25/9/13

Ένα πρωί στον ΟΑΕΔ



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Τελικά, μετά από κάθε επίσκεψη σε μια δημόσια υπηρεσία, μπορεί να γραφτεί ένα άρθρο. Όσα χρόνια και αν περάσουν. Είναι τόσο άσχημες οι καταστάσεις που διαδραματίζονται εκεί και ταυτόχρονα τόσο… αστείες μερικές φορές. Τέτοιου είδους σκηνικό, είδα και στην χτεσινή επίσκεψη μου στον ΟΑΕΔ.


Φτάνω στο κτήριο του Οργανισμού, στις 6:50 νωρίς το πρωί. Ως γνωστόν, οι πόρτες ανοίγουν στις 8:00. Βλέπω ότι ήδη υπάρχει αρκετός κόσμος από έξω και περιμένει καρτερικά. Ένας από τους πολίτες μοιράζει αυτοσχέδια χαρτάκια με αριθμούς προτεραιότητας. Δεν μου έκανε εντύπωση, γιατί τα έχω ξανά δει σε άλλες αντίστοιχες επισκέψεις μου. Ε, μια, δύο, τρεις, σιγά-σιγά μαθαίνεις τους «κανόνες».

Παίρνω και εγώ το χαρτάκι μου. Αριθμός «67» παρακαλώ. Στις 6:50. Άρα για να πάρεις κάποιον από τους πρώτους αριθμούς, θα πρέπει να έχεις πάει (τουλάχιστον) από τις 6:00. Κρατήστε αυτό το δεδομένο, για πιο μετά.

Ο κόσμος γίνεται όλο και περισσότερος, όσο περνάει η ώρα. Λίγο μετά τις 7:30 βγαίνει ένας υπάλληλος του ΟΑΕΔ, έξω στους συγκεντρωμένους ανθρώπους και λέει: «Παιδία, επειδή έχουμε σήμερα απεργία… θα εξυπηρετήσουμε μόνο όσους έχουν έρθει για ανανεώσεις καρτών ανεργίας». Οι υπόλοιποι θα έπρεπε να αποχωρήσουν με άδεια χέρια. Μπορεί δηλαδή κάποιος να περίμενε από τα άγρια χαράματα έξω από τον ΟΑΕΔ, από τις 6:00 ή και πιο πριν, και λίγα λεπτά πριν ανοίξουν οι πόρτες έμαθε ότι τελικά «τσάμπα περίμενε»! Τόσο απλά.

Αφού περνάει η πρώτη μικρό ένταση, έρχεται η επόμενη. Στις 8:00 όντως οι πολίτες αρχίζουν να μπαίνουν στο κτήριο. Τότε εμφανίζονται κάποιοι… έξυπνοι οι οποίοι, αν και έφτασαν τελευταίοι, πάνε να «τρυπώσουν» μέσα παραβλέποντας την –αυτοσχέδια- σειρά προτεραιότητας. Από τους υπόλοιπους που περίμεναν στην ουρά ακούγονται κάτι «ουστ, ουστ»! Όσοι βρίσκονται πιο πίσω στη σειρά, ξεσπάνε σε γέλια. Δημιουργείται ένα κωμικοτραγικό σκηνικό, το οποίο από την μία προκαλεί γέλιο, από την άλλη δείχνει την κατάντια αυτής της χώρας. Οι πολίτες τελικά μπαίνουν μέσα στο κτήριο. Και μετά από μια τρίτη μικρό ένταση την ώρα που παίρνουν τα επίσημα χαρτάκια προτεραιότητας από το ειδικό μηχάνημα, αρχίζουν να εξυπηρετούνται. Σημείωση: καθ’ όλη την διάρκεια της αναμονής έξω από τον ΟΑΕΔ, περνάνε διάφορα ΙΧ, οι επιβάτες των οποίων, χαιρετούν τον συγκεντρωμένο κόσμο. Χωρίς λόγο. Γιατί δεν χάνουμε και το χιούμορ μας, ως λαός.

Όλα αυτά για μια δουλειά περίπου 3 λεπτών. Τόσο διαρκεί, ως διαδικασία, μια ανανέωση κάρτας ανεργίας. Ίσως να λέω και πολλά. Αλλά ακόμα και αν θες να βγάλεις νέα κάρτα, για παράδειγμα, η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 10 λεπτά. Για μια δουλειά λίγων λεπτών, χρειάζεται να πας έξω από την δημόσια υπηρεσία, πριν ακόμα χαράξει ο ήλιος. Στην Ελλάδα του 2013. Διότι το πρόβλημα δεν συναντάται μόνο στον ΟΑΕΔ. Το βλέπουμε σχεδόν σε κάθε δημόσια υπηρεσία, στην πρωτόγονη οργανωτικά Ελλάδα.

Πριν από λίγο καιρό, είχα γράψει σε αυτό εδώ το blog, για τις τραγικές εικόνες που είδα στο… αμαρτωλό ΙΚΑ Καλλιθέας. Εκεί η κατάσταση ήταν ακόμα πιο εκρηκτική. Για διαδικασίες οι οποίες σε ένα άλλο σύμπαν, κάπου, κάποτε στο μέλλον ίσως γίνονται και στην χώρα μας ηλεκτρονικά, από τον προσωπικό μας υπολογιστή. Όπως γίνεται σε άλλες πολιτισμένες χώρες.


 * Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου