19/12/13

Μπορούν οι νέοι να σώσουν αυτή τη χώρα;

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είδαμε να έρχονται τα πάνω-κάτω στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Είδαμε πολιτικά κόμματα να «βουλιάζουν» και άλλα να εδραιώνουν τη θέση τους. Μισθούς να κόβονται, Πανεπιστήμια να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, σπίτια να μένουν χωρίς ρεύμα. Παρ' όλα αυτά, δεν είδαμε κάτι: νέους να πρωταγωνιστούν στην πολιτική, με σκοπό να αλλάξουν την ιστορία.

Έβλεπα, για παράδειγμα, το συνέδριο της Κεντροαριστεράς, πριν από μόλις μερικές μέρες. Όντως, πολύς κόσμος συγκεντρωμένος. Είδα όμως, επίσης να καταφτάνουν εκεί πρόσωπα σαν τον Κώστα Σημίτη, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και άλλους (πολύ) παλιούς πολιτικούς. Σίγουρα, μέσα στο πλήθος θα ήταν και νέοι άφθαρτοι άνθρωποι. Με τους περισσότερους από αυτούς, να αρκούνται στο να… χειροκροτούν από κάτω. Ξέρετε όμως κάτι, αυτοί οι νέοι (αν αξίζουν φυσικά) δεν θα έπρεπε να είναι στο ακροατήριο. Θα έπρεπε να είναι στο μικρόφωνο και να μιλούν. Να είναι πρωταγωνιστές και όχι κομπάρσοι.

Ίδια εικόνα αντικρίζει κάποιος, και αν κοιτάξει την σημερινή κυβέρνηση. Πολιτικοί παλαιού τύπου, οι οποίοι έχουν ωριμάσει πολιτικά σε ένα –όπως αποδείχτηκε- ανέντιμο περιβάλλον. Στελέχη κομμάτων, πολλά από τα οποία έχουν φθαρεί και κουβαλάνε αμαρτίες ετών. Δείχνουν ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Σε αυτό το πολύ μεγάλο θέμα, το κατά πόσο, δηλαδή, οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τη φθίνουσα πορεία της χώρας, υπάρχει βέβαια και σοβαρός αντίλογος. Σου λέει ο άλλος, ποιοι νέοι θα σώσουν την Ελλάδα, αυτοί που βγάζουν πρώτη τη ΔΑΠ; Αυτοί που αντιδρούν πετώντας μολότοφ; Αυτοί που δέρνουν μετανάστες; Μήπως αυτοί που αρκούνται στο να φωνάζουν περήφανα «Μύκονοοος» σε τηλεοπτικές κάμερες;

Ναι, είναι πραγματικά και τα εν λόγω παραδείγματα. Υπάρχουν βρε αδερφέ, στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Τα βλέπουμε όλοι γύρο μας. Εκεί ακριβώς θα πρέπει να γίνουν σωστές επιλογές. Να βγουν μπροστά τα ταλέντα αυτά, που θα μπορούν (ή θα δοκιμάσουν με τόλμη έστω) να χαράξουν έναν νέο διαφορετικό δρόμο για όλους. Νέοι με φρέσκιες ιδέες, με ρεαλιστικές προτάσεις, με γνώσεις, με ψύχραιμο τρόπο σκέψης, με έμφαση στη καινοτομία και φυσικά χωρίς… αμαρτωλό παρελθόν.

Δεν είναι τόσο δύσκολο. Γιατί δεν χρειάζεται 10.000 άνθρωποι νεαρής ηλικίας να μπουν στην πολιτική, από την μια μέρα στην άλλη. Ίσως αρκούν 5-10 άτομα σε κάθε πολιτικό χώρο. Άτομα που όμως θα έχουν βασικό ρόλο και άποψη στα όσα διαδραματίζονται. Κάπως έτσι, θα σταματήσουμε να βλέπουμε τις παλιοσειρές, να εμφανίζονται τώρα ως «σωτήρες». Άλλωστε, όπως λέει και ο λαός, με παλιά τούβλα, νέα οικοδομή δεν χτίζεται…

1 σχόλιο:

  1. "βράβευση της εβδομάδας" για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή