20/7/14

Μας αρέσουν τα ψεκαστικά

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ανάμεσα σε άλλες ειδήσεις που «παίζουν» αυτές τις μέρες, το μάτι μου έπεσε σε μια λίγο… περιφρονημένη έρευνα, που πραγματοποίησε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Τι έλεγε αυτή η έρευνα; Εξέταζε τις θέσεις των Ελλήνων πάνω σε διάφορα αμφιλεγόμενα θέματα (ή θεωρίες συνομωσίας για άλλους). Οι απαντήσεις που καταγράφονται έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σχεδόν όλες κινούνται προς μια κατεύθυνση.


Όπως προκύπτει από την εν λόγω έρευνα, το 75% των Ελλήνων είναι πεπεισμένο, ότι η κρίση της ελληνικής οικονομίας ήταν προσχεδιασμένη από κάποια εξωθεσμικά κέντρα. Το 68% υποστηρίζει (ή μάλλον έχει… πληροφόρηση) ότι το φάρμακο κατά του καρκίνου έχει βρεθεί αλλά δεν δίνεται σε ευρεία κυκλοφορία. Επίσης, το 27% των ερωτώμενων πιστεύουν ότι ο Νιλς Αρμστρονγκ δεν πάτησε ποτέ στη Σελήνη το 1969 και η προσελήνωση είχε σκηνοθετηθεί σε ερημική τοποθεσία! Το 58% των Ελλήνων λέει με σιγουριά, ότι η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους το 2001, ήταν σχέδιο των ΗΠΑ. Σε αυτά συμπληρώστε, ότι στην λίστα με τους θεσμούς που εμπιστεύονται περισσότερο οι Έλληνες, πρώτη είναι η Εκκλησία.

Θα είχε ακόμα ενδιαφέρον και κάτι ακόμα, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στη έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας: ο κάθε ένας από αυτούς που απαντούσε για λογαριασμό της έρευνας και η απάντηση του συμπεριλαμβάνεται στα παραπάνω ποσοστά, να μας έλεγε και συγκεκριμένα ποιοι κρύβονται πίσω από όλες αυτές τις περιπτώσεις. Να μας πουν δηλαδή -αφού γνωρίζουν τόσο καλά- ποιοι συγκεκριμένα «δημιούργησαν» την ελληνική οικονομική κρίση, ποιοι έχουν βρει το φάρμακο για τον καρκίνο και το φυλάνε κρυμμένο σε κάποιο μπαούλο, ποιοι (με ονόματα και ιδιότητες) σκηνοθέτησαν την προσελήνωση του Νιλ Άρμστρονγκ και ποιοι οργάνωσαν (αν όχι η Αλ Κάιντα) την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Αμερικής.

Οι «σίγουροι», ότι κάτι «σκοτεινό» κρύβεται πίσω από τέτοιου είδους θέματα, δίνουν σχεδόν πάντα τις ίδιες απαντήσεις, αναφορικά με το ποιοι είναι αυτοί που… κινούν τα νήματα: οι ξένες δυνάμεις, οι Μασόνοι, η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ, οι Αμερικάνοι, το Εβραϊκό lobby. Αυτοί κρύβονται, στις περισσότερες των περιπτώσεων, από πίσω. Μπορεί, δηλαδή, τα διάφορα ζητήματα να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, αλλά αυτοί που κρύβονται από πίσω, είναι σχεδόν πάντα οι ίδιοι!

Και θα πει κάποιος, «καλά και εσύ είσαι σίγουρος ότι καμία θεωρία συνομωσίας δεν είναι όντως πραγματική;». Μπορείς να μας πεις, για παράδειγμα, με απόλυτη σιγουριά, ότι τους Δίδυμους Πύργους δεν τους έριξαν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι; Όχι, ούτε εγώ μπορώ να είμαι σίγουρος. Ίσως αυτοί που πραγματικά ξέρουν και μπορούν να απαντήσουν με σιγουριά, να είναι ελάχιστοι σε όλον τον πλανήτη.

Αν με ρωτούσαν όμως, για χάρη κάποιας έρευνας, δεν θα απαντούσα τόσο εύκολα, «ναι, φυσικά αυτό είναι έτσι» ή «όχι βέβαια, δεν ισχύει αυτό το σενάριο». Μπορεί να απαντούσα απλά ότι «δεν ξέρω». Δεν είναι κακό να «μην ξέρεις», αν δεν έχεις κάποια τρανταχτά και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία στα χέρια σου.

Οι απαντήσεις που προκύπτουν από την έρευνα, αποδεικνύουν κάτι που είναι λίγο- πολύ γνωστό. Ότι, σαν λαός, μας ιντριγκάρουν οι θεωρίες συνομωσίας. Και εμφανιζόμαστε μάλιστα σίγουροι για την γνησιότητα του ενός ή του άλλου σεναρίου. Αρέσει σε κάποιους να πιστεύουν, ότι οι άσπρες γραμμές από τα αεροπλάνα στον ουρανό, δεν είναι απλά σημάδια από την μηχανή τους, αλλά κάποια «μυστική» ουσία. Και είναι τόσο «μυστική» που την ρίχνουν σε όλους εμάς, ακόμα και μέρα μεσημέρι. Γιατί, όπως λέει και ο Νότης ο Σφακιανάκης, «το έχω ψάξει εγώ και ξέρω».


Διαβάστε επίσης:


Αυτοψία στο Ελληνικό (ΦΩΤΟ)

Εικόνες ντροπής στο Ολυμπιακό γήπεδο Beach Volley (ΦΩΤΟ)


Μάθε παιδί μου γράμματα… από την Φινλανδία

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/7/14, 8:53 π.μ.

    διαβαζοντας το βιογραφικο σου κε Μπελεγρινη,διαπιστωσα οτι στην ουσια εκτος απο "πρακτικη" δημοσιογραφια,δεν εχεις καμια αλλη εκπαιδευση(εκτος οπως μονος σου και απαξιωτικα λες στο τελος για το "χαρτι".
    Ετσι δεν μου κανει εντυπωση η ελαφραδα του γραπτου σου,που βαζει δεκαδες θεματα σε ενα τσουβαλι.Ελαφραδα που θα επρεπε να μενει στο ημερολογιο σου και οχι να πιστευεις οτι αποτελει επαγγελματικο γραπτο μορφωμενου δημοσιογραφου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καταρχήν, μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός του ενικού, με το «Κε Μπελεγρίνη». Δεύτερον, διαβάζοντας το βιογραφικό μου διαπίστωσες ότι έχω κάνει μόνο «πρακτική»; Μάλιστα. Τρίτον, όπως βλέπεις γράφω την γνώμη μου, επώνυμα, και όποιος θέλει την διαβάζει. Δεν αναγκάζουμε κανέναν να μπει στο συγκεκριμένο blog.

      ΥΓ: Για το «χαρτί» κάνω προφανώς χιούμορ, αλλά μάλλον και αυτό είναι δύσκολο να το καταλάβεις.

      Διαγραφή