24/2/14

Μια εικόνα, πολλές… αλήθειες

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Το ότι ο αθλητικός Τύπος στην Ελλάδα είναι για γέλια και για κλάματα, είναι λίγο- πολύ γνωστό. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές. Κοιτάζοντας σήμερα τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, βλέπεις μια σύμπτωση, η οποία επιβεβαιώνει το –χαμηλό- επίπεδο των οπαδικών εντύπων.


Οι εφημερίδες «Πράσινη» και «Γαύρος», δημοσιεύουν στο πρωτοσέλιδο τους χαρακτηριστική φώτο από τα χτεσινά επεισόδια έξω από το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, μεταξύ των ΜΑΤ και κάποιων οπαδών του Παναθηναϊκού. Τίποτα δημοσιογραφικά παράξενο μέχρι εδώ.
 

Όλα τα λεφτά είναι τα σχόλια της κάθε εφημερίδας δίπλα από την φωτογραφία και η… αντικειμενική προσέγγιση της κάθε μιας. «Ιδού οι εξυγιαντές» αναφέρει με εμφανή ειρωνικό τόνο ο «Γαύρος» και συνεχίζει: «Φωτογραφία- ντοκουμέντο από τη Λεωφόρο και την επίθεση στα αποδυτήρια του Εργοτέλη». Επίθεση από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού εννοεί. Πάμε και στην οπτική της «Πράσινης» η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει στο πρωτοσέλιδο της: «Τυφλή βία άνευ λόγου και αιτίας από τα ΜΑΤ με θύματα ακόμα και δεκάχρονα παιδιά».
 

Προσέξτε: αυτές οι δύο… παθιασμένες περιγραφές, αναφέρονται στο ίδιο γεγονός και συνοδεύονται μάλιστα από την ίδια φωτογραφία! Δεν στέκομαι στο τι έγινε πραγματικά, την Κυριακή έξω από την Λεωφόρο. Δεν ήμουν μπροστά, άλλωστε. Θέλω να σταθώ όμως στην δημοσιογραφική (;) προσέγγιση την οποία έχουν οι αθλητικές -και όχι μόνο βέβαια- εφημερίδες στην Ελλάδα.
 

Αν ο αναγνώστης διαβάσει κάποια από αυτές τις εφημερίδες, μπορεί να σχηματίσει εντελώς διαφορετική άποψη για ένα θέμα, ανάλογα φυσικά με το ποιο έντυπο θα επιλέξει. Φαίνεται, ότι για ένα γεγονός υπάρχουν… πολλές αλήθειες. Μάλλον υπάρχει πάντα η «αλήθεια» που μας συμφέρει. Αυτό είναι το συμπέρασμα. Και αυτή την «αλήθεια» προωθεί κι η εκάστοτε εφημερίδα, ανάλογα το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
 

Και κάπου εδώ η μπάλα πάει στους αναγνώστες. Αυτοί είναι που πρέπει να κρίνουν από πού ενημερώνονται. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η αυτή κατάσταση. Να κρίνουν κάθε φορά την πηγή της είδησης και να αναζητούν την πραγματική αλήθεια για ένα γεγονός. Τότε μπορεί και οι εφημερίδες να καταλάβουν ότι δεν απευθύνονται σε αναγνώστες με παρωπίδες, τους οποίους μπορούν εύκολα να παραμυθιάσουν. Τότε μπορεί να αρχίσουμε να διαβάζουμε τα γεγονότα, όπως είναι.

1 σχόλιο:

  1. ως μία από τις δημοσιεύσεις που ξεχώρισαν για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή