30/9/13

Ιστορίες ιντερνετικής τρέλας



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Το ελληνικό ίντερνετ έκανε και πάλι το θαύμα του. «Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Άκης» λέει. Η είδηση διαδόθηκε αστραπιαία, μέσω  δεκάδων sites και blogs. Αναγνώστες την σχολίασαν, ως πραγματική. Η αλήθεια βέβαια ήταν διαφορετική, καθώς ο πρώην υπουργός παραμένει κρατούμενος. Και ανοίγει πάλι η συζήτηση: Πόση ελευθερία- ανωνυμία χρειάζεται στο διαδίκτυο;


Η ιστορία της… απελευθέρωσης του Άκη Τσοχατζόπουλου είναι απλή. Κάποιος blogger ανέβασε ένα άρθρο του 2012 (διαβάστε αναλυτικότερα εδώ), πριν καν ο πρώην υπουργός καταλήξει στον Κορυδαλλό. Με μια σημαντική λεπτομέρεια: παρουσίασε ως φρέσκια την είδηση, με… φρέσκια ημερομηνία επίσης (28/9/2013). Η είδηση ανά μεταδόθηκε, χωρίς διασταύρωση προφανώς, με την παραδοσιακή μέθοδο του copy-paste. Προκάλεσε όπως είναι φυσικό έκπληξη, αντιδράσεις και πολλά ιντερνετικά σχόλια. Η είδηση φυσικά δεν ήταν αληθής και μετά από αρκετές ώρες «κατέβηκε» από τα περισσότερα ιστολόγια.

Αυτή η ψεύτικη είδηση δείχνει το πόσο χαοτικά είναι τα δεδομένα, στον μαγικό κόσμο του διαδικτύου. Ο καθένας μπορεί να γράψει ότι θέλει, όποτε θέλει, ανώνυμα και χωρίς πολλά «γιατί και πως». Να το δημοσιεύσει σε κάποιο site ή blog και αυτό να αναπαραχθεί ταχύτατα. Μπορεί ακόμα να θίξει κάποιον, είτε εσκεμμένα, είτε λόγω απροσεξίας.

Μπορεί δηλαδή, να γράψει κάποιος ότι «ο τάδε είναι κλέφτης». Ο θιγμένος πως μπορεί να προστατευτεί σε περίπτωση που δεν αληθεύουν οι κατηγορίες; Δεν μπορεί να προστατευτεί ή τουλάχιστον είναι πολύ δύσκολο. Θα πρέπει να ψάξει μέσω των αρμόδιων Αρχών να βρει ποιος κρύβετε πίσω από το εκάστοτε ιστολόγιο. Ο ιδιοκτήτης του ιστολογίου, λογικά… θα πουλήσει τρέλα και η ιστορία θα τραβήξει πολύ. Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα -ως γνωστόν- αργεί, οπότε ακόμα και αν μετά από 1-2 ή 10 χρόνια βγει τελεσίδικη απόφαση από το δικαστήριο, το κακό θα έχει γίνει. Διότι για όλο αυτό το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, ο «τάδε» θα υπομένει την ρετσινιά του κλέφτη.

Γίνεται εύκολα κατανοητό, ότι θα ήταν καλύτερο για όλους να μπουν κάποια, υποτυπώδη έστω,  πλαίσια στον -χαοτικό- τρόπο με τον οποίο δημοσιεύονται ειδήσεις ή «ειδήσεις» στο διαδίκτυο. Όχι πλαίσια τα οποία θα περιορίζουν τον συντάκτη στο τι θα γράψει. Ο καθένας πρέπει να είναι ελεύθερος να γράφει και να λέει την γνώμη του, πάνω σε οποιοδήποτε θέμα. Αλλά, πλαίσια που θα ορίζουν ότι, για παράδειγμα, κάθε ιστολόγιο θα πρέπει να διαθέτει μια τυπική «ταυτότητα» στην οποία θα αναγράφεται η συντακτική ομάδα ή ο ιδιοκτήτης.

Και εμείς στο Domino, κατά καιρούς, έχουμε καυτηριάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Εδώ αποκαλύψαμε τον εκδότη της «μαϊμού» Ραδιοτηλεόρασης και το θέμα έφτασε μέχρι την βουλή. Εδώ μιλήσαμε για τα πάρε-δώσε των (αμέτρητων) ακινήτων της εκκλησίας. Εδώ ασκήσαμε έντονη κριτική για την τραγική κατάσταση που επικρατεί σε πολλές δημόσιες υπηρεσίες, όπως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΔ Καλλιθέας, για τον οποίο μάλιστα γράψαμε επικριτικό άρθρο, λίγες μέρες πριν πέσει το… ξύλο μεταξύ αγανακτισμένων πολιτών εκεί.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όμως, γράψαμε ότι γράψαμε, με το όνομα μας. Με έντονα γράμματα, στην κορυφή κάθε κειμένου. Πρώτον, για να μπορούν οι αναγνώστες να μας κρίνουν. Δεύτερον, για να μπορεί ο θιγμένος σε κάθε περίπτωση να μας βρει, και να αμυνθεί νομικά αν γράψουμε αναλήθειες. Έχουμε επιπλέον, την ειδική κατηγορία «Editors- επικοινωνία» στην οποία υπάρχουν σύντομα βιογραφικά των συντακτών μας και mails επικοινωνίας.

ΥΓ: Επίσης, αυτές τις μέρες έκαναν πάλι την εμφάνιση τους οι γνωστές θεωρίες… των ψεκασμών. Τι κι αν οι ειδικοί έχουν εξηγήσει κατ’ επανάληψη ότι κάποιοι ορισμένοι τύποι αεροπλάνων (τι να κάνουμε βρε αδερφέ) αφήνουν πιο έντονα σημάδια καπνού από πίσω τους. Οι συνωμοσιολόγοι επιμένουν: μας ψεκάζουν οι εχθροί των Ελλήνων, το κατεστημένο, οι εξωγήινοι. Όλοι αυτοί βεβαίως που γράφουν ανάλογα διαδικτυακά κείμενα και εκφράζουν την σιγουριά τους ότι μας ψεκάζουν, δεν βάζουν το όνομα τους κάτω από το «αποκαλυπτικό» άρθρο τους. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι που τα λένε επώνυμα, χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. «Υπάρχουν λευκές γραμμές που μένουν στον ουρανό για 4 με 7 μέρες» λέει πιλότος στο βίντεο που μπορείτε να δείτε εδώ.

1 σχόλιο:

  1. "βράβευση της εβδομάδας" για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή