6/7/19

Εθνικές Εκλογές 2019: η απόλυτη πρόβλεψη

Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Μία μέρα πριν τις Εθνικές Εκλογές του 2019, το 
Domino παρουσιάζει τον μέσο όρο από 24 πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον τελευταίο μήνα.

Αυτοδυναμία ή όχι;
Διαφορά πάνω ή κάτω από 10% μεταξύ ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ;

5, 6 ή 7 κόμματα στη Βουλή;
Η πλήρης εικόνα μόνο στο Domino!




Η ανάλυση των δημοσκοπήσεων των Εθνικών Εκλογών Ιανουαρίου 2015 και η τελική σύγκριση με τα αποτελέσματα των τότε εκλογών είχαν ξεχωριστό ενδιαφέρον και ανέδειξαν πολύ σημαντικά δεδομένα, κυρίως όσον αφορά τις όποιες αστοχίες των δημοσκόπων.
Το εγχείρημα θα επαναλαμβανόταν και τον Σεπτέμβριο του 2015, στις δεύτερες Εθνικές Εκλογές, όμως η θητεία μου στον Ελληνικό Στρατό δεν μου το επέτρεψε.

Σήμερα, τεσσεράμισι χρόνια μετά, είμαστε ξανά μαζί να δούμε πώς κατέγραψαν την πρόθεση ψήφου 24 πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, από τις 6 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου 2019 (πάντοτε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται δύο μέρες πριν τις εκλογές, έτσι και τώρα).


ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ


Η γραφική απόδοση των ποσοστών - κλικ για αρχικό μέγεθος


Ο ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

Μία προς μία οι 24 δημοσκοπήσεις - κλικ για αρχικό μέγεθος

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ

Όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα καμία εφαρμογή που να υπολογίζει κοινοβουλευτικές έδρες για το 2019. Η μόνη εφαρμογή που εντόπισα έρχεται από το 2015 και είναι αυτή του helppost.gr.
Προχωρώντας σε τροποποιήσεις όσον αφορά τα υποψήφια κόμματα, φτάνουμε στον παρακάτω πίνακα:

Η κατανομή εδρών του Κοινοβουλίου

Όπως βλέπουμε, έχουμε εκ νέου επτακομματική Βουλή στην οποία η Νέα Δημοκρατία είναι απόλυτος κυρίαρχος με 150+7 έδρες και δεν έχει ανάγκη τη συνεργασία με άλλο κόμμα ή την ψήφο ανοχής του Κοινοβουλίου.


ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

- Όπως επισημαίνω και στις υποσημειώσεις του Αναλυτικού Πίνακα, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δύο δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν λάθος άθροισμα!
Η Opinion Poll στις 20/6 αθροίζει 100,1% (νο. 6 στον Αναλυτικό Πίνακα) ενώ η Marc στις 24/6 αθροίζει 100,4% (νο. 11 στον Αναλυτικό Πίνακα)!

Ειδικά το +0,4% της Marc είναι ένα τεράστιο στατιστικό σφάλμα, γι' αυτό και τους απηύθυνα σχετικό ερώτημα στο Twitter, στο οποίο δεν απάντησαν ποτέ.
(Συγγνώμη για το ορθογραφικό λάθος "αθρίζει", αλλά τα tweets δεν διορθώνονται όπως πχ οι δημοσιεύσεις στο Facebook.)



- Όπως επισημαίνω και στις υποσημειώσεις του Αναλυτικού Πίνακα, στις δύο περιπτώσεις που εμφανίστηκαν σε δημοσκοπήσεις οι Οικολόγοι Πράσινοι ως μεμονωμένο κόμμα συγχώνευσα τα ποσοστά τους με αυτά του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον είχαν ήδη ανακοινώσει από τις 11 Ιουνίου ότι θα συστρατευθούν μαζί του.
Ίσως και στις υπόλοιπες (ή κάποιες από τις υπόλοιπες) δημοσκοπήσεις μετά τις 11 Ιουνίου οι δημοσκόποι να συνέχιζαν να καταγράφουν την Πρόθεση Ψήφου στους Οικολόγους Πράσινους ξεχωριστά από την Πρόθεση Ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ, όμως εκείνη να ήταν μικρότερη από 1% και να συγχωνευόταν στο "Άλλο".
Αυτό θα σήμαινε ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κι άλλες συγχωνεύσεις ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγοι Πράσινοι, όμως εφόσον τα ποσοστά κάτω από 1% δεν τα μαθαίνουμε αλλά τα βλέπουμε όλα μαζί στο "Άλλο", δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα.

Πάντως, εάν το σενάριο ισχύει, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά τι μεγαλύτερο από 27%.

- Τα κόμματα Πλεύση Ελευθερίας και Δημιουργία, Ξανά! δεν εμφανίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπως βλέπετε στον Αναλυτικό Πίνακα.
Η στατιστική λογική λέει πως τα ποσοστά τους σ' αυτές τις δημοσκοπήσεις ήταν κάτω από 1% και συγχωνεύθηκαν στο "Άλλο".
Εμείς υπολογίζουμε τον Τελικό Μέσο Όρο τους με ο,τι μας δίνεται, οπότε την ημέρα των εκλογών θα "πιάσουν" μικρότερα ποσοστά απ' αυτά που υπολογίσαμε εμείς, 
κατά πάσα πιθανότητα.
Ειδικά η Δημιουργία, Ξανά!, εφόσον εμφανίζεται μόνο σε 4 από τις 24 δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να πιάσει ακόμη και το μισό από το 1,3% που υπολογίζουμε εδώ, δηλαδή 0,6-0,7%.
Αντιθέτως με τα δύο αυτά κόμματα, η Ένωση Κεντρώων εμφανίζεται σε 22 από τις 24, οπότε ο Τελικός Μέσος Όρος της δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις 2 "απουσίες" της.
 


- Οι ημερομηνίες δίπλα σε κάθε δημοσκόπηση είναι οι ημερομηνίες δημοσίευσής τους στα ΜΜΕ.

- Το ποσοστό αναγωγής ψήφων από τους Αναποφάσιστους υπολογίζεται ως εξής: Ποσοστό Αναποφάσιστων δια 100 επί Ποσοστό κόμματος.
Π.χ. ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 24,5%, ενώ οι Αναποφάσιστοι είναι το 10,3%.
Άρα το ποσοστό αναγωγής της υπολογίζεται με την πράξη 10,3/100*24,5=2,52 (στρογγυλοποιημένο).
24,5%+2,52%=27% (επίσης στρογγυλοποιημένο), που είναι και ο Τελικός Μέσος Όρος του.


- Όλοι οι μέσοι όροι είναι στρογγυλοποιημένοι στο 1 δεκαδικό ψηφίο, όπως στρογγυλοποιούνται και στις δημοσκοπήσεις. Τα ποσοστά αναγωγής των Αναποφάσιστων είναι τα μόνα στρογγυλοποιημένα στα 2 δεκαδικά, εφόσον εξήχθησαν από εμένα. Επέλεξα να τα καταγράψω έτσι και να αφήσω το Excel να κάνει την τελική στρογγυλοποίηση μόνο του, κατά την πρόσθεση με τα προ αναγωγής ποσοστά.

- Σε κάποιες δημοσκοπήσεις (μία ή δύο εξ αυτών) οι δημοσκόποι επέλεξαν να μη συγχωνεύσουν στο "Άλλο" ποσοστά κομμάτων μικρότερα από 1%, με αποτέλεσμα να καταγράφουν ξεχωριστά κόμματα με ποσοστά ακόμη και 0,5%. Εφόσον η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων συγχωνεύει όλα τα κόμματα με ποσοστό κάτω από 1% στο "Άλλο", σ' αυτές τις ελάχιστες περιπτώσεις συγχώνευσα το ποσοστό τους στο "Άλλο" με δική μου πρωτοβουλία και με σκοπό τα ακριβέστερα αποτελέσματα. 

- Αν κάποια πανελλαδική δημοσκόπηση δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω (δύσκολο έως απίθανο), σημαίνει ότι δεν κατάφερα να την εντοπίσω και να την καταγράψω. Κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια να μην "ξεφύγει" καμία.


Πόσο μέσα θα πέσουν οι υπολογισμοί;
Ποια μεμονωμένη δημοσκόπηση ήταν η πιο πετυχημένη;

Υπήρξε κάποια μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ δημοσκοπήσεων και αποτελεσμάτων;
Θα επανέλθουμε με νέο άρθρο την επομένη των εκλογών, Δευτέρα 8 Ιουλίου, συγκρίνοντας τα παραπάνω ποσοστά με τα πραγματικά αποτελέσματα.
Μείνετε συντονισμένοι!



* Η κεντρική εικόνα είναι γελοιογραφία του ΚΥΡ για την Athens Voice

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου