13/2/14

Τα αποτσίγαρα του παραλόγου

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Υπάρχουν δύο παράλληλα σύμπαντα: Στο ένα βρίσκονται οι πολιτισμένες χώρες του πλανήτη. Αυτές, δηλαδή, που λειτουργούν με συγκεκριμένους νόμους και κανόνες. Στο άλλο σύμπαν, βρίσκεται η Ελλάδα. Ίσως μαζί με κάποιες άλλες τρελό-χώρες. Σε αυτό το σύμπαν δεν υπάρχουν κανόνες. Με αποτέλεσμα, τα γεγονότα που διαδραματίζονται να θυμίζουν κινηματογραφικές κωμωδίες.

Η παρακάτω είδηση, είναι πέρα για πέρα αληθινή και συνέβη (που αλλού;) στην Ελλάδα: Η ιστορία εκτυλίσσεται συγκεκριμένα στην Κρήτη. Οι αρμόδιοι ελεγκτές ξεκίνησαν αυτές τις μέρες να κάνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους, οι οποίοι  αφορούν το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Λογάριαζαν όμως χωρίς τους μαγαζάτορες. Δεν πρόλαβαν να ελεγχτούν καλά-καλά τα πρώτα μαγαζιά και… μπήκαν στο παιχνίδι τα μεγάλα μέσα! Οι ελεγκτές δέχτηκαν απειλητικά τηλεφωνήματα από καταστηματάρχες, με το «τελεσίγραφο» πως αν συνεχιστούν οι έλεγχοι, θα υπάρξει βιαιοπραγία κατά των ελεγκτών!
 

«Προσωπικά έχω δεχτεί πολλά ανώνυμα τηλεφωνήματα από καταστηματάρχες, ότι αν έρθουμε να τους ελέγξουμε θα βιαιοπραγήσουν σε βάρος μας», αναφέρει στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» o προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Δημήτρης Νικολακάκης. Βγαίνει ο άνθρωπος, επώνυμα, και λέει το απίστευτο. Αν μιλούσαμε για άλλο πολιτισμένο κράτος, θα δυσκολευόμουν να το πιστέψω. Στην Ελλάδα του παραλόγου ωστόσο, φαντάζει ένα απόλυτα ρεαλιστικό ενδεχόμενο.
 

Μιλάμε για τον αντικαπνιστικό νόμο, ο οποίος σχεδιάστηκε, ψηφίστηκε, ανακοινώθηκε και… έμεινε εκεί! Η συντριπτική πλειοψηφία των μαγαζιών αδιαφορεί για την ύπαρξη του νόμου, ενώ το μόνο που έχει μείνει να μας τον θυμίζει (έστω σαν ειρωνεία) είναι τα χαρακτηριστικά ταμπελάκια με την σήμανση «απαγορεύεται το κάπνισμα» και τα οποία βρίσκονται σε κάποιους κλειστούς δημόσιους χώρους. Παρόλα αυτά, τριγύρω από τα εν λόγω απαγορευτικά σήματα, μπορεί να καπνίζουν κανονικά. Κάπως έτσι συμπληρώνεται το κωμικό σκηνικό.
 

Και όλοι όσοι δεν εφαρμόζουν τον νόμο, όπως στην περίπτωση στην Κρήτη, σου λένε ότι «θα γίνει όπως θέλουμε εμείς θες- δεν θες». Κάπως έτσι φτάνουμε στο σημείο ο κλέφτης (παράνομοι μαγαζάτορες) να κινάγανε τον αστυνόμο (ελεγκτή).
 

Βεβαίως, στην κωμικοτραγική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, φέρει ευθύνη και το κράτος. Ένα κράτος το οποίο δείχνει αδύναμο να επιβάλει τον νόμο και παραδίδεται στις ορέξεις του κάθε επιτήδειου. Ανακοίνωσες τον αντικαπνιστικό νόμο; Από την επόμενη μέρα κιόλας, πρέπει να εφαρμοστεί! Και όποιος συνεχίζει να λειτουργεί με δικούς του κανόνες, θα «τρώει» και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
 

Την περίφημη περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, γιατί κανείς δεν έμπαινε, για παράδειγμα, στις λεωφορειολωρίδες; Διότι πολύ απλά τότε, το κράτος έδειξε ότι δεν αστειεύεται. Γινόταν το αυτονόητο: εφαρμοζόταν ο νόμος.
 

Τα περιστατικά σαν αυτό στην Κρήτη, μας θυμίζουν πως βρισκόμαστε στο δικό μας ιδιαίτερο σύμπαν. Το ακόμα πιο απογοητευτικό είναι ότι σε κάποιους εδώ στην Ελλάδα, τους αρέσει που βρισκόμαστε σε αυτό το σύμπαν. Τα αποτσίγαρα του παραλόγου, δεν καθαρίζουν εύκολα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου