7/2/14

Τι μας λέτε κύριοι Δένδια και Πορτοσάλτε;

The Indian Doctor
Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ στις 30/1/2014 ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης παρέθεσε κάποιες εξαιρετικά ενδιαφέρουσες απόψεις για την ελληνική αστυνομία, τους μετανάστες και την τρομοκρατία.
Όμως μεταξύ άλλων διατύπωσε μια μεγάλη ασάφεια, και ένα ακόμη μεγαλύτερο λάθος.
Ένα λάθος ανεπίτρεπτο να διατυπώνεται από έναν Υπουργό, και μάλιστα όταν η διάψευση έρχεται από επίσημα στοιχεία.
Ο δε κύριος Πορτοσάλτε μάλλον θα πρέπει να σκέφτεται καλύτερα πριν εκφράσει τα... παράπονά του.



Η συνέντευξη του κ. Δένδια κράτησε 15 λεπτά και
μπορείτε να την ακούσετε εδώ.
Ο Υπουργός στο
πρώτο μέρος της συνέντευξης (αξίζει να την ακούσετε ολόκληρη) προανήγγειλε κάποιες ελπιδοφόρες μεταρρυθμίσεις για την αποδοτικότερη λειτουργία της ΕΛ.ΑΣ, που αν πραγματοποιηθούν στο ακέραιο πιθανότατα θα αλλάξουν τη ζωή όλων μας προς το καλύτερο.
Στο
τρίτο μέρος της συνέντευξης αποδόμησε την πολιτική διάσταση των τρομοκρατών-δολοφόνων, κάτι που συμβαδίζει με την επί του πρακτέου λογική, αλλά κυρίως συμβαδίζει με το ίδιο το Ποινικό Δίκαιο.

Το
δεύτερο μέρος της συνέντευξης αφορούσε τους μετανάστες.
Ενώ διατυπώθηκαν και εδώ λογικές και ώριμες θέσεις, τα σφάλματα του Υπουργού (
η ασάφεια και το λάθος) είναι σημαντικά.
Τα
παράπονα του κ. Πορτοσάλτε είναι επίσης... αξιοσημείωτα.
Ας τα δούμε.



Η ασάφεια: ποιος δικαιούται άσυλο;

Στο επίσημο
site του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη περιγράφονται σαφώς οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται ώστε να ζητήσει κάποιος άσυλο στην Ελλάδα (διαβάστε εδώ).
Μεταξύ άλλων, διαβάζουμε ότι άσυλο δικαιούται όποιος κινδυνεύει λόγω “διεθνούς ή εμφύλιας σύρραξης”, δηλαδή λόγω
πολέμου.
Στο 7:25 της συνέντευξής του ο κ. Δένδιας μιλάει για το θέμα, και μας λέει ότι στην Ελλάδα έχουμε βασικό πρόβλημα με παράνομους μετανάστες “
οι οποίοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε στη χώρα τους για διάφορους λόγους, πχ η χώρα τους είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, και μένουν εδώ, σ' ένα κενό.

ΠΩΣ γίνεται αυτό Υπουργέ μου; ΠΩΣ γίνεται οι άνθρωποι να προέρχονται από χώρα σε πόλεμο αλλά να μη δικαιούνται άσυλο;
Μιλάμε για μια κραυγαλέα και άκρως επικίνδυνη ασάφεια, την οποία ο Υπουργός διατύπωσε χωρίς να δώσει καμιά περαιτέρω εξήγηση, αλλά και χωρίς να ερωτηθεί σχετικά από τον κ. Πορτοσάλτε
.

Έχουμε λοιπόν ανθρώπους οι οποίοι διαφεύγουν από εμπόλεμη ζώνη και δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά σύμφωνα με το Υπουργείο Προ.Πο. όσοι διαφεύγουν από εμπόλεμη ζώνη δικαιούνται άσυλο.

Μπερδευτήκατε; Κι εγώ, αλλά ο κ. Δένδιας κι ο κ. Πορτοσάλτε καθόλου.



Το λάθος: άλλη... ποιότητα ο μετανάστες μας!

Στο 8:22 της συνέντευξης ο κ. Δένδιας λέει πως η ποιότητα, ή μάλλον η διαφορά κουλτούρας (διορθώνει) των μεταναστών που δέχεται η Ελλάδα είναι τραγική σε σχέση με άλλες χώρες, και αυτό είναι μια επιπρόσθετη δυσκολία.
Πχ η
Σουηδία, λέει ο υπουργός, έχει την τύχη να δέχεται μετανάστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση, ενώ η Ελλάδα δέχεται μετανάστες πχ από το Μπαγκλαντές ή το Αφγανιστάν.
Κατά συνέπεια, το ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και η ευρωπαϊκή κουλτούρα καθιστούν τους μετανάστες της Σουηδίας πολύ πιο εύκολα αφομοιώσιμους πολιτισμικά.

Κάτι τέτοιο θα ευσταθούσε ως σκέψη, αν ήταν πραγματικότητα.
Δεν είναι όμως.

Η απόδειξη έρχεται μέσα από τους παρακάτω πίνακες, όλοι από επίσημες πηγές, τις οποίες θα βρείτε στο τέλος του παρόντος άρθρου.

Στον Πίνακα 1 βλέπουμε την καταμέτρηση μεταναστευτικού πληθυσμού στη Σουηδία το 2011 και το 2012. Το 2013 απουσιάζει λόγω του ότι η επίσημη καταμέτρηση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, όμως έχουμε πολύ σημαντικά στοιχεία για το πώς θα διαμορφωθεί.


Πίνακας 1 - κλικ για μεγέθυνση
Έχω επιλέξει να συμπεριλάβω τι πρώτες 18 θέσεις, κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Το 2012, στην 18η θέση εμφανίζονται οι Σύριοι, μια εθνικότητα που προσφεύγει αθρόα προς την Ευρώπη, λόγω του εμφυλίου πολέμου που μαστίζει τη χώρα από το Μάρτιο του 2011.

Εκτός του ότι η πρώην Σοβιετική Ένωση που έφερε ως παράδειγμα ο κ. Δένδιας απουσιάζει παντελώς, η αναλογία Ευρωπαίων-Μη Ευρωπαίων μεταναστών είναι περίπου 60%-40%.

Μπορεί, λοιπόν, ο πίνακας του έτους 2013 να μην έχει δημοσιευθεί, έχουμε όμως άλλα πολύ σημαντικά στοιχεία.

Οι 
Πίνακες 2 και 3 μας δείχνουν τους αιτούντες άσυλο στην Σουηδία το 2012 και τι 21013, ανά εθνότητα.
Στον Πίνακα 2 υπάρχει και σύγκριση αυξομείωσης των εθνοτήτων του 2012 σε σχέση με το 2011.



Πίνακας 2 - κλικ για μεγέθυνση
Πίνακας 3 - κλικ για μεγέθυνση

Οι Σύριοι είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές: 640 άτομα το 2011, 7.814 άτομα το 2012, 16.317 το 2013!

Κατά συνέπεια, μπορούμε να υπολογίσουμε ασφαλώς ότι ο πίνακας μεταναστευτικού πληθυσμού του 2013 θα είναι πολύ διαφορετικός, με τους Σύριους να έχουν ανέβει γύρω στην 7η-8η θέση, έχοντας πληθυσμό 25.000-30.000.

Προσέξτε ακόμη ότι η 2η εθνικότητα στον Πίνακα 3 είναι οι... Απάτριδες ή αλλιώς
Ανιθαγενείς. Για περισσότερα στοιχεία γύρω από την ανιθαγένεια διαβάστε τη σχετική ανάρτηση στο site της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ εδώ.

Στον Πίνακα 3 συμπεριέλαβα επίτηδες και το νούμερο 11 της λίστας, καθώς εμφανίζονται για πρώτη φορά οι Ρώσοι που... μελετά ο Υπουργός στη συνέντευξή του.

Εν κατακλείδι, ο κ. Δένδιας φέρεται να... ζηλεύει τους Σουηδούς για την πολιτισμική ποιότητα των “Ευρωπαίων” μεταναστών τους, όμως μάλλον
δεν είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες στατιστικές που παραθέτουμε εδώ.

Αν δικαιούται ο Υπουργός να εκφέρει ασάφειες και ανακρίβειες τότε ποιος οφείλει να είναι ακριβής; Με τα “εντάξει μωρέ, περίπου...” και τα “τέλος πάντων...” δε γίνεται σοβαρή δουλειά.

Άλλο πρόβλημα που δημιουργείται στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι καλλιεργείται αναίτια το αίσθημα της ζήλιας προς πιο “τυχερούς” λαούς, και αυτομάτως τροφοδοτείται ο
ρατσισμός στα μυαλά όσων... πειραγμένων ακούνε τη συνέντευξη του Υπουργού.

Διευκρινίζω: δεν φταίει ο κ. Δένδιας για την αμάθεια που κουβαλάει ένα τμήμα του ελληνικού λαού και η οποία οδηγεί στο ρατσισμό. Οφείλει όμως να είναι απόλυτα προσεκτικός και ακριβής σε ο,τι λέει ώστε να μην τροφοδοτεί (άθελά του, δεν αντιλέγω) τέτοιες αντιδημοκρατικές και μισανθρώπινες αντιλήψεις.


Τα παράπονα του κ. Πορτοσάλτε

Το πραγματικό ρεσιτάλ σ' αυτή τη συνέντευξη το δίνει, αναμφίβολα, ο Άρης Πορτοσάλτε.
Στο 9:15 τον ακούμε να παραπονιέται:
-“Δ
εν έρχονται σ' εμάς οι πανεπιστημιακής εκπαιδεύσεως Ινδοί να αναλάβουν την πληροφορική μας”
-”Εκείνοι πάνε στο Βορρά”
συμπληρώνει ο κ Δένδιας, συμφωνεί ο κ. Πορτοσάλτε.
-”Ούτε οι Ινδοί γιατροί που διαπρέπουν στη Βρετανία έρχονται εδώ


Ας μάθουν οι κύριοι ότι ο
Ευρωπαϊκός Βορράς, και γενικώς η Ευρώπη, φιλοξενεί ελάχιστους Ινδούς. Εκτός εάν ως “Βορρά” εννοούν τον Καναδά και τις ΗΠΑ, που δεν το νομίζω, μιας και μιλούσαν για Ευρώπη.

Η
Βρετανία όντως φιλοξενεί τη μόνη μεγάλη κοινότητα Ινδών στην Ευρώπη, με 1.414.100 άτομα.
Το
ιατρικό προσωπικό της Ινδίας μεταφέρθηκε αρχικά στη Βρετανία από τους ίδιους τους Βρετανούς, οι οποίοι διοικούσαν την Ινδία από το 1858 μέχρι το 1947.
Ο μεγάλος πληθυσμός των Ινδών πήγε στη Βρετανία τις δεκαετίες '50-'70, κυρίως εξαιτίας διωγμών που βίωσαν οι Ινδοί από τα εδάφη της Κένιας, της Ουγκάντας και τς Ζανζιβάρης.
Οι άνθρωποι αυτοί άνοιξαν κατά κύριο λόγο μαγαζιά κι έγιναν
μικρέμποροι, όχι... γιατροί και προγραμματιστές.
Όσο τα χρόνια προχώρησαν και οι μετακινήσεις έγιναν πολύ ευκολότερες, η κοινότητα των Ινδών μεγάλωσε, την τελευταία δεκαετία έφτασε το σχεδόν 1,5 εκατομμύριο, και προφανώς κάποιοι εξ αυτών έγιναν λαμπροί επιστήμονες.


Δεν ξεφύτρωσαν οι Ινδοί στη Βρεττανία κ. Πορτοσάλτε, ούτε και διαπρέπουν στο Βορρά.
Ως δημοσιογράφος οφείλετε να γνωρίζετε πριν παραπονεθείτε δημοσίως, και μάλιστα με τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως να... συμφωνεί.

Προς επιβεβαίωση των όσων γράφω για τους Ινδούς μπορείτε να διαβάσετε σχετικά άρθρα στη
Wikipedia εδώ, εδώ, κι εδώ.


Ας μην είμαστε φιλοπαίγμονες εν ου παικτοίς, ειδικά όταν διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές που κινδυνεύουν από πόλεμο κι ανέχεια στην πατρίδα τους και από ρατσισμό και άγνοια στις χώρες που προσφεύγουν.

Κι ας μην προωθούμε την ανακρίβεια και την ημιμάθεια μέσω επίσημων προσώπων σε μια χώρα η οποία δεινοπαθεί χρόνια απ' αυτά τα κουσούρια.



(στην κεντρική φωτογραφία του άρθρου βλέπουμε τον πρωταγωνιστή της σειράς “The Indian Doctor” που προβάλλεται από το BBC, προφανώς σχετιζόμενη με τους Ινδούς γιατρούς που διαπρέπουν στη Βρετανία)


ΠΗΓΕΣ
Κεντρική φωτογραφία: 
www.bbc.co.uk

Ηχογραφημένη συνέντευξη: www.skai.gr
Πίνακας 1: www.scb.se
Πίνακας 2: www.scb.se (εδώ το πρωτότυπο)
Πίνακας 3: www.migrationsverket.se (εδώ το πρωτότυπο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου