15/10/13

Facebook: ανύπαρκτη η προστασία από τη “ρητορική μίσους”

Του Αλέξανδρου Ναλμπάνη

Η φράση “
Fuck Greece” και όλες οι αντίστοιχες κατά εθνοτήτων δεν αποτελούν ρητορική μίσους κατά την άποψη του Facebook, επιτρέποντας και εκτρέφοντας έτσι ένα φαύλο κύκλο ανεγκέφαλου ψηφιακού πολέμου ανάμεσα σε ρατσιστές “υπερπατριώτες”.
Το
Domino έχει τα ντοκουμέντα που καταδεικνύουν την παράνοια.


Ο ορισμός της Ρητορικής Μίσους

Το Facebook, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), διέπεται από Όρους Κοινότητας (Community Standards) οι οποίο έχουν θεσπιστεί για να προστατεύουν τους χρήστες από κάθε λογής ψηφιακές παρενοχλήσεις/παραβάσεις.

Ανατρέχοντας στους Όρους Κοινότητας του
Facebook, συναντάμε μεταξύ άλλων και τους όρους περί Ρητορικής Μίσους (Hate Speech), τους οποίους βλέπουμε παρακάτω (φωτο 1).


Φωτο 1 - Η Ρητορική Μίσους κατά τους Όρους Κοινότητας

Η έννοια αναλύεται και στο Κέντρο Βοήθειας (Help Center) του Facebook, δίνοντας μας μια σαφέστερη εικόνα περί του τι ακριβώς θεωρείται Ρητορική Μίσους (φωτο 2).

Φωτο 2 - Η Ρητορική Μίσους κατά το Κέντρο Βοήθειας

Τα όσα μας λέει το Facebook φαίνονται λογικά και ξεκάθαρα, όμως όπως θα διαπιστώσετε η εφαρμογή δε συμπίπτει με τη θεωρία. Κρατήστε στο μυαλό σας τα υπογραμμισμένα σημεία των παραπάνω φωτογραφιών, θα μας χρειαστούν στη συνέχεια...


Καμένες σημαίες και ύβρεις κατά εθνοτήτων

Όπως βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία του παρόντος άρθρου, μεταξύ
εκατοντάδων υβριστικών γκρουπ/σελίδων κατά εθνοτήτων που υπάρχουν στο Facebook, υπάρχει και μια σελίδα με τίτλο Fuck Greece.
Η εικόνα προφίλ
(profile picture) της σελίδας είναι μια φλεγόμενη ελληνική σημαία, ενώ το εξώφυλλο (cover photo) είναι ένα γκράφιτι με τη φράση Fuck Greece.

Σελίδες και γκρουπ με τον ίδιο ακριβώς τίτλο και περιεχόμενο υπάρχουν
δεκάδες, ενώ συνολικά υπάρχουν χιλιάδες με τίτλο υβριστικό προς άλλες εθνότητες, όπως Fuck USA, Fuck Albania, Fuck Turkey, Fuck Brazil και όποιο άλλο κράτος/εθνότητα βάλει ο νους σας.

Όταν τις εντόπισα, μου γεννήθηκαν δύο ερωτήματα:
1) Πώς γίνεται να μην έχουν γίνει
πολλαπλές Αναφορές (Report) των σελίδων/γκρουπ από απλούς χρήστες, ώστε να ελεγχθούν και να διαγραφούν;
2) Ακόμη κι αν οι απλοί χρήστες έχουν ολιγωρήσει, πως γίνεται οι ίδιοι οι υπεύθυνοι του
Facebook να μην έχουν διαγράψει αυτοβούλως μια σελίδα με τόσο προφανές υβριστικό περιεχόμενο, που καταφανέστατα αντιβαίνει στους Όρους Κοινότητας περί Ρητορικής Μίσους που διαβάσαμε παραπάνω;

Η πραγματικότητα με διέψευσε κατηγορηματικά όταν έκανα εγώ ο ίδιος Αναφορά στην παραπάνω σελίδα, αλλά και σε μερικές ακόμη αντίστοιχες (φωτο 3).


Φωτο 3 - Οι απαντήσεις των υπευθύνων στις Αναφορές

Προφανώς κι άλλοι χρήστες έχουν κάνει Αναφορά. Προφανώς οι υπεύθυνοι του Facebook γνωρίζουν την ύπαρξη των σελίδων. Ποιο είναι το πρόβλημα λοιπόν;

Το πρόβλημα είναι ότι οι καμένες σημαίες και τα “Γαμώ την τάδε χώρα”
ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ρητορική μίσους κατά την άποψη των υπευθύνων!

Όπως βλέπετε στη φωτο 3, μετά το αρχικό σοκ που υπέστην από την απάντηση των υπευθύνων, σκέφτηκα να αλλάξω το περιεχόμενο της Αναφοράς, και να αναφέρω τη σελίδα για Βάσιμη Απειλή Βίας (Credible Threat Of Violence), υπό το σκεπτικό ότι η ρατσιστική ρητορική τρέφει/προάγει πράξεις ρατσιστικής βίας.

Ούτε αυτό συγκίνησε τους υπεύθυνους του
Facebook, απαντώντας και σ' αυτή την περίπτωση ότι οι Όροι Κοινότητας δεν παραβιάζονται.

* Όπως βλέπετε, στις απαντήσεις που μου απέστειλαν οι υπεύθυνοι του
Facebook χρησιμοποιούν την... ελληνοαγγλική γλώσσα, καθώς η μισή απάντηση είναι γραμμένη στα ελληνικά και η άλλη μισή στα αγγλικά. Πολλά strange πράγματα happen...


Νερό στο μύλο του ρατσισμού

Το αποτέλεσμα αυτού του εντελώς παράλογου χειρισμού των υπευθύνων του
Facebook δεν είναι άλλο από τι διαιώνιση του μίσους και του ρατσισμού.

Ο ένας ανεγκέφαλος φτιάχνει σελίδα “
Fuck Turkey”, ο άλλος απαντάει με “Fuck Greece”, ο τρίτος γράφει “Fuck Albania” κ.ο.κ, και όλοι μαζί “πολεμάνε” αναμεταξύ τους μέσα από φωτογραφίες, αναρτήσεις και like.

Είναι αξιοθρήνητο, και θα ήταν τραγελαφικό αν η βλακεία είχε όρια και σταματούσε στον ψηφιακό κόσμο. Γιατί το
πραγματικό πρόβλημα ξεκινάει όταν το μέλος της σελίδας αυτής αλλοτριώνεται σε τέτοιο βαθμό που καταλήγει να κάνει πράξη τις αναρτήσεις και της φωτογραφίες, κοστίζοντας ακόμη κι ανθρώπινες ζωές.

Όταν η
Χρυσή Αυγή ξεκίνησε να διώκεται από τη δικαιοσύνη ως εγκληματική οργάνωση, το 95% των σελίδων και των γκρουπ της εξαφανίστηκαν από το Facebook. Τα όποια απομεινάρια της (μικρά γκρουπ/σελίδες) διαγράφονται με ταχείς ρυθμούς, κάνοντας ορατή την προοπτική ολικής αποπομπής της από το Facebook και δίνοντας στο ελληνικό ψηφιακό κοινό (και όχι μόνο) ένα σαφές και αξιέπαινο αντιτρομοκρατικό/αντιρατσιστικό μήνυμα.

Όμως, όσο οι κύριοι που διαχειρίζονται το
Facebook θεωρούν πως οι χυδαίες ύβρεις ενάντια σε εθνότητες δεν αποτελούν Ρητορική Μίσους, ερχόμενοι μάλιστα σε ευθεία αντίθεση με όσα διατυμπανίζουν στους Όρους Κοινότητας που οι ίδιοι συνέταξαν, τότε απλά φαίνονται ως ασυνεπείς και ασυνεχείς, παίζοντας ένα πολύ επικίνδυνο παιχνίδι.


Πηγή φωτογραφιών:
Όλες οι φωτογραφίες προέρχονται από εκτύπωση οθόνης του Facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου