8/10/13

Της… αποδείξεως γίνεται

Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Θυμίζει λίγο τον προπονητή ποδοσφαίρου, που αλλάζει συνέχεια τακτικές, μπας και κερδίσει η προβληματική ομάδα του. Οι «τακτικές» που αφορούν την συλλογή αποδείξεων αλλάζουν πάλι, η ομάδα συνεχίζει να χάνει (έσοδα) και στην μέση οι πολίτες που δείχνουν μπερδεμένοι.


Συγκεκριμένα, το υπουργείο Οικονομικών μελετά νέο καθεστώς συλλογής αποδείξεων, σύμφωνα με το οποίο θα δίνονται  κίνητρα στους  πολίτες για να ζητούν αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών και υπηρεσιών από κατηγορίες επαγγελματιών οι οποίοι παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγής. Καταλαβαίνετε, ότι η καμπάνα χτυπά για ηλεκτρολόγους και υδραυλικούς, μέχρι γιατρούς. Επαγγέλματα, δηλαδή, στα οποία η έκδοση αποδείξεων έχει σχεδόν… καταργηθεί.

Το υπουργείο θα αναγνωρίζει συγκεκριμένες κατηγορίες αποδείξεων και στο τέλος κάθε έτους θα ανακοινώνεται η λίστα με τις αποδείξεις που θα μετράνε στην Εφορία, ενώ θα επιστρέφεται στους καταναλωτές το 30% της αξίας τους. Σημαντικό ποσοστό. Θα πρέπει όμως να δούμε ποια επαγγέλματα θα «πιάνει» το νέο πλάνο που μελετά το υπουργείο και δεύτερον να δούμε πως θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη. Επειδή ζούμε στην Ελλάδα, δεν είναι καθόλου απίθανο να έχουμε αλαλούμ, με το ποιες αποδείξεις θα μετράνε και ποιες όχι. Με πολίτες να τρέχουν να μαζέψουν τα «μαγικά χαρτάκια» όλο τον χρόνο και τελικά να μένουν με… την απόδειξη στο χέρι. Τα έχουμε ξανά δει, για αυτό το λέω.

Μένει να φανεί βέβαια, και αν το κράτος είναι αποφασισμένο –επιτέλους- να ελέγξει αποτελεσματικά την έκδοση ή μη αποδείξεων. Είδαμε το φιάσκο με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Με τον φόρο όντως να πέφτει, αλλά τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα. Αποδείξεις κόβονται- δεν κόβονται, ανάλογα με την καλοσύνη του εκάστοτε επαγγελματία. Πάντως, ιδιαίτερος φόβος «μπας και μας τσακώσει κανείς» δεν φαίνεται να υπάρχει. 

Το κατά πόσο εφαρμόζονται οι νόμοι στην Ελλάδα, είναι άλλωστε γνωστό. Το ίδιο δεν έγινε και με τον περιβόητο αντικαπνιστικό νόμο; Ψηφίστηκε, ανακοινώθηκε και… έμεινε στην θεωρία. Γιατί στην πράξη δεν αλλάξανε και πολλά. Προκαλεί εντύπωση μάλιστα, ότι πολλοί καταστηματάρχες καφετεριών ή μπαρ, για παράδειγμα, βγάζουν πλέον κανονικά τασάκια. Και ας υπάρχουν μέσα στο μαγαζί, διασκορπισμένα ταμπελάκια που λένε πως απαγορεύεται το κάπνισμα. Μοιάζει σαν ειρωνεία, κι όμως αυτή είναι η πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, διαβάζω ότι αποσύρθηκε με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, η διάταξη που προέβλεπε την επιβολή επιτόπιου προστίμου ύψους 1.000 ευρώ για μη έκδοση αποδείξεων. Λογικό, θα μου πείτε. Είναι περιττό. Αφού όλοι κόβουν αποδείξεις…



* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου