8/7/19

Εθνικές Εκλογές 2019: Δημοσκοπήσεις vs Αποτελέσματα

Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Τεράστια συσπείρωση προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα έκρυβε η φετινή εκλογική αναμέτρηση, καθώς και πολύ σημαντικές αστοχίες των δημοσκοπήσεων όσον αφορά τα ποσοστά της μείζονος αντιπολίτευσης, αλλά και τον αριθμό των κομμάτων του κοινοβουλίου.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια της μεγάλης έρευνας που δημοσιεύσαμε την παραμονή των εκλογών.



 Το Σάββατο 6/7 δημοσιεύσαμε τη μεγάλη καταγραφή των 24ων πανελλαδικών δημοσκοπήσεων, η οποία θεωρητικά θα μας έδινε ο,τι πιο κοντινό στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρά την προδιαγεγραμμένη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, η εκτίμηση στα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έπεσε εμφανώς έξω, ενώ η έξοδος της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο φάνταζε απίθανη σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Ας δούμε την τελική καταγραφή, και σχολιάζουμε περαιτέρω (κλικ για αρχικό μέγεθος).





Οι αστοχίες
- Τα ποσοστά που συγκέντρωσαν τα "Άλλα" κόμματα, καθώς και τα Λευκά/Άκυρα ήταν πολύ μικρότερα, με συνολικό ποσοστό 3,79% αντί για 9.9% (διαφορά 6,11%). Σχεδόν το σύνολο αυτού του ποσοστού ψήφισε κόμματα εντός Κοινοβουλίου βάσει στατιστικής λογικής, με αποτέλεσμα κρίσιμη άνοδο του δικομματισμού και ενίσχυση σχεδόν όλων των μικρότερων κομμάτων.
- Η Χρυσή Αυγή έμεινε εκτός Κοινοβουλίου, με ποσοστό μικρότερο κατά 1/4 του προβλεπόμενου, ήτοι 2,93% αντί για 3,9%! Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο σε 3 από τις 24 δημοσκοπήσεις έβγαζε ποσοστό μικρότερο του 3% (2 από τις 24 αν κάνουμε αναγωγή Αναποφάσιστων - θα πούμε περισσότερα στη συνέχεια), κι όμως το αναπάντεχο συνέβη. Με τη δίκη της να οδεύει προς ολοκλήρωση, τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα για τα μέλη της.
- Η Νέα Δημοκρατία έβγαλε ένα ισχυρό 39,85% το οποίο θα της έδινε αρκετές παραπάνω από τις 158 Έδρες που τελικά πήρε, αν...
- ...ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα +4,53% το οποίο τον οδήγησε στη σχετικά "αξιοπρεπή" διαφορά των 8,32% από τη ΝΔ αντί για το 10,1% που έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Οι επιτυχίες
- Το +0,9% του ΚΙΝΑΛ είναι αξιοπρεπής προσέγγιση εκ μέρους των δημοσκόπων, ενώ οι προβλέψεις για ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, ΜέΡΑ25 και Πλεύση Ελευθερίας είναι από πολύ καλές έως άριστες.
- Το κατά πολύ μικρότερο (αναλογικά) ποσοστό του Δημιουργία, Ξανά! ήταν αναμενόμενο. Όπως είπα και στην προχθεσινή ανάλυση, "υπολογίζουμε τον Τελικό Μέσο Όρο των κομμάτων με ο,τι μας δίνεται. Εφόσον η Δημιουργία, Ξανά! εμφανίζεται μόνο σε 4 από τις 24 δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να πιάσει ακόμη και το μισό από το 1,3% που υπολογίζουμε εδώ, δηλαδή 0,6-0,7%". Όντως, βρέθηκε στο 0,74%.



ΕΔΡΕΣ - ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Στον υπολογισμό των Εδρών σωστά προέβλεψαν ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτοδύναμη, όμως λόγω εξακομματικής και όχι επτακομματικής Βουλής, η κατανομή των εδρών είναι διαφορετική από την προβλεπόμενη, με μεγάλο κερδισμένο τον ΣΥΡΙΖΑ.



Οι 11 Έδρες που αναμενόταν να πάρει η Χρυσή Αυγή με το υποτιθέμενο 3,9% των δημοσκοπήσεων πήγαν τελικά: 8 στον ΣΥΡΙΖΑ, 1 στη ΝΔ, 1 στο ΚΙΝΑΛ και 1 στην Ελληνική Λύση.



Η RASS ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Όντας μία εκ των μόλις δύο (!) δημοσκοπήσεων που κατάφερε να προβλέψει σωστά την έξοδο της Χρυσής Αυγής από το Κοινοβούλιο μετά και την αναγωγή του ποσοστού των Αναποφάσιστων, η τελική δημοσκόπηση της Rass που δημοσιεύθηκε στις 5/7 κερδίζει επάξια τον τίτλο της πιο επιτυχημένης.
Παραθέτω ξανά τον Συγκεντρωτικό Πίνακα με τις 24 πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, όπου θα βρείτε την εν λόγω δημοσκόπηση στην 24η και τελευταία θέση (κλικ για αρχικό μέγεθος).



Κατόπιν αναγωγής Αναποφάσιστων και αναφέροντας μόνο τα κόμματα του Κοινοβουλίου και τη Χρυσή Αυγή, η δημοσκόπηση της Rass βγάζει:

ΝΔ  38%

ΣΥΡΙΖΑ  27,4%
ΚΙΝΑΛ  8,6%
ΚΚΕ  6,1%
ΕΛΛΥ  3,2%
ΜέΡΑ25  3%
----------------
ΧΑ 2,7%

Σε γενικότερα πλαίσια τα ποσοστά της δεν είναι και τόσο πετυχημένα, προβλέπει όμως σωστά την εξακομματική Βουλή, με τα σωστά κόμματα και στη σωστή σειρά.
Μόνο της μεγάλο πρόβλημα είναι το πολύ μικρό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως ήταν "πληγή" για όλους τους δημοσκόπους.

Για την ιστορία, την πιο καλή πρόβλεψη για τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε η Pulse στις 5/7 (νο 23 στον Συγκεντρωτικό Πίνακα), όπου κατόπιν αναγωγής ποσοστού Αναποφάσιστων ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει το 29,7%.



Αν έχετε διάθεση για Ιστορική αναδρομή, διαβάστε εδώ το αντίστοιχο "Δημοσκοπήσεις vs Αποτελέσματα" για τις Εθνικές Εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όταν δύο μικρά κόμματα εμφανίζονταν από το "πουθενά" στο 1,8% δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα για την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων


1 σχόλιο: