27/1/15

Εθνικές Εκλογές 2015: Δημοσκοπήσεις vs Αποτελέσματα

Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Η φετινή εκλογική αναμέτρηση έκρυβε πολλές εκπλήξεις για τους δημοσκόπους, που ως επί το πλείστον είδαν τις δημοσκοπήσεις τους να αστοχούν εντυπωσιακά.

Σε συνέχεια της μεγάλης έρευνας που δημοσιεύσαμε παραμονή των Εκλογών, σας παρουσιάζουμε τα συγκριτικά αποτελέσματα, τις απίθανες εκπλήξεις, αλλά και την πιο επιτυχημένη δημοσκόπηση.


Το Σάββατο 24/1, μια μέρα πριν τις Εθνικές Εκλογές, δημοσιεύσαμε την μεγάλη έρευνα (διαβάστε την ΕΔΩ) με το Μέσο Όρο 52 δημοσκοπήσεων Πανελλαδικής Εμβέλειας.

Θεωρητικά θα είχαμε ο,τι κοντινότερο στα πραγματικά αποτελέσματα, όμως τα πράγματα δεν πήγαν κατ' ευχήν για τους δημοσκόπους, άρα ούτε και για 'μας!

Δείτε παρακάτω τη σύγκριση των πραγματικών αποτελεσμάτων (αριστερές στήλες) και των Μέσων Όρων που εξήχθησαν από την έρευνά μας (δεξιές στήλες), καθώς και τη διαφορά ανάμεσά τους. (κλικ για μεγέθυνση)




Οι αστοχίες είναι πολλές, όπως βλέπετε.
- Η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία είναι κατά 3,9% μεγαλύτερη του αναμενόμενου.
- Τρίτο κόμμα περιμέναμε το Ποτάμι, αλλά τελικά η Χρυσή Αυγή επικράτησε για 0,2%.
- Το ΠΑΣΟΚ αναμενόταν έκτο αλλά βγήκε έβδομο και τελευταίο, κι αυτό γιατί...
- ...οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όχι απλά μπήκαν στη Βουλή, αλλά το ποσοστό τους αποδείχθηκε κατά 55% μεγαλύτερο του προβλεπόμενου, σκαρφαλώνοντας απ' το 3,1% στο 4,8%!
- Η Ένωση Κεντρώων και η Τελεία δεν εμφανίζονταν σε ΚΑΜΙΑ δημοσκόπηση, με τη στατιστική λογική να λέει ότι το ποσοστό τους μετριόταν πάντοτε κάτω από 1% και άρα συνυπολογίζονταν στο "Άλλο". Αντ' αυτού έπιασαν αμφότερα το 1,8%, κάνοντας την απόλυτη έκπληξη των εκλογών και εκθέτοντας τους δημοσκόπους!

Επειδή όμως δεν γίνεται να είναι όλα αποτυχημένα, παρατηρούμε ότι:
- Το Ποτάμι έπιασε ακριβώς 6,1%
- Το ΚΙΔΗΣΟ μόλις 0,1% παραπάνω, και το ΠΑΣΟΚ 0,2%, ενώ σχετικά πετυχημένη ήταν η πρόβλεψη για το ΚΚΕ που βρίσκεται στο +0,4%.

- Τα ΛΑΟΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΔΗΜΑΡ έπιασαν μικρότερα ποσοστά απ' αυτά που καταγράψαμε, πράγμα που όπως είχαμε εξηγήσει ήταν απολύτως αναμενόμενο λόγω συγχώνευσής τους με το "Άλλο" σε αρκετές δημοσκοπήσεις.

Εν κατακλείδι, τα ποσοστά που έβγαλε η έρευνά μας απέχουν +-0,76% από τα πραγματικά ποσοστά, κατά μέσο όρο.
(Δεν υπολογίζονται Ένωση Κεντρώων και Τελεία, εφόσον δεν υπάρχει συγκρίσημο ποσοστό)



ΠΩΣ ΠΗΓΑΜΕ ΜΕ ΕΔΡΕΣ - ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ;

Στον υπολογισμό των εδρών δεν υπήρξε το τεράστιο λάθος, καθώς σωστά προβλέψαμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι αυτοδύναμος.
Μεγάλη χαμένη η ΝΔ που πήρε 7 Έδρες λιγότερες και μεγάλοι νικητές οι ΑΝΕΛ που πήραν 4 Έδρες παραπάνω.

Γραφιστικά βασισμένο στον σχετικό πίνακα του news247.gr


Η ALCO ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ

Η εταιρία Alco πραγματοποίησε την πιο επιτυχημένη δημοσκόπηση, στις 23/1.
Παραθέτουμε εκ νέου τον Αναλυτικό Πίνακα με τις 52 δημοσκοπήσεις, όπου η εν λόγω βρίσκεται στη θέση 51. (κλικ για μεγέθυνση)


Κατόπιν αναγωγής του ποσοστού των Αναποφάσιστων, η Alco έβγαλε:
ΣΥΡΙΖΑ 35,8%
ΝΔ 28,6%
ΧΑ 5,9%
Ποτάμι 5,9%
ΠΑΣΟΚ 4,9%
ΚΚΕ 4%
ΑΝΕΛ 3,9%
ΚΙΔΗΣΟ 2,5%
ΛΑΟΣ 1,1%
ΔΗΜΑΡ 1,1%

Όπως βλέπετε, η μεγάλη αστοχία της ήταν το κατά 1,5% μικρότερο
ποσοστό του ΚΚΕ.
Το -0,9% στους ΑΝΕΛ μπορεί να θεωρηθεί εξαιρετική επίδοση σε σχέση με τους υπολογισμούς των περισσότερων άλλων δημοσκοπήσεων, ενώ στα ποσοστά των ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τα πήγε περίφημα, αφού πλησίασε στο -0,5% και +0,8% αντίστοιχα.
Βεβαίως δεν εμφάνισε πουθενά Ένωση Κεντρώων και Τελεία, αλλά σ' αυτό "την πάτησαν" όλοι.

Στα ποσοστά των 10 κομμάτων που παρουσίασε, η Alco κατάφερε να έχει μέση απόκλιση από τα πραγματικά ποσοστά μόλις +-0,52%.
 


ΠΕΡΙ ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΑΣ

Η απόλυτη αστοχία στην καταγραφή των ποσοστών Ένωσης Κεντρώων και Τελείας είναι κάτι το πρωτοφανές.

Φαντάζει απίστευτο πώς σε καμία δημοσκόπηση δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 1% ώστε να παρουσιαστούν αυτόνομα, αλλά πάντοτε έπιαναν ποσοστά άξια για συγχώνευση με το "Άλλο".

1,8% στις εκλογές, κάτω από 1% σε ΟΛΕΣ τις δημοσκοπήσεις; Το γράφω και δεν το πιστεύω.

Όταν ένας αγώνας ποδοσφαίρου μοιάζει "στημένος", στην υποψία και μόνο, η UEFA τον καταγράφει και διεξάγει σχετική έρευνα.

Καιρός λοιπόν να διεξάγει και η ελληνική δικαιοσύνη έρευνες σε τόσο περίεργες περιπτώσεις.

Αν πρόκειται περί τρομερής ατυχίας των δημοσκόπων που δεν κατάφεραν σε κανένα μπαράζ τηλεφωνημάτων να πετύχουν αρκετούς ψηφοφόρους των παραπάνω κομμάτων, τότε όλα καλά από νομικής απόψεως.
Ας τροποποιήσουν, όμως, τις δημοσκοπικές μεθόδους τους αν θεωρούν πως μπορούν να αποφύγουν κάτι τέτοιο στο μέλλον, για καλό δικό τους και κυρίως της κοινωνίας.

Αν όμως πρόκειται περί μεθόδευσης, τότε όλοι δικαιούνται να μάθουν την αλήθεια και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν κατά τα νομίμως προβλεπόμενα.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/1/15, 10:00 μ.μ.

    Θα είχε ενδιαφέρον και μια χρονική κατανομή. Πως δηλαδή αλλάζουν οι τάσεις με την πάροδο του χρόνου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Αναλυτικός Πίνακας κατατάσσει τις δημοσκοπήσεις με χρονολογική σειρά, οπότε μπορείτε να δείτε τις όποιες αλλαγές τάσεων από την αρχή του έτους έως δύο μέρες πριν τις εκλογές.

      Διαγραφή