3/10/13

Απαγορεύονται τα λάθη



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Είναι γνωστό, ότι ζούμε στην χώρα της γκάφας. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές. Θα περίμενε όμως κάποιος πως τώρα, σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, θα υπήρχε μια μεγαλύτερη σοβαρότητα. Τελικά δεν έλειψαν τα κωμικά λάθη. Αρχής γενομένης από τον προστατευόμενο μάρτυρα, ο οποίος τελικά ήταν… απροστάτευτος.

Το είδαμε κι αυτό. Το όνομα του μάρτυρα που κατέθετε στην δικαιοσύνη σημαντικές πληροφορίες για την δράση της Χ.Α. διέρρευσε. Όχι μόνο, μεταξύ συγγενών και φίλων. Αλλά έφτασε μέχρι τα αυτιά των βασικών κατηγορουμένων. Των μελών της Χρυσής Αυγής, τα οποία έχουν πάρε- δώσε με την δικαιοσύνη αυτές τις μέρες. Αντί οι δικάστηκες αρχές να προστατευόσουν και να διαφυλάξουν την ανωνυμία του εν λόγω μάρτυρα, έδειξαν ερασιτεχνική συμπεριφορά και άφησαν το όνομα να βγει παρά έξω.

Ήρθε και η αποφυλάκιση κάποιων μέλλων της Χ.Α. και έδεσε το γλυκό. Ο προστατευόμενος- απροστάτευτος μάρτυρας, πρέπει να έχει αρχίσει να ιδρώνει. Σκεφτείτε το: ο Ηλίας Κασιδιάρης ελεύθερος, φτωχότερος κατά 50.000 ευρώ και με το ονοματεπώνυμο του μάρτυρα στα χέρια του.

Το συγκεκριμένο λάθος, έχει και μια σημαντική προέκταση. Με δεδομένο ότι το όνομα του μάρτυρα διέρρευσε τόσο εύκολα, ποιος ενδεχόμενος μελλοντικός μάρτυρας θα τολμήσει να πάει να καταθέσει στις Αρχές, ενάντια στην Χρυσή Αυγή; Αν, δηλαδή, εγώ έχω στοιχεία στα χέρια μου, κατά του Νίκου Μιχαλολιάκου και της παρέας του, θα πάω να τα καταθέσω, με τον κίνδυνο το όνομα μου να βρεθεί στα χέρια των κατηγορούμενων; Μάλλον θα το σκεφτώ δεύτερη και τρίτη φορά για να πράξω κάτι τέτοιο. Η απροσεξία αυτή λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά (και είναι λογικό) για άλλους ανθρώπους που γνωρίζουν πράγματα σχετικά με την υπόθεση.

Είχαμε και άλλη γκάφα. Ακόμα πιο αστεία. Πάλι στην ιστορία της Χρυσής Αυγής. Ως γνωστών, ο Χρήστος Παππάς, ήταν το τελευταίος κατηγορούμενος που συνελήφθη, πριν μερικές μέρες. Η αστυνομία έλεγε ότι τον αναζητούσε. Τι συνέβη πραγματικά: όπως αποκάλυψε ο Νίκος Χατζηνικολάου, οι αστυνομία είχε εντοπίσει το μέλος της Χ.Α. και τον παρακολουθούσε στενά, με σκοπό αυτός άθελα του να τους οδηγήσει σε κάποια «γιάφκα» ή να υποπέσει σε λάθος κινήσεις και να δώσει περισσότερα στοιχεία στις Αρχές.

Ο Χρήστος Παππάς τους πήρε χαμπάρι και περιφερόταν άσκοπα σε… καφετέριες και ταβέρνες, για να τους αποπροσανατολίσει. Τελικά, όπως είδαμε, πήγε και παραδόθηκε ο ίδιος στην αστυνομία, όταν έκρινε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Αυτές είναι περιπτώσεις που δείχνουν ότι δεν υπάρχει η απαιτούμενη σοβαρότητα από την πλευρά των κρατικών οργάνων. Τώρα, που τα λάθη απαγορεύονται.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου