24/6/23

Εθνικές Εκλογές Ιουνίου 2023: Η απόλυτη πρόβλεψη

Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Μετά την εκκωφαντική αποτυχία των δημοσκοπήσεων να πλησιάσουν το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023, οι δημοσκόποι φαίνεται να... συνετίστηκαν και να σταμάτησαν τις αλχημείες.

Τα ποσοστά των νέων ερευνών είναι αρκετά κοντά στα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, άρα μάλλον θα είναι αρκετά κοντά και στα αποτελέσματα των ερχόμενων.

Πόση αυτοδυναμία θα έχει η ΝΔ; Πόση θα είναι η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ; Η νέα Βουλή θα έχει πέντε κόμματα ή παραπάνω; Ποιο κόμμα εμφανίζεται από το πουθενά στο 2.5%;

Όλες οι απαντήσεις στο Domino!
 
Το πόσο τραγικά αποτυχημένες ήταν οι δημοσκοπήσεις των προηγούμενων εκλογών μπορείτε αν θέλετε να το θυμηθείτε διαβάζοντας το ανάλογο άρθρο μου, με τίτλο "Εθνικές Εκλογές Μαΐου 2023: Δημοσκοπήσεις vs Αποτελέσματα".
Θυμίζω ότι η επίσημη δικαιολογία των δημοσκόπων για το βατερλό τους ήταν ο "τραμπουκισμός" και το "μπούλινγκ" που ισχυρίζονται ότι δέχονταν επί σειρά ετών από τον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριφορές οι οποίες δεν τους οδήγησαν σε κάποια νομική ενέργεια κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αλλά σε τροποποίηση αποτύπωσης των μετρήσεών τους, με τη γνωστή κατάληξη...
Αν διαβάσετε το παραπάνω άρθρο, θα βρείτε ένα... ανθολόγιο των δηλώσεών τους.

Αυτή τη φορά το έργο τους ήταν πιο εύκολο σε κάθε περίπτωση, είτε ισχύει είτε δεν ισχύει το προαναφερθέν σενάριο.
Η μεγάλη, αδιαμφισβήτητη "δημοσκόπηση" έγινε, και ήταν οι ίδιες οι εκλογές στις 21/5/2023.
Με δεδομένο το πόσο εξαιρετικά απίθανο είναι να αλλάξουν δραματικά οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων μέσα σε ένα μήνα, οι δημοσκόποι είχαν αυτή τη φορά ένα υπερπολύτιμο μέτρο σύγκρισης και "επικύρωσης" των μετρήσεών τους.

Αν αποτύχουν και τώρα, δεν ξέρω τι άλλο τους μένει.
 
Ας δούμε λοιπόν πώς κατέγραψαν την πρόθεση ψήφου 19 πανελλαδικές δημοσκοπήσεις από τις 13/6 έως τις 23/6/2023.
Θυμίζω ότι πάντοτε οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δημοσιεύονται δύο μέρες πριν τις εκλογές, έτσι και τώρα.
 
 

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 
Η γραφική απόδοση των ποσοστών - κλικ για αρχικό μέγεθος
 
Το Κοινοβούλιο την περίοδο 2019-2023 ήταν εξακομματικό, ενώ η προσωρινή σύνθεση μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου μειώθηκε κατά ένα κόμμα, εφόσον το ΜέΡΑ25 δεν κατάφερε να πιάσει το 3%.
Όπως φαίνεται, το νέο Κοινοβούλιο θα έχει επτά κόμματα, εκ των οποίων τα δύο είναι νέες εισαγωγές: η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.
Το ΜέΡΑ25 παραμένει εκτός, ενώ εντελώς νέα εμφάνιση στο γράφημα κάνει το νέο πολιτικό όχημα του Ηλία Κασιδιάρη, οι Σπαρτιάτες.
Όπως θα δούμε παρακάτω, εξ αιτίας αυτού του κόμματος "αχρηστεύτηκαν" από στατιστικής άποψης οι δημοσκοπήσεις της περιόδου 26/5-12/6, αφού ξεκίνησε να προσμετράται (και μάλιστα με σημαντικά ποσοστά) από τις 13/6 και έπειτα.
Το ίδιο είχε γίνει και με τις δημοσκοπήσεις της περιόδου 22/4-3/5 εξαιτίας του προηγούμενου σχήματος του Κασιδιάρη, με τίτλο "Εθνικό Κόμμα Έλληνες", για τον αντίστροφο λόγο: από τις 4/5 και έπειτα είχε σταματήσει να προσμετράται, επειδή ο Άρειος Πάγος του απαγόρευσε την κάθοδο στις εκλογές.
 
 

 Ο ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

 
Αναλυτικά οι 19 δημοσκοπήσεις, και 6 τις οποίες "έκαψαν" οι Σπαρτιάτες - κλικ για αρχικό μέγεθος

 
Όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα κατέγραψα όλες τις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν τον τελευταίο μήνα πριν τις εκλογές, ήτοι από 24/5 έως 23/6.
Στο διάστημα 24/5-31/5 δε φαίνεται να διενεργήθηκαν δημοσκοπήσεις.
Εκείνες που διενεργήθηκαν το διάστημα 1/6- 12/6 αναγκάστηκα να μην τις προσμετρήσω (γκρι φόντο) για τους λόγους που εξήγησα πριν και σχετίζονται με τους Σπαρτιάτες.
Έτσι, καταλήγουμε σε 19 δημοσκοπήσεις με πολύ συμπαγές δείγμα, με μόνο δύο κενά (καταγραφή κάτω από 1% και συγχώνευση στο "Άλλο"), αμφότερα στη στήλη των Σπαρτιατών.


ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΔΡΩΝ


Η κατανομή εδρών του Κοινοβουλίου 


Με την επιστροφή στο γνώριμο σύστημα της Ενισχυμένης Αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία έχει άνετη πλειοψηφία 164 εδρών.
Εφόσον επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των τριών τελευταίων κομμάτων θα είναι πολύ μικρές, αριθμώντας 31 βουλευτές στο σύνολο.



ΣΧΟΛΙΑ - ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ

- Οι ημερομηνίες δίπλα σε κάθε δημοσκόπηση είναι οι ημερομηνίες δημοσίευσής τους στα ΜΜΕ.
 
- Το ποσοστό αναγωγής ψήφων από τους Αναποφάσιστους υπολογίζεται ως εξής: ποσοστό Αναποφάσιστων δια 100 επί ποσοστό κόμματος.
Π.χ. το ΠΑΣΟΚ έχει αρχικό ποσοστό 10,7%, ενώ οι Αναποφάσιστοι είναι το 6,5%.
Άρα το ποσοστό αναγωγής του υπολογίζεται με την πράξη 6,5/100*10,7=0,7. 10,7%+0,7%=11,4%, που είναι και ο Τελικός Μέσος Όρος του.

- Μία πανελλαδική δημοσκόπηση δεν εντάχθηκε στον παραπάνω πίνακα από επιλογή, καθώς η δημοσκοπική εταιρεία δημοσίευσε εκτίμηση ψήφου και όχι πρόθεση. Είναι η τελευταία δημοσκόπηση της Rass στις 23/6.

- Αν κάποια άλλη πανελλαδική δημοσκόπηση δεν περιλαμβάνεται στις παραπάνω (δύσκολο αλλά όχι αδύνατο), σημαίνει ότι δεν κατάφερα να την εντοπίσω και να την καταγράψω. Κατέβαλα κάθε προσπάθεια να μην "ξεφύγει" καμία, αν βρείτε κάποια που δεν κατέγραψα βάλτε μου σχετικό link στα σχόλια, έτσι για την περιέργεια!


Ραντεβού πάλι εδώ τη Δευτέρα 26 Ιουνίου, με όλες τις απαντήσεις!
Μείνετε συντονισμένοι!
 

* Η κεντρική εικόνα είναι γελοιογραφία του Κώστα Σκλαβενίτη, δημοσιευμένη στα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου