31/10/13

Fokas ήταν και πάει…

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ελληνικές εταιρίες που κάποτε ήταν «πρώτα βιολιά». Τώρα, η μια μετά την άλλη κλείνουν. Πριν λίγο καιρό ήταν η αλυσίδα καταστημάτων Sprider. Έφτασε η σειρά του πολυκαταστήματος Fokas, το οποίο όπως έγινε γνωστό, βάζει επίσης «λουκέτο». Μετά από 77 χρόνια λειτουργίας. Με τους εργαζομένους να προστίθονται στη μάζα των ανέργων.


Η οικογένεια Φωκά αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη της επιχείρησης, τα οποία φτάνουν τα 80 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν υπάλληλοι που έχουν να πληρωθούν από τα Χριστούγεννα! Από το «λουκέτο» μένουν στον δρόμο 600 εργαζόμενοι. Κάπως έτσι έγινε και με τα Sprider. Με τους υπαλλήλους να μαθαίνουν μέσα σε μια νύχτα, ότι μένουν χωρίς δουλειά.

Οι πολίτες δεν ψωνίζουν. Οι φόροι για τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, παραμένουν δυσβάσταχτοι και το αποτέλεσμα στο τέλος είναι το ίδιο. Στην συνέχεια οι εργαζόμενοι της εταιρίας που κλείνει προστίθονται στους ήδη πολλούς ανέργους. Άρα ούτε και αυτοί έχουν αγοραστική δύναμη, φυσικά. Αυτή είναι, με απλά λόγια, η αλυσίδα της ύφεσης που ζούμε στην Ελλάδα.

Και για να μην καταστροφολογούμε: δεν λέμε ότι «κανείς στην χώρα μας δεν ψωνίζει». Υπάρχουν ακόμα πολίτες, που –καλώς- κάνουν αγορές. Όταν όμως η εταιρία Fokas, είχε συνηθίσει να λειτουργεί με 10 πελάτες καθημερινά, και τώρα ψωνίζουν από αυτή 4 πελάτες την μέρα, γίνεται εύκολα κατανοητό πως δημιουργείται πρόβλημα. Γιατί η εταιρία είχε μάθει να κινείται σε άλλο οικονομικό περιβάλλον. Αυτή είναι η πραγματικότητα, μακριά από υπερβολές και λαϊκισμούς.

«Θα φέρουμε επενδύσεις» είχε πει προεκλογικά, ο Αντώνης Σαμαράς. Τώρα που το σκέφτομαι, ακόμα το λέει. Τέλος πάντων. Οι επενδύσεις δεν έρχονται, αυτή είναι η ουσία. Μόνο έτσι θα κινηθεί αγορά και θα σπάσει η αλυσίδα της ύφεσης που λέγαμε παρά πάνω.

Όχι μόνο ελληνικές, αλλά και ξένες επενδύσεις θα τολμήσω να πω. Όσο και αν… ξενίζει κάποιους. Το λέω αυτό, γιατί θυμάμαι όταν ακουγόταν έντονα ότι Άραβες θα επενδύσουν στο χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, υπήρχαν αρκετοί που φώναζαν για «Άραβες κατακτητές» και άλλα τέτοια όμορφα. Το deal τελικά χάλασε. Και το Ελληνικό, το μεγαλύτερο οικόπεδο στην Ευρώπη, παραμένει μέχρι και σήμερα ανεκμετάλλευτο. Δεν ξέρω αν οι ίδιοι που φώναζαν τότε, χάρηκαν με την τελική εξέλιξη και αν χαίρονται ακόμα περισσότερο με την σημερινή εικόνα του Ελληνικού.

Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση στην αγορά της Ελλάδας δεν είναι καλή. Οι συνθήκες για τις επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες, παραμένουν δύσκολες. Όσο αυτό δεν αλλάζει, ένα πράγμα θα σκεφτόμαστε μόνο: «ποιος είναι ο επόμενος»…


* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου