19/10/13

Κλείδωσε κι εσύ, έναν ελεγκτή


Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Έγινε πάλι το απίστευτο. Αυτό που λες ότι «δεν μπορεί να συμβεί». Ελεγκτές του υπουργείου Υγείας πήγαν να κάνουν έλεγχο στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και κατέληξαν κλειδωμένοι σε δωμάτιο! Είναι από τις στιγμές που από την μια γελάς, από την άλλη καταλαβαίνεις ότι το μπάχαλο… δύσκολα μαζεύεται.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι ελεγκτές υγείας έφτασαν στο εν λόγω νοσοκομείο για τους προβλεπόμενους ελέγχους. Διαπίστωσαν ότι αρκετοί υπάλληλοι έλειπαν από τα πόστα τους (ας είναι καλά τα κορόιδα που τους πληρώνουν). Αυτή ήταν μάλλον και η λάθος κίνηση. Η λύση ήταν άμεση και άκρως… ελληνική. Συνδικαλιστές φαίνεται να πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, και κλείδωσαν (!) με συνοπτικές διαδικασίες τους ελεγκτές σε δωμάτιο του νοσοκομείου.

Σκεφτείτε το: σε νοσοκομείο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, γίνονταν… κοπάνες, οι εργαζόμενοι του όχι μόνο δεν ζήτησαν μια συγγνώμη βρε αδερφέ, όχι μόνο δεν προσπάθησαν –έστω- να δικαιολογηθούν, αλλά κλείδωσαν τους ελεγκτές. Η λογική του «είμαι παράνομος και θα συνεχίσω να είμαι παράνομος, ο κόσμος να χαλάσει». Η λογική που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό δημόσιο, τα τελευταία 35 χρόνια.

«Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παρεμπόδιση του ελέγχου, θα τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία, θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και θα φύγουν από το Ε.Σ.Υ.» δήλωσε σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Αυτό έλειπε, να παρέμεναν στις θέσεις τους κιόλας, αν όντως έτσι διαδραματίστηκε το συμβάν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», το 65% των δημοσίων υπαλλήλων δεν ξέρει καν να στείλει ένα e-mail. Και είναι λογικό. Αν κάποιος υπάλληλος έχει προσληφθεί πριν 20 ή 25 χρόνια, έχει φτάσει πλέον να είναι και κάποιας ηλικίας, που να ξέρει να στείλει mail. Μιλάμε, φυσικά, για ένα Δημόσιο που στην εποχή μας μοιάζει πλήρως απαρχαιωμένο και δύσχρηστο.

Και τι έπρεπε να γίνει με αυτούς τους ανθρώπους; Οι βασικές επιλογές (σε μια λογική χώρα) θα ήταν δύο: οι εν λόγω υπάλληλοι είτε να εκπαιδευτούν στις νέες τεχνολογίες, είτε να μεταφερθούν –αν είναι δυνατό αυτό- σε άλλες θέσεις και τα πόστα τους να αναλάβουν νέοι υπάλληλοι. Στην Ελλάδα, τίποτα από τα δύο δεν συνέβη και τα κωμικοτραγικά αποτελέσματα τα βλέπουμε καθημερινά.

Πριν λίγες μέρες, έτυχε να δω έναν επίσημο κατάλογο, ο οποίος περιελάμβανε προσλήψεις που θα γίνουν σε διάφορους τομείς του Δημοσίου. Διαβάζοντας τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι, έτσι ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για κάποια θέση, διαπίστωσα ότι «θα πρέπει να στείλουν την σχετική αίτηση, μαζί με όλα τα δικαιολογητικά ταχυδρομικώς» στην τάδε διεύθυνση. Αναρωτήθηκα, γιατί στο 2013 δεν μπορεί να γίνει η αποστολή εύκολα και γρήγορα, με ένα απλό e-mail. Μάλλον ζήταγα πολλά…



* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος18/10/13, 11:05 μ.μ.

    Ποιός σας είπε πως το δημόσιο απαιτεί αυτή τη στιγμή ευρεία χρήση e-mail;
    Το 35%,αν δεχτούμε πως είναι τόσο το ποσοστό,είναι ήδη μεγάλο ποσοστό και η χρήση που γίνεται αφορά ελάχιστους υπαλλήλους,ενώ η υπηρεσίες εξυπηρετούνται.
    Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή