9/6/13

Hotel Κορυδαλλός



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Πλέον, δεν χρειάζονται ούτε ελικόπτερα, ούτε πυροβολισμοί, ούτε κάποιο πολύπλοκο σχέδιο απόδρασης αλά… Prison Break. Απλά βγαίνεις από την πόρτα. Αν κρίνουμε από το νέο κωμικοτραγικό περιστατικό, το οποίο συνέβη στις φυλακές Κορυδαλλού, γίνεται εύκολα κατανοητό ότι όποιος θέλει μπορεί να διαφύγει από εκεί πολύ εύκολα.

Πρωταγωνιστής στη νέα ιστορία που διαδραματίστηκε στον Κορυδαλλό, είναι ο Σπύρος Δραβίλας. Το όνομα του σίγουρα δεν λέει πολλά στους περισσότερους από εμάς. Το συγκεκριμένο άτομο, συμμετείχε στην πρώτη απόδραση με ελικόπτερο των Παλαιοκώστα- Ριζάι το 2006. Είχε μπει στην φυλακή, αφού είχε καταδικαστεί για συμμετοχή σε ληστεία και διακίνηση ναρκωτικών. Σημαντική σημείωση: Τον Μάρτιο του 2006, το εν λόγω άτομο είχε ξανά παραβιάσει 8ήμερη άδεια, από τις ίδιες φυλακές. Και τότε βγήκε και δεν ξανά εμφανίστηκε. Ήταν δηλαδή ένας κρατούμενος, που ήταν γνωστό ότι είχε τάσεις φυγής.

Αρχικά μάλιστα, στην τωρινή περίπτωση, δεν του δινόταν άδεια για να βγει από το σωφρονιστικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος (πρώην) κρατούμενος να κάνει απεργία πείνας. Σε κείμενο που είχε συντάξει και δημοσιεύσει στις 4 Φεβρουαρίου ανέφερε επί λέξη: «Πριν από μερικούς μήνες, ενώ είχα ξεπεράσει το προβλεπόμενο όριο φυλάκισης για τη χορήγηση άδειας, το κράτος και οι διωκτικές αρχές εξάντλησαν πάνω μου την εκδικητική τους μανία απορρίπτοντας, τη μία μετά την άλλη, όλες τις αιτήσεις μου για το κεκτημένο δικαίωμα της άδειας που δικαιούμουν». Τελικά, η «μανία» του κράτους δεν ήταν ικανή να τον κρατήσει εντός των φυλακών…

Η άδειες σε κρατούμενους παρέχονται και σε άλλες προηγμένες χώρες. Με μια βασική διαφορά. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ο κρατούμενος που βγαίνει κάνοντας χρήση άδειας, φορά το ειδικό βραχιόλι με GPS. Αν κάτι πάει στραβά, οι Αρχές μπορούν άμεσα να εντοπίσουν που ακριβώς βρίσκεται το άτομο που διέφυγε. Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, όλα λειτουργούν διαφορετικά. Αφήνεις έναν κρατούμενο, (με τάσεις φυγής και στο παρελθόν) να βγει από την πόρτα των φυλακών. Αν για κάποιο λόγο δεν γυρίσει, πως σκοπεύουν οι αρμόδιοι να τον βρουν. Δεν θα τον βρουν. Είναι τόσο απλό. Αν κάποιος αδειούχος κρατούμενος αποφασίσει ότι δεν θέλει να γυρίσει στις φυλακές, μπορεί να το κάνει, χωρίς οι υπεύθυνοι των φυλακών να μπορούν άμεσα να τον πιάσουν.

Οι φυλακές Κορυδαλλού, έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον σε πολλές περιπτώσεις. Χωρίς να έχει αλλάξει κάτι. Και σύμπτωση που επαναλαμβάνεται, παύει να είναι σύμπτωση. Κάτι δεν λειτουργεί σωστά.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις δύο Χολιγουντιανές αποδράσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα, ο οποίος παραμένει μέχρι σήμερα ελεύθερος. Πριν λίγους μήνες, είχαμε ξανά ασχοληθεί με τον Κορυδαλλό, λόγω των γνωστών φωτογραφιών που απεικόνιζαν τις… πισίνες που έχουν φτιαχτεί εκεί. Μάλλον, έχουμε ακόμα πολλά να δούμε.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/6/13, 5:44 μ.μ.

    Τωρα που ειπεσς για πισινες μηπως δεν γνωριζεις οτι εξαφανιστηκε ο φακελος απο το Υποργειο που αφορα τον Αραβαντινο και εσυ μου λες τωρα για μια αδειουλα.Δεν θυμοσαστε στα καναλια τι μακελιο εγινε μεταξυ του Αραβαντινου και του Αναγνωστου της Εξωτερικης Φρουρας και αντι ο Αραβαντινος να εχει τεθει σε ΑΡΓΙΑ διοτι του ασκηθηκε Ποινικη Διωξη για την ΠΙΣΙΝΑ κατα περιεργο τροπο χαθηκε η δικογραφια απο το Υπουργειο και ο κυριος αυτος συνεχιζει να κανει ανενοχλητος τις δουλειες του.Και εσεις τωρα μου μηλατε για μια αδειουλα στον συνεργο του rizai.Αναμεσα σε φιλους γινονται και χαρες.Αλλα επιτελους ας ψαξει ο κ.Ρουπακιωτης γιατι αν περιμενει απο τονμ Υφυπουργο μεγια μας,και οσο υπαρχει ο ιδιος ο Ειδικος γραματεας και δεν τον αλλαζουν τα νηματα τα κινει ο Αραβαντινος.Δεν ειδατε τι εγινε στα Τρικαλα οταν εγινε η αποδραση εφτασε ο Αραβαντινος και τα κουκουλωσε ολα,μεχρι και οι φυλακες που ηταν βαρδια αλλαξαν τις καταθεσεις τους και ειπαν οτι ηθελε εκεινος,Εντεκα ατομα εφυγαν καποιοι σκοτωσαν την κοπελα ειδατε εσεις να πεφτουν κεφαλια.Καπως ετσι ξεφτιλιζονται οι Υπουργοι και οι Υφυπουργοι.Μη δειτε σε λιγο καιρο να παιρνει ΑΔΕΙΑ ο Βλαστος με το RIZAI.Αυτα συμβαινουν στις φυλακες και δεν το πειραζει κανενας αφου ειναι ολοι κοττες.Αντε κ.Υπουργε αν εχεις κοτσια ψαξτον τον κυριο γιατι ειναι ακομη στην υπηρεσια ενω ο καινουργιος ΝΟΜΟΣ λεει οτι πρεπει να τεθει σε ΑΡΓΙΑ εφοσον του εχει ασκηθει ποινικη Διωξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή