκειμένη περίπτωση, με το έργο τους απείρως ευκολότερο απ' ότι στις 21/5/2023, οι δημοσκόποι κατάφεραν -διότι περί κατορθώματος πρόκειται- να "χάσουν" το πέμπτο τη τάξει κόμμα από τα οχτώ του νέου Κοινοβουλίου!

Πάμε να δούμε τον πίνακα, και σχολιάζουμε περαιτέρω (κλικ για αρχικό μέγεθος)

 

Η αστοχία

Τις προηγούμενες φορές έγραφα "οι αστοχίες", καθώς ήταν κάμποσες.
Τώρα η γενική εικόνα είναι ασύγκριτα καλύτερη από οποτεδήποτε άλλοτε, αλλά το πορτοκαλί στη μέση του πίνακα βγάζει μάτι: Οι μέχρι πρότινος άφαντοι ακροδεξιοί Σπαρτιάτες (δε συμμετείχαν στις εκλογές της 21/5/2023), με την καθοριστική στήριξη του καταδικασμένου εγκληματία Ηλία Κασιδιάρη, έλαβαν σχεδόν διπλάσιες ψήφους από όσες υπολόγιζαν οι δημοσκοπήσεις και μπήκαν στη Βουλή ως πέμπτο κόμμα, πάνω από Ελληνική Λύση, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας.
Όταν προβλέπεις επτακομματική Βουλή και σου προκύπτει οκτακομματική, και όχι επειδή ένα κόμμα που "έβλεπες" πχ στο 2,8% πήρε 3,1%, αλλά επειδή από το 2,5% σου έκανε άλμα στο 4,6%, έχεις αποτύχει. Ξεκάθαρα.
Πού ήταν αυτό το δείγμα; Πώς γίνεται να έπεσαν πάνω του μόνο 2 από τις 19 δημοσκοπήσεις;

Οι επιτυχίες

Όλα καλά κατά τα άλλα.
- Το -1,3% του ΣΥΡΙΖΑ είναι θαυμάσιο σε σχέση με το -7,9% των δημοσκοπήσεων των προηγούμενων εκλογών, και αρκετά καλή προσέγγιση γενικότερα.
- Εξαιρετικές επιδόσεις στα υπόλοιπα, καθώς η ΝΔ είναι στο -0,2%, το ΠΑΣΟΚ στο +0,4%, το ΚΚΕ στο +0,7%, η Ελληνική Λύση στο +0,6%, η Νίκη επίσης στο +0,6%, η Πλέυση Ελευθερίας στο -0,6%, και το ΜέΡΑ25 στο +0,1%.
Ούτε μια απόκλιση πάνω από
±1%, ούτε καν πάνω από ±0,8%.

 

ΕΔΡΕΣ - ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Κλικ για αρχικό μέγεθος

Όπως βλέπουμε στη σύγκριση μεταξύ πρόβλεψης και πραγματικότητας, οι Σπαρτιάτες κόβουν 6 έδρες από τη Νέα Δημοκρατία, 5 από το ΣΥΡΙΖΑ, και 1 από την Πλεύση Ελευθερίας.
Οι άλλες 2 έδρες που χάνει η Πλεύση Ελευθερίας πηγαίνουν στην Ελληνική Λύση και στη Νίκη.
Οι έδρες του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ είναι ακριβώς οι δημοσκοπικά αναμενόμενες.

Όσον αφορά την αυτοδυναμία, η ΝΔ έχει 158 έδρες, ακριβώς τις ίδιες με την προηγούμενη θητεία της την περίοδο 2019-2023. Η μεγάλη διαφορά στη νέα της θητεία θα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση πέφτει από τις 86 έδρες που κατείχε στις 48, οπότε η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι πλέον τεράστια.


ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: MRB 23/6

Η εν λόγω δημοσκόπηση ήταν η μία από τις δύο που έδινε ποσοστό πάνω από 3% στους Σπαρτιάτες, οπότε είναι αυτομάτως η πιο επιτυχημένη.
Η άλλη ήταν η δημοσκόπηση της Real Polls επίσης από 23/6, κατά τα άλλα εμφανώς αποτυχημένη όμως, εφόσον άφηνε εκτός Βουλής την Πλεύση Ελευθερίας, τη Νίκη και την Ελληνική Λύση.
Παραθέτω ξανά τον συγκεντρωτικό πίνακα με τις 19 πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που προσμετρήθηκαν (θυμηθείτε γιατί δεν προσμετρήθηκαν οι πρώτες 6), όπου οι δύο προαναφερθείσες βρίσκονται στις θέσεις #17 και #19 αντίστοιχα.

Κλικ για αρχικό μέγεθος

Η MRB στις 23/6 προέβλεψε οκτακομματική Βουλή με τα σωστά κόμματα, αν και όχι στη σωστή σειρά.
Κατόπιν αναγωγής Αναποφάσιστων, η καταγραφή της έχει ως εξής:

ΝΔ  38,7%
ΣΥΡΙΖΑ  19,2%
ΠΑΣΟΚ  11,2%
ΚΚΕ  7,1%
ΠΛΕΛ  3,7%
ΕΛΛΥ  3,6%
ΝΙΚΗ  3,3%
ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ  3,2%
------
ΜέΡΑ25  2,6%

Σε γενικές γραμμές τα ποσοστά της δεν είναι και τα πιο επιτυχημένα, αλλά "πιάνοντας" τη σύνθεση του Κοινοβουλίου κερδίζει τον ανταγωνισμό.

 

Αυτή ήταν η σύγκριση δημοσκοπήσεων και πραγματικότητας για τις εκλογές Ιουνίου 2023, θα τα ξαναπούμε για το ίδιο θέμα σε τέσσερα χρόνια (ή και νωρίτερα).

Αν έχετε τη διάθεση, μπορείτε να διαβάσετε της προηγούμενες ανάλογες έρευνές μου στους παρακάτω συνδέσμους.

Happy trails to you, 'till we meet again!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου