4/11/13

Τώρα «ξεχάστηκαν» οι τσιγγάνοι;



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Κάθε εβδομάδα και ένα θέμα. Μια ιστορία, η οποία εμφανίζεται, απασχολεί από το πρωί μέχρι το βράδυ τα ΜΜΕ, μονοπωλεί τους παρεΐστικους διαλόγους και γίνεται θέμα συζήτησης –φυσικά- στα Social Media. Μετά, το θέμα σβήνει. Ποιος ασχολείται σήμερα, για παράδειγμα, με τους τσιγγάνους;

Το πιο πρόσφατο θέμα, το οποίο «ξεζουμίστηκε», πριν από μόλις μερικές μέρες. Είχαν εμφανιστεί μάλιστα σοβαρά ζητήματα, τα οποία –κατά λάθος- έφερε στην επιφάνεια η ιστορία της μικρής Μαρίας. Είχαμε ακούσει για κυκλώματα τσιγγάνων που απαγάγουν ή αγοράζουν μικρά παιδιά και στην συνέχεια είτε τα πωλούν, είτε τα εκμεταλλεύονται. Για κυκλώματα τα οποία απλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Ήρθε το «φρέσκο θέμα», αυτό της δολοφονίας των μελών της Χρυσής Αυγής και το προηγούμενο θέμα… μπαγιάτεψε. Ξαφνικά, είναι σαν να μην ενδιαφέρει κανέναν. Ούτε τα μέσα ενημέρωσης, ούτε την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Τώρα, δηλαδή, μετά το show, θα λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, με την εξάρθρωση αν υπάρχουν- αυτών των τσιγγάνικων κυκλωμάτων; Αλλά ας μην πάμε μακριά. Εδώ στην χώρα μας, η αστυνομία θα συνεχίσει να κάνει ελέγχους σε καταβολισμούς ή μήπως τώρα… δεν τρέχει τίποτα;

Όλοι εμείς, θέλουμε πραγματικά να λυθούν τα διάφορα μεγάλα προβλήματα που εμφανίζονται κατά καιρούς στην επικαιρότητα ή απλά μας νοιάζει «κουβέντα να γίνεται» και μετά τα ξεχνάμε. Κάποιοι σίγουρα θα πουν «καλά, δεν γίνεται να ασχολούμαστε με ένα και μοναδικό θέμα για 10 χρόνια». Αναμφίβολα, η επικαιρότητα προχωρά. Και η ζωή γενικά προχωρά, οπότε είναι λογικό να αλλάζουν και τα θέματα που μας απασχολούν.

Είναι όμως εκπληκτικό, το πώς κάθε φορά που σκάει ένα μεγάλο ζήτημα, ξεχνάμε μέσα σε μια νύχτα το προηγούμενο. Σαν να μη συνέβη ποτέ. Και ας μην λύθηκε το πρόβλημα στην πραγματικότητα, δεν μας απασχολεί. Το «ξεζουμίζουμε» και προχωράμε. Τα τελευταία 24ωρα ασχολούμαστε με τον θάνατο των δύο νεαρών Χρυσαυγιτών. Πριν ήταν το θέμα των τσιγγάνων. Πιο πριν μιλάγαμε για τις συλλήψεις των βουλευτών της Χ.Α. και το κατά πόσο είναι εγκληματική οργάνωση το συγκεκριμένο κόμμα. Λίγο νωρίτερα συζητάγαμε για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. 

Και δεν λέω ότι εμφανίζονται απαραίτητα τα διάφορα θέματα από μια «ανώτερη δύναμη» για να μας αποπροσανατολίσουν. Όσο δεν υπάρχουν αποδείξεις άλλωστε, οι θεωρίες που θα ακούγονται θα είναι πολλές και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Η ουσία είναι, το πώς λειτουργεί ολόκληρη η κοινωνία. Θυμίζει λίγο το εξής: όταν συμβαίνει ένα τροχαίο σε κάποιον δρόμο, μέσα σε ελάχιστα λεπτά μαζεύεται πολύς κόσμος. Οι περισσότεροι δεν πηγαίνουν για να βοηθήσουν, αλλά… απλά για να δουν. Μετά από λίγο το συμβάν λογικά λήγει και όλοι συνεχίζουν την διαδρομή τους. Έως την επόμενη μέρα, μπορεί και να το έχουν ξεχάσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου