27/5/23

Εθνικές Εκλογές Μαΐου 2023: Δημοσκοπήσεις vs Αποτελέσματα

 
Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Βατερλό; Κόλαφος; Συντριβή; Σκάνδαλο;
Ποια είναι άραγε η κατάλληλη λέξη για να περιγράψει την ιστορική αποτυχία των δημοσκοπήσεων;
Πώς "εξηγούν" οι ίδιοι οι δημοσκόποι την τραγική εικόνα των ερευνών τους;
Τελικά, είναι οι ίδιες οι εκλογές του Μαΐου 2023 η μόνη χρήσιμη δημοσκόπηση;

Διαβάστε  τη συνέχεια της μεγάλης έρευνας που δημοσιεύσαμε παραμονή των εκλογών.

 

Το Σάββατο 21 Μαΐου δημοσίευσα τη μεγάλη καταγραφή των 21 πανελλαδικών δημοσκοπήσεων, η οποία θεωρητικά θα μας έδινε ό,τι πιο κοντινό στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Χωρίς καμία υπερβολή, μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου 2023 ήταν το πιο αναπάντεχο στην πρόσφατη Ιστορία της χώρας μας.
Η (έστω και μικρή) ενίσχυση των ποσοστών του κυβερνόντος κόμματος μετά από τετραετή θητεία είναι κάτι που έχουμε να δούμε από 2000 και το ΠΑΣΟΚ, με τότε ηγέτη τον Κώστα Σημίτη.
Η συντριβή του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης με τέτοιο εμφατικό τρόπο είναι κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά των εκλογών στην Ελλάδα, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και έπειτα.

Φυσικά, ο βασικός λόγος που κανείς δεν περίμενε ό,τι συνέβη, είναι οι δημοσκοπήσεις.
Ενώ θεωρητικά είναι ο πιο ασφαλής και επίσημος τρόπος να αντιληφθούμε ποιες είναι περίπου οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων πριν από μια εκλογική αναμέτρηση, αυτή τη φορά απέτυχαν τόσο οικτρά που άφησαν όλη την Ελλάδα - και όχι μόνο - άναυδη.

Πάμε να δούμε τον πίνακα, και σχολιάζουμε περαιτέρω (κλικ για αρχικό μέγεθος)


 
 

Οι αστοχίες

Τι να πρωτοπείς...
Νέα Δημοκρατία έκανε ένα άλμα 5,9% πάνω από την πρόβλεψη, ξεπερνώντας ακόμη και το ποσοστό της στις προηγούμενες εκλογές κατά 0,9%.
ΣΥΡΙΖΑ έπεσε -7,9% κάτω από τις προβλέψεις και -11,5% κάτω από το προηγούμενο ποσοστό του, υφιστάμενος πανωλεθρία.
διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα αναμενόταν στο 6,9% και κατέληξε να είναι 20,7%!
-Το Μέρα25 περιμέναμε να μπει σχετικά άνετα στη Βουλή με 3,8% και να ξεπεράσει οριακά την Ελληνική Λύση, αλλά τελικά έπιασε μόνο 2,6% και έμεινε εκτός.
-Πλεύση Ελευθερίας και Νίκη παραλίγο να μπουν στη Βουλή ενώ φαίνονταν ξεκάθαρα εκτός.
-Οι προσδοκίες για την Εθνική Δημιουργία συνέχισαν να διαψεύδονται όπως διαψεύδονταν και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για τη Δημιουργία, ξανά!, όταν πάντοτε λάμβανε αρκετά μικρότερο ποσοστό από αυτό που "έβλεπαν" οι δημοσκόποι.
-Το Εάν... (ετσι γράφεται, με αποσιωπητικά!) κυριολεκτικά εξαφανίστηκε με ποσοστό 0,3%, κάνοντάς μας να αναρωτιόμαστε πώς κατάφεραν οι δημοσκοπικές εταιρείες να το καταγράψουν με ποσοστό πάνω από 1% σε 8 διαφορετικές περιπτώσεις. Πού το βρήκαν αυτό το δείγμα; Στο αμέσως προηγούμενο άρθρο με την καταγραφή των δημοσκοπήσεων είχα εξηγήσει ότι λόγω της απουσίας του σε 13 από τις 21 δημοσκοπήσεις αναμενόταν να πιάσει ένα 0,6%-0,7% , αλλά το 0,3% είναι τεράστια αστοχία.

Οι επιτυχίες

Με τέτοιο όλεθρο είναι άτοπο να μιλάμε για επιτυχίες, αλλά ας δούμε τα λιγότερο προβληματικά σημεία.
-Το -1,9% του ΠΑΣΟΚ σε πραγματικό ποσοστό 11,5% δεν ήταν και τόσο κακή προσέγγιση, τουλάχιστον σε σχέση με τις άλλες.
-Το -0,5% του ΚΚΕ σε πραγματικό ποσοστό 7,2% το λες και πολύ καλό.
-Οριακά επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί και η πρόβλεψη για την Ελληνική Λύση στο -0,8% με πραγματικό ποσοστό 4,4%, κι αυτό κυρίως επειδή μιλάμε για ποσοστό εισόδου στο Κοινοβούλιο και στις δημοσκοπήσεις και στην πραγματικότητα.


ΕΔΡΕΣ - ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ

Κι εδώ... χαμός προφανώς, αφού τα ποσοστά είναι απολύτως ανάλογα με τις έδρες.
Η Βουλή είναι πεντακομματική και όχι εξακομματική, μεγάλοι κερδισμένοι είναι η Νέα Δημοκρατία και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ, ενώ μεγάλοι χαμένοι ο ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά το Μέρα25 που έμεινε εκτός.
Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία κόντεψε να είναι αυτοδύναμη με απλή αναλογική!

 
Επειδή τα γραφικά πάντοτε είναι πιο εντυπωσιακά στο μάτι από τους σκέτους αριθμούς, ας δούμε ένα γράφημα πίτας σε αντιδιαστολή με εκείνο που είχαμε δει στο αμέσως προηγούμενο άρθρο. Ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 26 έδρες, η ΝΔ κερδίζει 25, κι έτσι το μπλε "καταπίνει" το μωβ.
 
Κλίκ για αρχικό μέγεθος

 

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Με δεδομένη τη γενικευμένη αποτυχία, αν υπήρχε έστω μια δημοσκόπηση που να αφήνει το ΜέΡΑ25 έξω από τη Βουλή, θα κέρδιζε αυτομάτως τον τίτλο της πιο επιτυχημένης.
Δεν υπάρχει όμως, οπότε το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να παραθέσω ποια πέτυχε το καλύτερο νούμερο ανά κόμμα.
Τονίζω ότι όλα τα ποσοστά που αναφέρω υπολογίζονται κατόπιν αναγωγής Αναποφάσιστων.
Ας δούμε λοιπόν:

Όπως διαπιστώνουμε, καμία δημοσκόπηση δεν πέτυχε πάνω από μία "πρωτιά", οπότε ούτε έτσι μπορεί να θεωρηθεί κάποια ως η καλύτερη. Οι... βάρκες έχουν βουλιάξει όλες μαζί, μόνο το βάθος κάνει τη διαφορά!

Ωστόσο, αν και δεν έχουμε πρωτιά στην κορυφή, σίγουρα έχουμε στον πάτο.
Η περίφημη δημοσκόπηση της Ανώνυμης Πολυεθνικής που δημοσίευσε το Euractiv και εμφάνιζε τη διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ στο 0,6% αποδείχθηκε επιεικώς φόλα, σε βαθμό που με κάνει να αναρωτιέμαι αν πράγματι διενεργήθηκε ή είναι αποκύημα της φαντασίας τους.

Με δεδομένο ότι κυβέρνηση δεν σχηματίστηκε απ' αυτήν την αναμέτρηση και στις 25 Ιουνίου οι εκλογές θα επαναληφθούν, τελικά η μόνη αξιόπιστη και αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση ήταν... οι ίδιες οι εκλογές!

 

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ
ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗΣ ΣΥΝΤΡΙΒΗΣ

Γιατί τέτοια παταγώδης αποτυχία;
Πώς εξηγούν οι εκπρόσωποι των δημοκοπικών εταιρειών αυτόν τον όλεθρο;
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ίδιοι δήλωσαν πως υπέκυψαν σε τραμπουκισμούς και τροποποίησαν (μήπως η σωστή λέξη είναι παραποίησαν;) τα αποτελέσματα πριν τη δημοσίευσή τους!
Σταχυολογώ ορισμένες δηλώσεις.

* Θωμάς Γεράκης [Marc]: "...τις 20 μονάδες τις είχαμε δει μέσα στην 4ετία, στη μισή θητεία της κυβέρνησης. (...) Έπεφτε το μισό πολιτικό σύστημα πάνω στις δημοσκοπήσεις και μας λοιδορούσαν, μας απειλούσαν με εισαγγελείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μέρος του συστήματος που τα κάνουμε όλα για να κρύψουμε την υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ. (...) θεώρησα ότι όλες οι αρνήσεις που έβλεπα στα δείγματά μου είναι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή ήταν η υπόθεση εργασίας η δική μου και από ό,τι φαίνεται όχι μόνο η δική μου, επειδή υπήρχε αυτό το bullying."

* Στράτος Φαναράς [Metron Analysis]: "...θεωρήσαμε ότι αν πράγματι η υποεκτίμηση ή οι αρνήσεις- που ήταν γύρω στο 17%- προέρχονταν κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έπρεπε αυτό να το λάβουμε υπόψη μας. (...) Αναλαμβάνουμε την ευθύνη που χάσαμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά θέλω να πάρετε υπόψη σας ότι αυτό έγινε μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, απειλές."

* Δημήτρης Μαύρος [MRB]: "Όπως έρχονται τα στοιχεία (...) έδιναν στην τελευταία μέτρηση Νέα Δημοκρατία κεντρική τιμή 42% και στον ΣΥΡΙΖΑ 19%. (...) όταν υφίστασαι μία πίεση από το 2015 μέχρι σήμερα σε ηθικό, μεθοδολογικό, επιστημονικό, επικοινωνιακό επίπεδο από συγκεκριμένο χώρο (...) λες ''μήπως είναι υπερβολή, μήπως έχω πάλι υποεκτίμηση;" (...) Εμείς είχαμε την τάση να απομακρυνόμαστε από τα στοιχεία, διότι είχαμε υποστεί μετατραυματικό σοκ από προηγούμενες καταστάσεις. (...) θα μας έλεγαν “αυτά τα δείγματα είναι για πέταμα"."

Έρχονται, λοιπόν, οι "ειδικοί" που πληρώνονται αδρά για να αποτυπώσουν τον παλμό της κοινωνίας και να καταγράψουν τις προτιμήσεις της, και μας λένε "ξέρω να κάνω τη δουλειά μου και μια χαρά την έκανα, αλλά με τραμπούκιζε ο κακός ο ΣΥΡΙΖΑ και πανικοβλήθηκα, οπότε έκανα ό,τι μου κατέβηκε με τα στοιχεία και... εφηύρα μια διαφορά 5-7% ενώ έβλεπα 20-23%. Ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει, όχι η μεθοδολογία μας."

Κύριοι, σοβαρά τώρα;
Σας απειλούσε κάποιος ότι αν δημοσιεύσετε την αλήθεια θα σας στείλει τον εισαγγελέα, κι εσείς αντί να τον προκαλέσετε να κάνει ό,τι νομίζει εφόσον τα στοιχεία σας είναι αντικειμενικά, καθίσατε και "μαγειρέψατε" τις ίδιες σας τις μετρήσεις βασιζόμενοι σε έωλες υποθέσεις;
Παραπλανήσατε την κοινή γνώμη και διαλύσατε μετεκλογικά την αξιοπιστία σας υπό το φόβο του προεκλογικού μπαμπούλα;
Πώς περιμένετε να αποκατασταθεί η αξιοπιστία σας όταν ο καθένας μπορεί να σας τραμπουκίζει όποτε δεν του αρέσουν οι μετρήσεις σας, κι εσείς να υποκύπτετε;
Οι νομικές υπηρεσίες σας τι κάνουν για όλα αυτά;
Γιατί δεν κινηθήκατε νομικά απέναντι σε αυτούς που σας απειλούσαν;
Γιατί δε δημοσιοποιήσατε εγκαίρως τις απειλές που δέχεστε ώστε να γνωρίζει η κοινωνία τι συμβαίνει, αλλά έρχεστε κατόπιν εορτής να τις χρησιμοποιήσετε ως δικαιολογία;

 

Αγαπητή/έ αναγνώστρια/η, εγώ αυτά είχα να πω για τις δημοσκοπήσεις που αφορούσαν τις Εθνικές Εκλογές της 25ης Μαΐου 2023.
Όπως λέει και ο καθηγητής Κοσμάς Μαρινάκης, τα συμπεράσματα πρέπει να είναι δικά σου.

Τα ξαναλέμε μια μέρα πριν τις επόμενες εκλογές, στις 24 Ιουνίου, ώστε να διαπιστώσουμε μαζί αν οι επιδόσεις των δημοσκόπων θα βελτιωθούν.


Διάβασε ακόμη:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου