17/3/16

Όταν ο Π. Καμμένος μιλούσε για "Μακεδονία" (+video)

Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

FYROM, ΠΓΔΜ, Σκόπια, Μακεδονία.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στρέφεται εναντίον του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής για κάτι που φαντάζει πολυτέλεια.
Είναι; Θα ήταν, αν το άφηνε.

Τώρα η Μαριορή έβαλε το φερετζέ της.





Στη γειτονία μας υπάρχει μια χώρα που ονομάζεται Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).
Η διεθνής ονομασία της είναι FYROM, εκ του Former Yougoslavian Republic of Macedonia.

Η πρωτεύουσα της χώρας αυτής ονομάζεται Σκόπια.

Επειδή το "ΠουΓουΔουΜου" δεν ακούγεται καθόλου ωραίο και το "Φύρομ" είναι ξενικό και δεν μας πάει, έχουμε αποφασίσει να αποκαλούμε τη χώρα με το όνομα της πρωτεύουσάς της.
"Σκόπια" λοιπόν.
Γελοίο; Όσο το να αποκαλείς την Ελλάδα "Αθήνα", τη Γαλλία "Παρίσι" κλπ.


"Και πώς να τη λέμε ρε Ναλμπάνη;" σας ακούω να ρωτάτε.
"Σλαβομακεδονία" θα σας πω, μιας και το 65% των πολιτών της είναι γηγενείς Σλάβοι*, ενώ γεωγραφικά εντάσσεται στη βόρεια Μακεδονία (δείτε εδώ).
Άρα συνθέτεις ένα όνομα με πρώτο συνθετικό την εθνοτική σύσταση της χώρας (κατά πλειοψηφία) και δεύτερο τη γεωγραφική της θέση και το 'λυσες το θέμα, τουλάχιστον όσον αφορά την καθημερινή ανεπίσημη συνεννόηση.
Το επίσημο δεν το έλυσαν οι πολιτικοί τόσα χρόνια, προφανώς δεν θα το λύσουμε εδώ παρέα.


Εφόσον όμως ο πλανήτης όλος, εκτός από την Ελλάδα, δεν καίγεται να ασχοληθεί με τις λεπτομέρειες που εμάς δικαίως μας απασχολούν (αλλά φανήκαμε ανίκανοι αντιμετωπίσουμε), το FYRO έφυγε και έμεινε το M σκέτο.
Macedonia τη γράφουν και τη λένε ΠΑΝΤΟΥ, Macedonian Denar λέγεται το νόμισμά της, ΜΚ είναι ο κωδικός ISO της, σε .mk τελειώνουν τα site της κλπ κλπ.

Όπως είναι λογικό, λέγε-λέγε κάποια στιγμή θα το κάνεις το λάθος και θα το πεις κι εσύ το "Μακεδονία", ενδίδοντας στο κοινότοπο και... προδίδοντας την εθνική γραμμή μας.

Λάθος λοιπόν, σίγουρα, αλλά όχι ολέθριο εφόσον σχεδόν όλοι το κάνουν λίγο-πολύ.
Λάθος που θα πάψει να γίνεται μόνο αν και όταν η χώρα μετονομαστεί σε κάτι άλλο.
Ως τότε θα την αποκαλούμε γελοιωδώς "Σκόπια" ή λανθασμένα "Μακεδονία".
Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.

Ένας που κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είναι ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος.

Ενώ η χώρα έχει να αντιμετωπίσει ένα κολοσσιαίο Προσφυγικό ζήτημα και ταυτοχρόνως βρίσκεται σε διαρκή διαπάλη στο εσωτερικό και το εξωτερικό για τα θέματα της Εθνικής Οικονομίας, ο ΥΕΘΑ αποφασίζει να απομονώσει το "Μακεδονία" που είπε στην αρχή της συνέντευξής του στον ΣΚΑΪ ο ΥΜΕΠΟ Γιάννης Μουζάλας (link παρακάτω) και να ζητήσει την παραίτησή του.

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ελλάδας Γιάννης Μουζάλας να παραιτηθεί ΤΩΡΑ, εν μέσω τέτοιου χαμού, με τόσα μέτωπα ανοιχτά στον τομέα του, ενώ χθες (16/3) μιλούσε μιάμιση ώρα στις Βρυξέλλες για το θέμα της μετεγκατάστασης των προσφύγων, την ίδια ώρα που εδώ τον... μελετούσαν.

Γατί; Επειδή είπε "Μακεδονία" σε μια συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, πράγμα για το οποίο ζήτησε και συγνώμη (σ' αυτό το link και το απόσπασμα της συνέντευξης).

Όλα τα 'χε η Μαριορή, ο φερετζές της έλειπε. Να ο φερετζές!

Ο Κώστας Ζουράρις, βουλευτής συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ και Μακεδόνας στην καταγωγή, δήλωσε σχετικά: "Μια γκάφα έκανε ο Μουζάλας. Μην ξεχνάς ότι είναι σε συνεχή επαφή με ξένους οι οποίοι αποκαλούν τη γείτονα χώρα ως Μακεδονία. Προφανώς του ξέφυγε. Δεν υπάρχει λόγος να το κάνει ζήτημα ο Καμμένος. Ούτε καν συγνώμη δε χρειάζεται να ζητήσει, συγνώμη θα λέμε για τέτοιες ανοησίες;
Έπεσε θύμα της επανάληψης, αποτέλεσμα της ελεεινής πολιτικής της Ελλάδας τα τελευταία 25 χρόνια που δεν κατήγγειλε ποτέ την "ενδιάμεση συμφωνία" και δεν υποχρέωσε τους Ευρωπαίους να αποκαλούν τη χώρα με το προσωρινό επίσημο όνομά της (σ.σ. FYROM)."

Εν κατακλείδι: Καμμένος δεν είναι παράφρων, οπότε πιθανότατα "περίμενε στη γωνία" τον Μουζάλα και αποφάσισε να κάνει την τρίχα τριχιά ώστε να τον χτυπήσει τώρα.
Πρώτον, θα έπρεπε να ξέρει πολύ καλά ότι αυτή η περίοδος είναι η πλέον ακατάλληλη για μικροπολιτικές σκοπιμότητες και είναι ντροπή να βάλλει κατά μέλους της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος με τέτοια ασήμαντη αφορμή.
Δεύτερον, καλό θα ήταν τουλάχιστον να κατηγορεί για παραπτώματα στα οποία να μην έχει υποπέσει ο ίδιος, καθώς εκεί το πράγμα αρχίζει να γελοιοποιείται επικίνδυνα.

Ας δούμε λοιπόν τον ίδιο τον κύριο Καμμένο να αποκαλεί τέσσερις φορές την ΠΓΔΜ "Μακεδονία" πριν από ενάμιση μήνα στο MEGA, κι ας ασχοληθούμε με τίποτα πιο ουσιώδες.



*το υπόλοιπο 35% είναι στο περίπου: 25% Αλβανοί, 4% Τούρκοι, 3% Ρωμά, 2% Σέρβοι, 1% άλλες εθνότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου