28/9/13

Τα ρόπαλα… της δημοκρατίαςΤου Γιάννη Μπελεγρίνη

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, παραμένει «Πρώτο Θέμα», όνομα και πράγμα. Πριν μερικές μέρες γινόταν σχολιασμός και κριτική για το πρωτοσέλιδο της εν λόγω κυριακάτικης εφημερίδας. Χτες επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της επίθεσης κουκουλοφόρων στα γραφεία της. Θα το σχολιάσουμε και αυτό, γιατί εδώ στο Domino έχουμε αποδείξει ότι κριτικάρουμε όλες τις πλευρές, χωρίς «γυαλιά».

Λίγο μετά τις 8:00 το βράδυ, ομάδα 15 αγνώστων, φορώντας κράνη και κρατώντας ρόπαλα και βαριοπούλες επιτέθηκαν στα γραφεία του «Πρώτου Θέματος» και τα έκαναν… άνω κάτω. Με αφορμή το περιβόητο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, την περασμένη Κυριακή. Σπάσανε τις τζαμαρίες της εισόδου του κτηρίου και στην συνέχεια πετάξανε μαύρες, κόκκινες και άσπρες μπογιές. Προηγουμένως είχαν προκαλέσει υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, στον δρόμο έξω από το κτήριο. Τα περισσότερα από τα οποία ανήκανε μάλιστα σε γείτονες, αλλά ποιος νοιάζεται…

Είναι πιθανόν οι ίδιοι, που ασκούν κριτική στα ακροδεξιά «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής. Τα δικά τους ρόπαλα, είναι μάλλον… πιο δημοκρατικά. Πραγματικά δεν υπάρχει λογική σε αυτές τις περιπτώσεις. Δηλαδή, αν εμένα αύριο δεν μου αρέσει ένα δημοσίευμα του Βήματος, της Ελευθεροτυπίας ή της Αυγής, θα πρέπει να μαζέψω άλλους 10, και να πάμε να τα κάνουμε γυαλιά-καρφιά στα γραφεία της μίας ή της άλλης εφημερίδας;

Αλλά ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλό τους. Ωραία, έγινε η «καταδρομή», ξεχαρμανιάσαμε, σπάσαμε καμιά τζαμαρία, ασχολήθηκαν και τα ΜΜΕ μαζί μας. Και τώρα; Λύθηκε το πρόβλημα; Από αύριο θα έχουμε καλύτερη δημοσιογραφία; Μήπως ήρθε… η επανάσταση; Τίποτα από όλα αυτά δεν έγινε. Το ουσιαστικό αποτέλεσμα είναι μηδέν, κυριολεκτικά.

Η πραγματική λύση, κατά την ταπεινή μου γνώμη, θα ήταν να μην πουλήσει φύλλα το «Πρώτο Θέμα» την Κυριακή που είχε το γνωστό εξώφυλλο με τον Παύλο Φύσσα. Να μην το προτιμήσουν οι αναγνώστες. Αυτό ναι, θα ήταν ένα σημαντικό (οικονομικό) χτύπημα στην εφημερίδα. Και επιπλέον θα έδειχνε σε άλλους ιδιοκτήτες ΜΜΕ ότι «κύριοι, μην μας πλασάρετε ανάλογο προϊόν ξανά, δεν θα πάρουμε».

Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δεν συνέβη. Οι πωλήσεις της εφημερίδας εκείνη την ημέρα κυμάνθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα πωλήθηκαν 155.000 αντίτυπα, 35.000 παραπάνω από το προηγούμενο τεύχος της συγκεκριμένης εφημερίδας. Όχι μόνο δεν μειώθηκαν λοιπόν οι πωλήσεις, αλλά αυξήθηκαν κιόλας! Αυτό είναι κάτι που πραγματικά πρέπει να προβληματίσει την κοινωνία μας.

Και για να μην μπερδευόμαστε: Είχα γράψει την περασμένη Κυριακή (διαβάστε εδώ), ότι είμαι αντίθετος στην επιλογή του περιβόητου πρωτοσέλιδου του «Πρώτου Θέματος». Ότι έγινε καθαρά για να «τσιμπήσουν» κανένα φύλλο παραπάνω. Όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιπτώσεις, στις οποίες επίσης εμπορευματοποιήθηκε ο θάνατος. Η γνώμη μου δεν αλλάζει. Είναι όμως βέβαιο, ότι από τον βούρκο δεν θα μας βγάλουν τα ρόπαλα και τα τσεκούρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου