15/10/13

Η Marfin ξυπνά



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Οι δράστες κυκλοφορούν ανάμεσα μας. Κι ας έχουν περάσει 3,5 ολόκληρα χρόνια από το έγκλημα της Marfin. Φαίνεται ωστόσο, ότι οι ένοχοι έχουν βρεθεί. Αυτό δείχνουν τα νέα στοιχεία που βγαίνουν στην επιφάνεια, φέρνοντας τον φάκελο της Marfin, ξανά στην επικαιρότητα. Και μάλλον, δεν είναι ούτε οι «απέναντι», ούτε οι ξένες δυνάμεις, ούτε οι εξωγήινοι αυτοί που πέταξαν τις μολότοφ, τον Μάιο του 2010.

Σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο αποκαλύπτει η «Real News», ο βασικός δράστης της δολοφονικής επίθεσης στην Marfin είναι ο Θεόδωρος Σίψας, ο οποίος θα δικαστεί με τις κατηγορίες για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν αποπείρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του». 

Μαζί με τον βασικό κατηγορούμενο, αναμένεται να δικαστεί και ο Παύλος Αντρέεβ, ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο «Ιανός», κατηγορούμενος για τα αδικήματα «της απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Οι δύο κατηγορούμενοι είναι μέλη του σκληρού πυρήνα των αντιεξουσιαστών. Έχουν προσαχθεί δεκάδες φορές στην Κρατική Ασφάλεια κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Αθήνα, ως ύποπτοι για εκτόξευση βομβών μολότοφ και άλλων αντικειμένων.

Ωραία, τους κατηγορούμενος τους έχουμε εντοπίσει. Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα γινόταν το προφανές: θα οριζόταν άμεσα η δίκη. Στην Ελλάδα, έχουμε ξανά πει, ότι οι κανόνες είναι διαφορετικοί. Παρά λοιπόν το γεγονός ότι το παραπάνω βούλευμα συντάχθηκε τον περασμένο Μάιο, ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης! 


Στα εν λόγω έγγραφα που αποκαλύπτει η εφημερίδα, περιγράφονται βήμα- βήμα οι κινήσεις των δραστών εκείνο το μοιραίο απόγευμα. Υπήρχε προμελέτη των εγκλημάτων, και «μια ομάδα νεαρών ατόμων, περί των 11 με 12 στον αριθμό» μετά την αναγκαία προσυνεννόηση για τον τρόπο δράσης, διαχωρίστηκε σε δύο υπο-ομάδες. Η μία κατευθύνθηκε προς το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η άλλη στη Marfin, αναφέρει χαρακτηριστικά το βούλευμα.

Περιγράφονται ακόμα και οι σοκαριστηκές στιγμές, με τους υπαλλήλους της Marfin να παρακαλάνε τους κουκουλοφόρους, από τα μπαλκόνια της τράπεζας, να μην ρίξουν τις μολότοφ, καθώς βρίσκονταν άνθρωποι μέσα. «Να καείτε, να καείτε, σε τράπεζα δουλεύετε». Αυτή ήταν η αποστομωτική απάντηση των δραστών.

Όλα αυτά τα στοιχεία, βρίσκονταν πιθανόν σε κάποιο συρτάρι και περίμεναν… τη Δευτέρα Παρουσία. Όπως γίνεται συνήθως. Και ας χάθηκαν 3 αθώοι άνθρωποι τότε. Κάλιο αργά, παρά ποτέ όμως. Ας δικαιωθούν, έστω τώρα, η Αγγελική, ο Νώντας και η Παρασκευή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου