16/12/13

«Δεν σας φέρνουμε πετρέλαιο, κάτω από 400 ευρώ»

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν στην Ελλάδα της κρίσης. Βενζινοπώλες αρνούνται να παραδώσουν πετρέλαιο θέρμανσης σε πολίτες, αν η παραγγελία είναι μικρότερη… από την ταρίφα τους. Φαίνεται, ότι ακόμα και τώρα, κάποιοι επαγγελματίες στην χώρα μας, δεν θέλουν να προσαρμοστούν στα οικονομικά δεδομένα της εποχής. Το Domino έχει το καυτό ρεπορτάζ!

Επικοινωνήσαμε με πρατήρια βενζίνης στην περιοχή της Καλλιθέας, ζητώντας να παραγγείλουμε πετρέλαιο θέρμανσης. Ακολουθεί ένας ενδεικτικός διάλογος: «Επειδή στο κτήριο μας, τα υπόλοιπα διαμερίσματα δεν επιθυμούν να βάλουν πετρέλαιο, θα θέλαμε να παραγγείλουμε ποσότητα που αντιστοιχεί σε 300 ευρώ». Η απάντηση του βενζινοπώλη ήταν αφοπλιστική: «Λυπούμαστε, αλλά για να σας φέρουμε πετρέλαιο η παραγγελία θα πρέπει να είναι πάνω από 400 ευρώ». Παρά την αρχική έκπληξη, συνεχίσαμε «Μα καλά, αν δώσετε π.χ. 300 ευρώ σε εμάς, 300 ευρώ στο δίπλα σπίτι, 300 ευρώ στο απέναντι, εσείς θα μαζέψετε ένα σεβαστό ποσό». Η απάντηση από την άλλη άκρη της γραμμής ήταν πάλι η ίδια «Δεν γίνεται, δεν βγαίνουμε…». Κάπου εκεί ο τηλεφωνικός διάλογος ολοκληρώθηκε.

Επισημαίνονται ακόμη δύο στοιχεία: Πρώτον, το βενζινάδικο το οποίο αναφέρουμε, ήταν αυτό με την φθηνότερη (!) ταρίφα, από όσα συνομιλήσαμε. Επικοινωνήσαμε με άλλα 3 βενζινάδικα, τα οποία για να παραδώσουν πετρέλαιο θέρμανσης ζητούσαν παραγγελία από 500 ευρώ και πάνω. Στοιχείο δεύτερο: όλα τα πρατήρια βενζίνης στα οποία πήραμε τηλέφωνο, βρίσκονται στην ίδια περιοχή με την κατοικία την οποία δηλώσαμε. Κάποια από αυτά μάλιστα, απέχουν μόλις λίγα οικοδομικά τετράγωνα! Μιλάμε λοιπόν, για μειωμένα μεταφορικά έξοδα, για το ίδιο το βενζινάδικο.

Ακόμα και με αυτά τα δεδομένα, αποδεικνύεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες πρατηρίων βενζίνης προτιμούν να ρισκάρουν να μην πάρουν καθόλου παραγγελία από κάποιον πελάτη, παρά να παραδώσουν -με το αζημίωτο φυσικά- μια μικρότερη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης. Σίγουρα, βενζινοπώλες και πολίτες θα θέλανε να βάλουν πολύ περισσότερο πετρέλαιο. Οι μεν για να εισπράξουν περισσότερα χρήματα, οι δε για να ζεσταθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, οι εποχές που οι κατοικίες παραγγέλνανε… τόνους πετρελαίου θέρμανσης έχουν περάσει.

Θα πρέπει όλοι να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά δεδομένα, που έχουν δημιουργηθεί στην χώρα μας. Και αυτό αφορά όλους τους επιχειρηματίες που θέλουν να επιβιώσουν. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, τα τρόφιμα να πωλούνται στις ίδιες τιμές που δίνονταν και στην προ κρίσης εποχή. Δεν μπορεί, το γάλα να κοστίζει το ίδιο.

Το ίδιο ισχύει ακόμα και για πράγματα που κάποιοι τα θεωρούν «πολυτέλεια» στις μέρες μας. Δεν μπορεί ένα σουβλάκι να κοστίζει (το λιγότερο) 2 ευρώ, όσο κόστιζε δηλαδή και πριν την κρίση, με άλλους μισθούς τότε, χωρίς περικοπές. Βλέπουμε ακόμα και τώρα, καφετέριες να πωλούν  καφέ προς 4,50 ευρώ. Για κάποιους επαγγελματίες, ο χρόνος μάλλον έχει σταματήσει στις καλές περιόδους. Κρίμα που δεν έχουν μείνει και οι μισθοί εκείνων των χρόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου