11/11/13

Η μείωση τιμών το «κλειδί»



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πριν από ακριβώς μια εβδομάδα, ημέρα Κυριακή, τα μαγαζιά ζωντάνεψαν. Δεν ήταν μόνο λόγω μέρας, ήταν και λόγω εκπτώσεων. Καταφθάνει τώρα, η μείωση του ΦΠΑ (και) στους καφέδες. Θα παραδειγματιστούν άραγε οι καταστηματάρχες, μετά και το «πείραμα» της περασμένης εβδομάδας, και θα ρίξουν τις τιμές;


Ναι, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό Ελλήνων που δεν θα βγει να ψωνίσει ή να πιεί καφέ σε κάποια καφετέρια. Λόγω οικονομικών δυσκολιών. Υπάρχει όμως, και ένα άλλο –όπως αποδεικνύεται- επίσης σημαντικό ποσοστό πολιτών που μπορεί να ξοδέψει μερικά ευρώ παραπάνω. Αυτό έδειξε η –για τα δεδομένα της κρίσης- αυξημένη κίνηση στα μαγαζιά το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είχα γράψει από τον περασμένο Ιούλιο, ότι το άνοιγμα των καταστημάτων της Κυριακές, θα είχε θετική επίπτωση. Μάλλον, κάπως έτσι εξελίχτηκαν τα πράγματα, αν και φυσικά θα πρέπει να δούμε το μέτρο σε βάθος χρόνου. Τότε θα βγάλουμε ακόμα πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Μια ακόμα καλή ιδέα, για την ταλαιπωρημένη αγορά της Ελλάδας, θα ήταν να καθιερώσουμε «Σαββατοκύριακα εκπτώσεων». Αυτό, δηλαδή, που έγινε πριν από μια εβδομάδα και κρίνεται επιτυχημένο σε μεγάλο βαθμό, να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εδώ βεβαίως, προκύπτει και ένα άλλο πρακτικό ερώτημα. Το αν θέλουν οι μαγαζάτορες να πουλήσουν φθηνά. Αν πραγματικά θέλουν, τότε μπορούν να προωθήσουν σίγουρα κάτι τέτοιο. Θα βγουν όλοι ωφελημένοι. Καταναλωτές και μαγαζάτορες. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο.

Όταν μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι περισσότεροι Έλληνες μαγαζάτορες δεν έριξαν δυστυχώς τις τιμές. Με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Πάλι καλά υπάρχουν και αυτές στην Ελλάδα του «τσεπώματος». Τώρα, έρχεται η μείωση του ΦΠΑ στους καφέδες και τα σοκολατούχα ροφήματα. Χωρίς μάλιστα τα γνωστά μπερδέματα που αφορούσαν το αν θα καταναλώσεις το εκάστοτε προϊόν… όρθιος ή καθιστός (βάζουμε μυαλό κι εδώ). Όλοι οι καφέδες και τα σοκολατούχα ροφήματα θα έχουν φόρο στο 13% από το 23% που είναι τώρα. Αυτό προβλέπει η νέα τροπολογία η οποία κατατέθηκε στην βουλή.

Και ερχόμαστε πάλι στον ίδιο προβληματισμό. Θα μειωθούν –έστω αυτή τη φορά- οι τιμές για να αναθαρρήσουν ακόμα περισσότερο οι πολίτες που θέλουν να πιουν έξω έναν καφέ ή μήπως θα «τσεπωθεί» πάλι η χρηματική διαφορά; Δεν γίνεται, άλλωστε, σε μια χώρα που ο βασικός μισθός έχει μειωθεί δραματικά, εσύ να κρατάς τις τιμές στα προ κρίσης επίπεδα.

Πάντως, αν και τώρα, μετά το παράδειγμα του περασμένου Σαββατοκύριακου, οι καταστηματάρχες πάλι δεν μειώσουν τις τιμές, είναι άξιοι της μοίρας τους. Μάλλον, όλοι θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας, καλύτερα. Σαν χώρα συνολικά.




* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

  1. μία από τις δημοσιεύσεις που ξεχώρισα για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή