11/6/13

Η φοροδιαφυγή σου πάει πολύ



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Είσαι μεγαλο-γιατρός. Έχεις ετήσιο εισόδημα με… πολλά μηδενικά. Ζεις όμως σε μια χώρα που ξέρεις ότι κάνεις δεν πρόκειται να σε ελέγξει. Ακόμα και αν σε «τσακώσουν» κάποια στιγμή, ξέρεις ότι με ένα διακανονισμό πιθανότατα δεν θα έχεις μεγάλες κυρώσεις. Θα αποφασίσεις να δηλώσεις τα χρήματα που βγάζεις στην εφορία; Μάλλον όχι.


Στην Ελλάδα της κρίσης, που καίγεται για έσοδα, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ βρήκαν πάλι πολλά «λαβράκια». Γνωστός δικηγόρος των Αθηνών ξέχασε… να δηλώσει έσοδα ύψους 6.992.000 ευρώ! Άλλος δικηγόρος στον Πειραιά δεν δήλωσε έσοδα 3.470.000 ευρώ, ενώ γιατρός στη Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα που άγγιζαν τα 2.110.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πολλές είναι και οι επιχειρήσεις που εκδίδουν εικονικά τιμολόγια, πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Με απλά λόγια, ο καθένας κάνει ότι θέλει. Και γιατί όχι άλλωστε. Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά, ότι ακόμα και αν φοροδιαφύγουν, το πιο πιθανό είναι να μην τους πιάσει κανείς. Το πολύ- πολύ το μαχαίρι… να φτάσει στο κόκκαλο με κάποιο πρόστιμο, στην περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί. Δηλαδή, μπορώ εγώ να αποκρύψω εισοδήματα, όσο μεγάλα κι αν είναι, και αν κάποια στιγμή με πιάσουν θα πω «ωραία, θα κάνουμε έναν διακανονισμό, θα σας επιστρέψω κάποια χρήματα και δεν τρέχει τίποτα». Αν με πιάσουν βέβαια, το ξανά λέμε. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις φοροφυγάδων που έχουν μπει στην φυλακή, συγκριτικά με το μέγεθος της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στην Ελλάδα.

Όλα αυτά, την ώρα που η «Λίστα Λαγκάρντ» δείχνει να μένει ανεκμετάλλευτη. Μετά το… show στην προανακριτική, δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό. Μείναμε στους καυγάδες, στις φωνές και στις «εξυπνάδες» από κάθε πλευρά. Χωρίς να υπάρχουν κάμερες στην όλη διαδικασία, όπως υπάρχουν εντός της βουλής. Έτσι, όλοι οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να δούμε με τα μάτια μας τι ακριβός γίνεται κατά την διάρκεια της προανακριτικής. Να δούμε ποιος κάνει σωστά την δουλεία του και ποιος όχι. Πάντως, αποτελέσματα από την προανακριτική επιτροπή δεν έχουμε δει μέχρι τώρα. Έρχονται και τα καλοκαιρινά μπάνια… άρα μάλλον θα περιμένουμε ακόμα αρκετό καιρό, για να δούμε κάτι χειροπιαστό.

Μόλις χτες κατατέθηκε στην βουλή νέο νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, διαδικασίες εξπρές για το άνοιγμα λογαριασμών όσων ατόμων ελέγχονται για φοροδιαφυγή, διαφθορά, διακίνηση και ξέπλυμα «μαύρου χρήματος» καθώς και παράνομο πλουτισμό. Είναι μια θετική εξέλιξη. Χρειάζεται, βέβαια, και βούληση που την πλευρά του κράτους, για να έρθουν τα πολυπόθητα έσοδα, αλλά και για να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που φοροδιαφεύγουν.

Έως τώρα δεν έχουμε δει την απαιτούμενη αποφασιστικότητα, στο ζήτημα της φοροδιαφυγής. Αυτό αποδεικνύεται και από τα λιγοστά έσοδα που συλλέγονται από εκεί. Θα μπορούσαν να μαζευτούν πολύ περισσότερα χρήματα και να λυθεί ένα σημαντικό μέρος του οικονομικού προβλήματος της χώρας. Μέχρι τότε, τα «σπασμένα» θα τα πληρώνουν οι συνηθισμένοι. Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

 




* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του DOMINO, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου