20/1/14

Γαλάζιοι ιεραπόστολοι



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είμαστε πολύ πίσω. Όχι μόνο συγκριτικά με την Ευρώπη. Αλλά και σε επίπεδο Βαλκανίων. Μην πούμε τίποτα χειρότερο και φανούμε υπερβολικοί. Και το κλισέ «έχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν», ισχύει επίσης, από ότι φαίνεται. «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας είναι άθεος, Δικαίωμα του. Όμως, ο Ελληνικός λαός, πρέπει να γνωρίζει σε τι πιστεύει ο κ. Τσίπρας» τονίζει σε ανακοίνωση της η Ν. Δ.

Η πολιτική επιχειρηματολογία στο αποκορύφωμα της. Και μιλάμε για την παράταξη που (έτσι λέει τουλάχιστον) είναι υπέρ της Ευρώπης και του εκσυγχρονισμού. Αυτή η παράταξη λοιπόν, η γαλάζια, επέλεξε να κάνει πολιτικό (;) διάλογο, με επιχειρήματα άλλων δεκαετιών.

Θα μπορούσαν εκεί στην Νέα Δημοκρατία, φυσικά, να αντιπαρατεθούν απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, με ένα σορό πολιτικά επιχειρήματα. Να θίξουν λάθη τα οποία ενδεχομένως να έχει κάνει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Αντί για αυτό, τα στελέχη του κυβερνόντος κόμματος, επέλεξαν τον άλλο, τον πιο… παλιομοδίτικο τρόπο.

Αν προσπαθήσουμε να αναλύσουμε αυτή την κίνηση καθαρά σαν κομματική στρατηγική, μπορούμε να δώσουμε μια ερμηνεία. Η Νέα Δημοκρατία, όπως και όλα τα ελληνικά κόμματα, απευθύνονται στο κοινό της Ελλάδας. Μιλάμε για την χώρα στην οποία όταν πριν από μερικά χρόνια καταργήθηκε η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, μαζεύτηκαν αμέσως 3.000.000 υπογραφές από πολίτες που ήταν αντίθετοι σε αυτή την αλλαγή. Σημείωση: μέσα σε αυτούς ήταν και ο τότε αρχηγός της Ν.Δ., Κώστας Καραμανλής.

Μιλάμε για την χώρα, στην οποία όταν ο «ιερός μπίζνεσμαν» Εφραίμ, οδηγούνταν στη φυλακή, από έξω είχαν μαζευτεί πολλοί πολίτες που φώναζαν με φανατισμό «άξιος, άξιος». Κι όμως, δεν το λέγανε ειρωνικά. Το εννοούσαν.

Μιλάμε για την χώρα, στην οποία μόλις πριν λίγο καιρό αποκαλύφτηκε, πως στις τελευταίες εθνικές εκλογές, μητροπολίτης έβαζε άτομα σε γηροκομείο να ψηφίσουν ότι αυτός ήθελε. Ζούμε στη χώρα, που ο σατιρικός δημιουργός του περίφημου «Γέροντα Παστίτσιου» καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με αναστολή. Στην ίδια κοινωνία, ένα σημαντικό κομμάτι πολιτών ακούει με ευλάβεια τον Άνθιμο στη Θεσσαλονίκη ή τον μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ. Τα σημάδια, δυστυχώς, είναι πολλά.

Σε αυτήν την κοινωνία απευθύνεται η Νέα Δημοκρατία. Και το γνωρίζει πολύ καλά. Σε μια περίοδο που οι ψήφοι μοιάζουν πιο πολύτιμοι (και δυσεύρετοι) από ποτέ, επέλεξε να «παίξει μπάλα» ακόμα και με αυτό. Με το θρήσκευμα. Αφήνοντας στην άκρη τα πολιτικά επιχειρήματα.

Είναι βέβαιο, ότι όσο οι πολίτες- ψηφοφόροι «τσιμπάνε» με τέτοιου είδους… ιερά παιχνίδια, τόσο θα συνεχίσουμε να βλέπουμε παρόμοιες κομματικές ανακοινώσεις και δημόσιες δηλώσεις. Με τα πραγματικά προβλήματα να μένουν άλυτα.

Και για να επιστρέψουμε στην συγκεκριμένη κόντρα Νέας Δημοκρατίας- ΣΥΡΙΖΑ, εγώ αν ήμουν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα απαντούσα καν στην γαλάζια ανακοίνωση. Κάποιοι διάλογοι (έστω και κομματικοί) πρέπει να σταματούν, έτσι ώστε το κοινό να βγάζει τα συμπεράσματα του. Όποια και αν είναι αυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου