14/11/13

Στους (Σουηδικούς) παραδείσους, δεν χρειάζονται φυλακές

Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Κάντο όπως η Σουηδία, λοιπόν. Εντάξει, εκτός από τον καιρό. Σε αυτόν τον τομέα, ας κρατήσουμε τον δικό μας. Στην συγκεκριμένη Σκανδιναβική χώρα κλείνουν, λέει, φυλακές, επειδή δεν έχουν (!) αρκετούς κρατούμενους για να βάλουν μέσα. Ένα κράτος – με όλη την σημασία της λέξης- που πραγματικά το ζηλεύεις. Ας δούμε πως λειτουργεί το «Σουηδικό μοντέλο».


Στα εργασιακά: Ναι, υπάρχουν και εκεί συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτές οι συμβάσεις, είναι βέβαια διαφορετικές ανάλογα με τον κλάδο στον οποίο εργάζεται κάποιος. Επιπλέον, προβλέπουν στις περισσότερες περιπτώσεις ένα μισθό της τάξης του 60-70% πάνω από τον δυτικοευρωπαϊκό μέσο όρο! Η άδεια κάθε Σουηδού εργαζόμενου ανέρχεται σε 25 μέρες, συν τις όποιες αργίες. Φυσικά, είναι περιττό να πούμε ότι πληρώνονται οι υπερορίες.

Πάμε στο κεφάλαιο «επίδομα ανεργίας». Αυτό ανέρχεται στις 320 σουηδικές κορώνες (37 ευρώ) την μέρα. Σκεφτείτε, ότι αυτή την στιγμή στην χώρα μας, άνθρωποι δουλεύουν με μεροκάματο π.χ. 25 ευρώ. Σημειώνεται, πως η μόνη προϋπόθεση για να λάβει κανείς το επίδομα ανεργίας είναι να είναι άνεργος κάτοικος Σουηδίας. Ούτε υπηκοότητες, ούτε minimum προϋπηρεσίες, ούτε τίποτα άλλο. Κάθε εργαζόμενος έχει την επιλογή να γραφτεί και σε ένα από τα 36 (!) ανεξάρτητα ταμεία ανεργίας, και αφού συμπληρώσει έναν χρόνο ως μέλος του ταμείου και τουλάχιστον 6 μήνες part-time εργασίας, δικαιούται ένα επίδομα ανεργίας της τάξης του 80% του μισθού του εάν απολυθεί, με maximum τα 80 ευρώ την ημέρα.

Υγεία: Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στην Σουηδία, δεν είναι δωρεάν. Βλέπετε, τα κράτη- μοντέλα δεν φτιάχνονται… τζάμπα, ούτε με «λεφτά υπάρχουν». Είναι πάντως φθηνή η υγεία εκεί. Ο Σουηδός φορολογούμενος, έχεις δύο επιλογές: είτε πληρώνει περίπου 18 ευρώ για κάθε επίσκεψη σε γιατρό ή νοσοκομείο (στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα «έξτρα» κόστη όπως ακτινογραφίες, μαγνητικές τομογραφίες, εγχειρήσεις κλπ), είτε καταβάλει την ετήσια συνδρομή των 95 ευρώ τον χρόνο, η οποία καλύπτει όλη την ιατρική περίθαλψη, πλην της οδοντιατρικής. Σε αυτούς τους κανόνες εμπίπτει ακόμα και η πλαστική χειρουργική, εφόσον ένας γιατρός κρίνει ότι είναι απαραίτητη. Φυσικά, μιλάμε για νοσοκομεία που τα «ράντζα»… μοιάζουν ως ανέκδοτο, η εξέταση του κάθε ασθενή γίνετε άμεσα και βέβαια δεν υπάρχουν «φακελάκια».

Φορολογία: Για να χτιστεί ένα τόσο τέλειο κράτος χρειάζονται χρήματα. Η φορολογία στην Σουηδία λοιπόν είναι μεγάλη. Το 51,1% του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος πηγαίνει στα ταμεία του κράτους. Και δεν υπάρχουν παραθυράκια, κλίμακες, φοροαπαλλαγές και άλλες «διευκολύνσεις». Βεβαίως, τα λεφτά αυτά δεν γίνονται… μίζες, ούτε σπίτια στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ούτε πάνε σε άλλες τσέπες. Επενδύονται στο κράτος, άρα με την μορφή υπηρεσιών επιστρέφουν στους πολίτες. 

Εκεί, για παράδειγμα, οι κρατικές υπηρεσίες δουλεύουν ρολόι, τα νοσοκομεία, που λέγαμε και παραπάνω, είναι πρότυπα, και οι δημόσιες συγκοινωνίες έρχονται στην ώρα τους, όχι μετά από 20- 30 – 40 λεπτά, ανάλογα τα κέφια.

Παιδεία: Το κυριότερο και ίσως… σοκαριστικό για τα Ελληνικά δεδομένα: Δεν υπάρχουν εξετάσεις, για την είσοδο στα Πανεπιστήμια! Ξέρω τι θα σκέφτονται όλοι όσοι έχουν δώσει ή δίνουν φέτος Πανελλήνιες. Αυτή είναι όμως η πραγματικότητα στην Σουηδία. Όπου ο κάθε νέος μπορεί να σπουδάσει ότι του αρέσει. Αρκεί, βέβαια, να έχει παρακολουθήσει τα αντίστοιχα μαθήματα στο λύκειο, π.χ. για να σπουδάσει κάποιος μαθηματικός, θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει το μάθημα το μαθηματικών στο λύκειο.

Τι γίνεται με τις υπηκοότητες: Δεν μοιράζονται σαν τα στραγάλια. Ούτε όμως είναι και ακατόρθωτο να πάρει κάποιος ξένος της Σουηδική υπηκοότητα. Η βασική προϋπόθεση είναι να έχεις κλείσει 5 χρόνια ως μόνιμος κάτοικος της χώρας. Πολύς λόγος γίνεται στην χώρα μας για τους μετανάστες «δεύτερης γενιάς». Στην Σουηδία, τα παιδιά μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν πάρει την σουηδική υπηκοότητα, τη δικαιούνται από τα πέμπτα τους γενέθλια και μετά, εφόσον ζουν στη χώρα 5 χρόνια συνεχόμενα (ή 3 χρόνια αν το παιδί δεν έχει υπηκοότητα άλλου κράτους). 

Σε αυτό το κράτος μοντέλο, κλείνουν αυτές τις μέρες 4 φυλακές και 1 κέντρο κράτησης, αφού πλέον δεν έχουν λόγο ύπαρξης. Όχι, δεν εξαφάνισαν την εγκληματικότητα στη Σουηδία. Την περιόρισαν, όμως, δραστικά. Γιατί πολύ απλά, οι φίλτατοι Σκανδιναβοί δεν νοιάζονται μόνο για να φυλακίσουν τους διάφορους εγκληματίες, αλλά δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην σωφρόνιση τους και την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία. Εδώ, στην Ελλάδα, όποιος μπαίνει στην φυλακή, συνήθως βγαίνει ακόμα χειρότερος. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα, για να γίνουμε… η Σουηδία του νότου.

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/11/13, 11:40 π.μ.

    ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΘΑ ΜΙΛΑΜΕ????
    ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΗΞΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή