4/7/14

Do it like Colorado

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πριν περίπου 6 μήνες το Κολοράντο, στις ΗΠΑ, τόλμησε κάτι που για τα ελληνικά δεδομένα μοιάζει… εξωπραγματικό. Νομιμοποίησε την μαριχουάνα. Και εκεί, βέβαια, υπήρξαν κάποιοι  που δεν είδαν με καλό μάτι αυτή την κίνηση. Τελικά όμως, η ρύθμιση προχώρησε. Αλήθεια, πως κυλούν τα πράγματα σήμερα, στην «προχωρημένη» (ή και χωρίς εισαγωγικά αν προτιμάτε) αμερικάνικη πολιτεία;


Τα στοιχεία, μάλλον δεν χωρούν και μεγάλη αμφισβήτηση. Όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι «φοβόντουσαν» μια τέτοια κίνηση, αλλά από ότι φαίνεται το Κολοράντο πήρε μια σωτήρια πρωτοβουλία για την οικονομία του και την εγκληματικότητα στην περιοχή.

Μόνο τον Μάρτιο, οι φορολογημένες και νόμιμες πωλήσεις μαριχουάνας προσέφεραν γύρω στα 19 εκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τα 14 εκατομμύρια του Φεβρουαρίου. Η πολιτεία έβαλε στα ταμεία της σχεδόν 10 εκατομμύρια δολάρια από τους φόρους των λιανικών πωλήσεων μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες. Χρήματα τα οποία θα διατεθούν σε δημόσια σχολεία και υποδομές, όπως επίσης για σε εκπαιδευτικές καμπάνιες για τη νεολαία σχετικά με τη χρήση ουσιών. Με τις εκτιμήσεις για τα έσοδα στο προσεχές μέλλον να είναι ακόμα πιο αισιόδοξες.

Ναι, ξέρω τι σκέφτονται αρκετοί από όσους διαβάζουν αυτές τις γραμμές. «Εκεί τα χρήματα εισπράχτηκαν και δόθηκαν για καλούς σκοπούς. Στην Ελλάδα θα γινόταν κάτι αντίστοιχο;». Αναμφίβολα, είναι και αυτό ένα σημαντικό ερώτημα.

Το Κολοράντο, μέσω της νομιμοποίησης της μαριχουάνας, κέρδισε παράλληλα το στοίχημα της εγκληματικότητας. Οι συλλήψεις που σχετίζονταν με μαριχουάνα -οι οποίες αποτελούν το 50% όλων των εγκλημάτων που σχετίζονται με ναρκωτικά- έπεσαν κατακόρυφα στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, ο δείκτης εγκληματικότητας που σχετίζεται με δολοφονίες, έπεσε εντυπωσιακά κατά 52% σε ετήσια βάση.


Όπως παραδέχεται και η γνωστή εφημερίδα Huffington Post, το αποτέλεσμα τελικά κρίνεται συνολικά θετικό, ενώ δεν επιβεβαιώνονται οι αντίπαλοι της αποποινικοποίησης που έλεγαν ότι η νόμιμη μαριχουάνα είναι «έργο τους Σατανά».

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν σε μακρινά μέρη, στην Ελλάδα ένα τέτοιο σενάριο –με τα σημερινά δεδομένα- θα φάνταζε αρκετά δύσκολο να συμβεί. Το αποτέλεσμα; Τα ναρκωτικά κάθε είδους, όχι μόνο δεν έχουν «εξαφανιστεί», αλλά κυκλοφορούν ακόμα και σε κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας, παρά την υποτιθέμενη απαγόρευση. Όλα μαζί, σε έναν περίεργο αχταρμά. Με τους πολίτες να γίνονται καθημερινά θεατές του «θεάτρου του παραλόγου». Το γνωστό πάρε- δώσε γίνεται χωρίς κανείς αρμόδιος να επεμβαίνει. Με την αστυνομία, σε πολλές περιπτώσεις, να σφυρίζει… αδιάφορα.

Την ίδια ώρα, κάποιοι πλουτίζουν από το παράνομο αυτό εμπόριο, που στην πραγματικότητα εξελίσσεται χωρίς κανείς να το παρεμποδίζει. Και το κράτος, φυσικά, δεν εισπράττει τίποτα.

Βεβαίως, σε μια ενδεχόμενη νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών ναρκωτικών» θα πρέπει το κράτος να βάλει τους κανόνες. Ποια προϊόντα θα είναι τα νόμιμα, που θα πωλούνται, πως θα φορολογούνται. Όπως έγινε στο Κολοράντο ή όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Άμστερνταμ. Το θέμα είναι ότι για να τα ρυθμίσεις όλα αυτά, πρέπει να ανοίξεις την συζήτηση. Και εδώ στην Ελλάδα, δεν ανοίγουμε εύκολα τέτοιου είδους… προχωρημένες συζητήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου