16/1/14

Η μικρή Μυρτώ και οι σκιές



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι από τα θέματα των ημερών. Δεν προβάλλεται όσο θα έπρεπε από τα ελληνικά ΜΜΕ, γιατί δεν εμπεριέχει… πολιτική ίντριγκα. Είναι το θέμα με την μικρή Μυρτώ, η οποία νοσηλεύεται σε νοσοκομείο των ΗΠΑ. Για χάρη της συγκεντρώθηκαν χρήματα από Έλληνες ομογενείς, με σκοπό το χρηματικό ποσό που θα μαζευτεί να αξιοποιηθεί  για την αποκατάσταση της υγείας της. Και κάπου εκεί τα χρήματα «εξαφανίστηκαν».

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η περιπέτεια της Μυρτώς ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, όταν δέχτηκε βίαιη επίθεση από έναν αλλοδαπό στην Πάρο. Το κορίτσι μεταφέρθηκε σε σοβαρή κατάσταση στο νοσοκομείο και μετά από πολύμηνη νοσηλεία στην Ελλάδα, μεταφέρθηκε σε ιατρικό κέντρο της Βοστόνης. Στα τέλη του 2013 πραγματοποιήθηκε έρανος, και τα χρήματα που θα συγκεντρώνονταν θα προσφερόντουσαν για να καλυφτούν οι ανάγκες της άτυχης κοπέλας.

Ο έρανος έγινε από την «Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας». Έλληνες ομογενείς προσέφεραν αρκετά χρήματα. Ωστόσο, τα λεφτά αυτά αγνοούνται! Τουλάχιστον δεν έχουν φτάσει μέχρι τώρα στα χέρια της οικογένειας της Μυρτώς και –σύμφωνα με την μητέρα της- υπάρχουν «κενά» σε ότι αφορά το πόσα ακριβώς χρήματα έχουνε τελικά συγκεντρωθεί, πόσα θα δοθούν για τον αρχικό σκοπό, και πότε θα γίνει η παράδοση των χρημάτων.

«Ανακάλυψα ότι τα πρώτα χρήματα που στάλθηκαν από ομογενείς δεν μπήκαν ποτέ στον λογαριασμό για την αποκατάσταση της υγείας της Μυρτώς. Έχω ήδη ζητήσει να ανοιχθούν οι λογαριασμοί. Υπάρχουν πολλά κενά στη διαδικασία που ακολουθήθηκε. Όσες φορές ζήτησα ονόματα όσων διαχειρίστηκαν τα χρήματα υπήρξαν αντιδράσεις» τονίζει η μητέρα του κοριτσιού, σε συνέντευξη της στην Ελευθεροτυπία.  «Στο όνομα του παιδιού κάποιοι προσπάθησαν να βγάλουν χρήματα» επισημαίνει η ίδια.

Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων της Νέας Αγγλίας μέσω του νομικού εκπροσώπου της υποστηρίζει πως τα χρήματα που μαζεύτηκαν είναι έτοιμα να παραδοθούν, μόλις δοθούν τα πρώτα παραστατικά από τα ιατρικά έξοδα. 

Πριν λίγες μέρες, έτυχε να παρακολουθήσω τα όσα είπε ο πρόεδρος της εν λόγω Ομοσπονδίας, ο οποίος μιλούσε για το θέμα στο τηλεοπτικό κανάλι «Ε». Τι είπε λοιπόν ο συγκεκριμένος κύριος: δεν είπε φυσικά ότι τα χρήματα «έκαναν φτερά». Επεσήμανε όμως κάτι επίσης πολύ σημαντικό. Η Ομοσπονδία, είπε, θα δώσει τα χρήματα που είναι απαραίτητα για τα ιατρικά έξοδα της Μυρτώς. Αλλά, δεν θα προσφέρει το σύνολο του συγκεντρωμένου χρηματικού ποσού! Αν δηλαδή, για παράδειγμα, έχουν μαζευτεί 500.000 δολάρια για την Μυρτώ και τα απαραίτητα ιατρικά της έξοδα ανέρθουν στις 10.000 δολάρια, θα παραδοθούν ακριβώς τα λεφτά που είναι απαραίτητα για τα ιατρικά έξοδα. Ούτε σεντ παραπάνω, από τα υπόλοιπα χρήματα που υποτίθεται ότι οι ομογενείς τα προσέφεραν για την μικρή κοπέλα, μέσω του εράνου.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε το αν τα λεφτά βρίσκονται στα ταμεία της Ομοσπονδίας ή έχουν «εξαφανιστεί». Η ουσία πάντως είναι ότι οι κινήσεις και οι δηλώσεις αυτές, προκαλούν ερωτηματικά. Με τον πρόεδρο να δηλώνει λίγο- πολύ, ότι θα δώσουνε τα απαραίτητα χρήματα για να βοηθηθεί η μικρή Μυρτώ, και ότι περισσέψει θα το κρατήσει… κάβα η Ομοσπονδία. Και ας έχουν μαζευτεί για συγκεκριμένο λόγο τα χρήματα που συζητάμε.

Η οικογένεια βρίσκεται πλέον σε δικαστική διαμάχη, με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα, είναι πάντως κρίμα χρήματα που έχουν μαζευτεί για ιερό σκοπό, να μην παραδίδονται εκεί που πρέπει και η υπόθεση να μετατρέπεται σε σίριαλ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου