22/12/13

Τελικά κάποιοι «μαζί τα φάγανε»

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Υπάρχει άραγε έστω μια ελληνική Δημόσια Υπηρεσία στην οποία… να μην γινόταν πάρτι χρημάτων επί χρόνια; Αυτό το ερώτημα δημιουργείται, μετά το «ψαχούλεμα» των τελευταίων χρόνων. Νέα έκθεση- φωτιά του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρου Ρακιντζή, αποκαλύπτει ότι (και) στον ΟΚΑΝΑ, ήταν πολλά τα λεφτά.

«Υπάλληλοι του ΟΚΑΝΑ πήραν αύξηση έως και 182% επί κυρίας Μαλλιώρη, παρά το γεγονός ότι θα έπρεπε να συμμορφωθούν με βάση το ενιαίο μισθολόγιο!» αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ρακιντζής. Παράλληλα, επισημαίνει ότι «έφτανε ένας απλός υπάλληλος του ΟΚΑΝΑ να παίρνει 2.500 - 3.000 ευρώ».

Πολλά τα λεφτά. Δίνονταν βέβαια απλόχερα, γιατί… πλήρωναν τα κορόιδα. Δηλαδή οι Έλληνες φορολογούμενοι. Από την εποχή που η οικονομική κρίση εισέβαλε στην ζωή μας, και αναγκαστηκά έγιναν κάποιοι έλεγχοι (θυμίζω: το 2011 το κράτος δεν ήξερε πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχει!), έχουμε δει πολλά αμαρτωλά παραδείγματα. Και ποιος ξέρει πόσα ακόμα θα δούμε. Γιατί νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας συνεχώς.

Φυσικά, σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν δύο πλευρές: αυτός που δίνει τα λεφτά και εκείνος που τα παίρνει. Σίγουρα αυτός που δίνει τα λεφτά, έχει την μεγαλύτερη εύθηνη. Αυτός είναι ο μαέστρος που διευθύνει και ελέγχει την ορχήστρα. Έδινε τα χρήματα, όχι για την καλή του την καρδιά, βέβαια. Τα έκανε «δωράκι» με αντάλλαγμα ψήφους. Ωστόσο, και αυτός που έπαιρνε το «δωράκι» δεν ήταν άμοιρος ευθηνών. Γνώριζε ότι δεν ήταν δίκαιο να παίρνει αυτά τα λεφτά, επιβαρύνοντας τα κρατικά ταμεία, αλλά έλεγε «δεν βαριέσαι, και τι μπορεί να γίνει; να καταρρεύσει το κράτος;». Να που κατέρρευσε. Όλοι έχουν τις ευθύνες τους, στον βαθμό που τους αναλογούν.

Το ωραίο της υπόθεσης, δεν είναι ότι τώρα όλα αυτά δημοσιοποιούνται. Το καλύτερο είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια, γνωρίζαμε πως λίγο- πολύ συμβαίνουν στην Ελλάδα και κάναμε ότι δεν τα βλέπαμε. Σφυρίζαμε αδιάφορα. Τώρα τρέχουμε να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα.

Για να τα λέμε όλα, δεν ήταν μόνο πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι «μαζί τα φάγανε». Δυστυχώς, το πάρτι που λέγαμε είχε επεκταθεί και σε άλλους κλάδους στην Ελλάδα. Μόλις πριν μερικές μέρες, έλεγχος του ΣΔΟΕ αποκάλυψε αγρότη στην περιοχή της Σπάρτης, με αδήλωτα 12.558.000 ευρώ! Διάβαζα μάλιστα, ότι στους συγχωριανούς του, που τον είδαν ξαφνικά… να κάνει χρυσή ζωή, ο ίδιος έλεγε ότι κέρδισε ένα πρωί το λαχείο. Από την άλλη, αυτόν τον άνθρωπο και άλλους παρόμοιους, ποτέ κανείς δεν τους έλεγξε. Έτσι ώστε να σταματήσει ο χορός των χρημάτων, όταν ήταν ακόμα νωρίς.
 
Και οι πολιτικοί «φάγανε». Πολλά μάλιστα. Αλλά ακόμα και σε αυτούς, εμείς τους δώσαμε την ευκαιρία να βρεθούν στην θέση που βρέθηκαν. Αξίζει να θυμόμαστε (μήπως και δεν τα ξανά κάνουμε), πως όταν ο παρ’ ολίγον πρωθυπουργός της Ελλάδας, Άκης Τσοχατζόπουλος, έκανε ομιλίες, οι πλατείες γέμιζαν από κόσμο που ζητωκραύγαζε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου