13/9/13

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, των μνημονίων, της πόλωσης και του «τσεπώματος» ξεφυτρώνουν αφορμές που σε κάνουν να χειροκροτήσεις. Άνθρωποι που αποδεικνύουν σε όλο τον πλανήτη, ότι υπάρχει και η άλλη όψη της Ελλάδας. Η καλή.


Ο «μικρός επιστήμονας» Χαράλαμπος Ιωάννου, δημιούργησε ένα εξωσκελετικό γάντι και τώρα φιγουράρει ανάμεσα στους 15 φιναλίστ του «Google Science Fair 2013». Του μεγαλύτερου επιστημονικού online διαγωνισμόυ παγκοσμίως. Σε μερικές μέρες μάλιστα, στις 23 Σεπτεμβρίου, θα ανακοινωθεί ο μεγάλος νικητής του διαγωνισμού. Η ρομποτική εφεύρεση του Έλληνα μαθητή, ουσιαστικά ενισχύει και στηρίζει την κίνηση της ανθρώπινης παλάμης, προκειμένου να βοηθήσει τους ανθρώπους που πάσχουν από αναπηρία στο άνω μέρος του χεριού.

Σε μια περίοδο κατά την οποία οι περισσότεροι νέοι στη χώρα μας βρίσκονται… παγιδευμένοι στο λαβύρινθο της κρίσης, αυτός τόλμησε και τα κατάφερε. «Μια μέρα είδα τη γιαγιά μου να προσπαθεί να πιάσει το χειριστήριο της τηλεόρασης και να γλιστράει από τα δάχτυλά της, αφού πάσχει από μια χρόνια αναπηρία του άνω χεριού. Αυτό με παρακίνησε να προσπαθήσω να φτιάξω μια συσκευή, προκειμένου να την βοηθήσω» λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα τελευταία 24ωρα μια ακόμα είδηση με ελληνική απόχρωση κάνει το γύρο του κόσμου. Ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς, κατέκτησε τον Αργυρό Λέοντα στο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας, για την ταινία του «Miss Violence». Ο Έλληνας σκηνοθέτης σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ενώ το 2003 συνέχισε τον μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών του στο Βερολίνο. Ξεκίνησε την κινηματογραφική του καριέρα πριν από περίπου 10 χρόνια και τώρα στην πιο δύσκολη στιγμή της Ελλάδας, πήγε… με φόρα στη Βενετία και το αποτέλεσμα τον δικαίωσε. Ο πρωταγωνιστής της εν λόγω ταινίας, Θέμης Πάνου, κατέκτησε μάλιστα το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού, στο ίδιο φεστιβάλ.

Πάμε και στην «επίσημη αγαπημένη». Η Εθνική Ελλάδας, συνεχίζει το ταξίδι της στο Ευρωμπάσκετ. Πέρασε στη δεύτερη φάση του τουρνουά. Χτες (12/9) κέρδισε την μεγάλη Ισπανία. Θα δούμε πόσο ψηλά θα φτάσει. Δεν έχει σημασία όμως μόνο το αγωνιστικό μέρος. Αυτά τα παιδιά μας κάνουν υπερήφανους με την συνολική εικόνα που βγάζουν προς τα έξω. Την εικόνα της καλής Ελλάδας.

Και με έναν μαγικό τρόπο, την ίδια υποδειγματική συμπεριφορά δείχνουν και οι Έλληνες φίλαθλοι, που βρίσκονται αυτές τις μέρες στα γήπεδα της Σλοβενίας, παρακολουθώντας τους αγώνες. Υποστηρίζουν δυναμικά την ομάδα. Όπως πρέπει. Αλλά χωρίς παρατράγουδα, βία, και ακρότητες τις οποίες βλέπουμε συχνά στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε. Η Ελλάδα των επιτυχιών, της καινοτομίας και της ελπίδας. Μια χώρα που θα στρέφει πάνω της τα φώτα ολόκληρου του πλανήτη, για λόγους θετικούς.

2 σχόλια:

  1. "βράβευση της εβδομάδας" για την εβδομάδα που πέρασε σύμφωνα με την ομώνυμη ενότητα του yannidakis, η παρούσα καταχώρηση του ιστολογίου. Το ιστολόγιο είναι πλέον υποψήφιο για την μηνιαία βράβευση "ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΜΗΝΑ". Καληνωρίσματα :[

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστούμε πολύ. Από το blog μας συνεχίζουμε τον δυναμικό σχολιασμό γεγονότων που συμβαίνουν γύρο μας, την κριτική προς όλες της πλευρές και παράλληλα δεν διστάζουμε να προβάλουμε και την καλή Ελλάδα. Όπως στο παρόν άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή