20/5/23

Εθνικές Εκλογές Μαΐου 2023: η απόλυτη πρόβλεψη

 

Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Τηρώντας μια... παράδοση που κρατάει από το 2015, μια μέρα πριν τις Εθνικές Εκλογές του 2023 το Domino παρουσιάζει το μέσο όρο από 21 δημοσκοπήσεις πανελλαδικής εμβέλειας που διενεργήθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Τι εικόνα διαμορφώνεται με την απλή αναλογική που θα ισχύσει για πρώτη φορά;
Πόση είναι η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;
Πόσα και ποια κόμματα φαίνεται να περνούν το όριο του 3%;
Θα εισέλθουν νέα κόμματα στη Βουλή ή η σύνθεσή της θα παραμείνει ίδια;
Ποιες οι μαθηματικές πιθανότητες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας;
Όλες οι απαντήσεις στο Domino!

 
 

Τόσο το 2019 όσο και το 2015 (στις πρώτες εκλογές εκείνου του έτους), η καταγραφή των ποσοστών των δημοσκοπήσεων και η σύγκρισή τους με τα πραγματικά αποτελέσματα είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Προσωπικά, συνεχίζω να ανατρέχω σε εκείνα τα άρθρα όποτε θέλω να θυμηθώ χρήσιμες πληροφορίες για τις ευστοχίες αλλά και -κυρίως- τις αστοχίες των δημοσκοπήσεων, που όσο τα χρόνια περνούν και τα δεδομένα αυξάνονται, μπορούν να συγκριθούν μεταξύ τους και να οδηγήσουν σε σημαντικά συμπεράσματα.
Αισίως, βρισκόμαστε στην 3η εκλογική αναμέτρηση για την οποία διεξάγω την εν λόγω έρευνα, και μάλιστα αυτή τη φορά το αίσθημα της αναντιστοιχίας μεταξύ δημοσκοπήσεων και λαϊκής βούλησης είναι μεγαλύτερο από ποτέ.
Υπάρχει, βέβαια, και μια εξαίρεση, που θα αποδειχθεί είτε "σούπα" είτε "βόμβα"!
 
Ας περάσουμε στην ουσία λοιπόν, και ας δούμε πώς κατέγραψαν την πρόθεση ψήφου 21 πανελλαδικές δημοσκοπήσεις από τις 4/5 έως τις 19/5/2023.
Θυμίζω ότι πάντοτε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται δύο μέρες πριν τις εκλογές, έτσι έγινε και φέτος.
 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Η γραφική απόδοση των ποσοστών - κλικ για αρχικό μέγεθος

Όπως βλέπουμε, η σύσταση του Κοινοβουλίου δεν αναμένεται να αλλάξει.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τα κόμματα που θα το απαρτίζουν θα είναι τα ίδια με πριν.
Η μόνη διαφορά φαίνεται να είναι ότι το ΜέΡΑ25 περνάει οριακά στην 5η θέση, πάνω από την Ελληνική Λύση που μένει τελευταία.
Φυσικά, αλλάζουν δραματικά οι ισορροπίες στις έδρες, αλλά αυτό είναι κάτι που θα δούμε παρακάτω.
Κανένα εξωκοινοβουλευτικό κόμμα δεν πλησιάζει το 3% ώστε να εισαχθεί στο Κοινοβούλιο, ούτε καν φαίνεται κάποιο να ξεπερνάει το 2%.

Ο ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Αναλυτικά οι 21 δημοσκοπήσεις, και 9 για τις οποίες θα μιλήσουμε αμέσως - κλικ για αρχικό μέγεθος


Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα κατέγραψα όλες τις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές, ήτοι από 20/4 έως 19/5.
Αναγκάστηκα, όμως, να μη συμπεριλάβω στους υπολογισμούς μου τις 9 δημοσκοπήσεις που αφορούν το διάστημα 20/4-3/5, κι αυτό επειδή κατέγραφαν ποσοστά για ένα κόμμα που τελικά δε συμμετέχει στις εκλογές.
Πρόκειται για το Εθνικό Kόμμα - Έλληνες (ΕΚΕ) του Ηλία Κασιδιάρη, που στις 2/5 αποφασίστηκε από τον Άρειο Πάγο ότι απαγορεύεται να συμμετάσχει στις εκλογές, ως "συνέχεια" της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.
Είναι οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζονται με σκούρο γκρι φόντο, και σε αυτές αντιστοιχεί ο υπολογισμός με το ίδιο φόντο στο κάτω μέρος του πίνακα.
Θα μπορούσα να τις αφαιρέσω τελείως, αλλά είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς το πώς ανέβηκαν τα ποσοστά άλλων κομμάτων στις αμέσως επόμενες δημοσκοπήσεις, πράγμα που καταδεικνύει τη μετατόπιση των ψηφοφόρων του ΕΚΕ.
Συγκεκριμένα, τα κόμματα Εάν... και Νίκη εμφανίζονται για πρώτη φορά (και άρα κερδίζουν για πρώτη φορά πάνω από 1%) στις 6/5 και 9/5 αντίστοιχα, ενώ και η Πλεύση Ελευθερίας φαίνεται να κερδίζει σημαντικό έδαφος, αν και ανήκει σε εντελώς διαφορετικό ιδεολογικό χώρο.
 
 

ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

 
 
Η κατανομή εδρών του Κοινοβουλίου

Ο υπολογισμός των εδρών με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι αρκετά απλός:
αρχικά, το ποσοστό του κάθε κόμματος που λαμβάνει πάνω από 3% διαιρείται με το 100 και το πηλίκο πολλαπλασιάζεται επί 300.
Με τη μέθοδο αυτή και σύμφωνα με τα ποσοστά που λαμβάνει το κάθε κόμμα στην παρούσα έρευνα, διατίθενται 260 έδρες και υπολείπονται 40 έδρες.
Αυτές οι 40 έδρες διαιρούνται δια τις 260 διατιθέμενες και το πηλίκο πολλαπλασιάζεται επί το ποσοστό του κάθε κόμματος, ώστε να διατεθούν κι αυτές.
Έτσι, και οι 300 έδρες του Κοινοβουλίου βρίσκουν κάτοχο.
Για παράδειγμα, ας κάνουμε τις πράξεις ώστε να δούμε πώς καταλήγει με 33 έδρες το ΠΑΣΟΚ, το οποίο στις δημοσκοπήσεις λαμβάνει ποσοστό 9,6%.
9,6/100*300=29
40/260*9,6=4
29+4=33

Στις προεκλογικές συζητήσεις και αναλύσεις, επικρατούν δύο σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας: Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25.
Με βάση τα νούμερα που βλέπουμε, αν η Νέα Δημοκρατία συνεργαζόταν με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσαν να σχηματίσουν συγκυβέρνηση πλειοψηφίας με 154 έδρες.
Αντιθέτως, μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΜέΡΑ25 δε θα αρκούσε για κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καθώς οι συνολικές τους έδρες βγαίνουν 143.



ΟΙ "ΑΛΛΕΣ" ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ Η... ΒΟΜΒΑ;


Κλικ για αρχικό μέγεθος

Όπως και στην έρευνα του 2015, έτσι κι εδώ συνάντησα ορισμένες δημοσκοπήσεις που δεν μπόρεσα να χρησιμοποιήσω, καθώς δεν πληρούν τις προδιαγραφές για να λειτουργεί σωστά το σύστημα υπολογισμού όπως το έχω στήσει.
Η Protata δεν καταγράφει Λευκό/Άκυρο και στρογγυλοποιεί τα ποσοστά, μια έρευνα "Ανώνυμης Πολυεθνικής" αναγάγει Λευκό/Άκυρο και Αναποφάσιστους, και η τελευταία δημοσκόπηση της Alco κυκλοφόρησε μόνο ως εκτίμηση ψήφου.

Μισό λεπτό όμως...
Η έρευνα της "Ανώνυμης Πολυεθνικής" που δημοσίευσε το Euractiv δίνει ποσοστό 33,5% στη Νέα Δημοκρατία και 32,9% στον ΣΥΡΙΖΑ, ορίζοντας τη διαφορά στο 0,6%!
Πώς είναι δυνατόν κάτι τέτοιο ενώ ο μέσος όρος διαφοράς μεταξύ τους στις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις είναι 6,9% και η μικρότερη διαφορά που έχει καταγραφεί είναι 4,8% από την MRB στις 27/4;
Πώς είναι δυνατόν ο ΣΥΡΙΖΑ να φτάνει το 32,9% όταν στις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις το "ταβάνι" του ήταν στο 27,9% προ Αναγωγής Αναποφάσιστων (Interview - 18/5) και κατόπιν Αναγωγής γύρω στο 30,2%;
Μπορεί αυτή η έρευνα να "τινάξει στον αέρα" το παραδοσιακό σύστημα που ακολουθούν οι γνωστοί δημοσκόποι και να αποδειχθεί σωστή;
Ή τελικά η εν λόγω Πολυεθνική πλήρωσε ερευνητές-τσαρλατάνους και η έρευνα είναι άνευ σημασίας;
Μένει να το δούμε σε λίγες ώρες!


ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

- Τα κόμματα Εάν..., Εθνική Δημιουργία, Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη δεν εμφανίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως βλέπετε στον Αναλυτικό Πίνακα.
Η στατιστική λογική λέει πως τα ποσοστά τους σ' αυτές τις δημοσκοπήσεις ήταν κάτω από 1% και συγχωνεύθηκαν στο "Άλλο".
Εγώ υπολογίζω τον Τελικό Μέσο Όρο τους με ο,τι μου δίνεται.
Κατά συνέπεια, την ημέρα των εκλογών τα τρία τελευταία
ίσως να λάβουν λίγο μικρότερα ποσοστά απ' αυτά που εμφανίζονται εδώ, αν και οι "απουσίες" τους δεν είναι πολλές, οπότε μάλλον τα νούμερά τους δε θα διαφέρουν ιδιαιτέρως (αν και εφόσον οι δημοσκοπήσεις είναι επιτυχημένες).
Το Εάν... όμως εμφανίζεται μόνο σε 8 από τις 21 δημοσκοπήσεις, άρα ενδέχεται να πιάσει ακόμη και το μισό από το 1,3% που υπολογίζουμε εδώ, δηλαδή 0,6-0,7%.
 
- Οι ημερομηνίες δίπλα σε κάθε δημοσκόπηση είναι οι ημερομηνίες δημοσίευσής τους στα ΜΜΕ.
 
- Το ποσοστό αναγωγής ψήφων από τους Αναποφάσιστους υπολογίζεται ως εξής: ποσοστό Αναποφάσιστων δια 100 επί ποσοστό κόμματος.
Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχικό ποσοστό 25,6%, ενώ οι Αναποφάσιστοι είναι το 9,5%.
Άρα το ποσοστό αναγωγής του υπολογίζεται με την πράξη 9,5/100*25,6=2,4.
25,6%+2,4%=28%, που είναι και ο Τελικός Μέσος Όρος του.
 
- Αν κάποια πανελλαδική δημοσκόπηση δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω (δύσκολο αλλά όχι αδύνατο), σημαίνει ότι δεν κατάφερα να την εντοπίσω και να την καταγράψω. Κατέβαλα κάθε προσπάθεια να μην "ξεφύγει" καμία, αν βρείτε κάποια που δεν κατέγραψα βάλτε μου σχετικό link στα σχόλια, έτσι για την περιέργεια!


Πόσο μέσα θα πέσουν οι υπολογισμοί;
Ποια μεμονωμένη δημοσκόπηση ήταν η πιο πετυχημένη;

Υπήρξε κάποια μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ δημοσκοπήσεων και αποτελεσμάτων;
Τι αξία έχει τελικά η... περίφημη δημοσκόπηση της "Ανώνυμης Πολυεθνικής";
Ραντεβού πάλι εδώ τη Δευτέρα 22 Μαΐου, με όλες τις απαντήσεις!
Μείνετε συντονισμένοι!
 

* Η κεντρική εικόνα είναι γελοιογραφία του Αρκά, δημοσιευμένη στην επίσημη Facebook page του

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου