10/9/13

Η χώρα της γκάφας



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μπορεί να ζούμε σε μια από τις πιο μελαγχολικές χώρες της Ευρώπης, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΟΗΕ, ωστόσο μια σειρά από περιστατικά που συμβαίνουν στην Ελλάδα, σίγουρα μας κάνουν… να γελάμε. Ακόμα και αν στην πραγματικότητα είναι δυσάρεστα συμβάντα, μόνο ως αστεία μπορείς να τα δεις. Τελευταίο παράδειγμα, οι λάθος περικοπές σε συντάξεις του ΙΚΑ.

Τι έπρεπε να γίνει κανονικά: Σε συντάξεις πάνω από 1.300 ευρώ έπρεπε να γίνουν περικοπές 12%. Τι έγινε τελικά: Σύμφωνα με έγγραφο του ΙΚΑ, που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», υπήρξαν λανθασμένοι υπολογισμοί και έτσι σε άλλους συνταξιούχους –της ίδιας πάντα κατηγορίας- έγιναν μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες περικοπές και σε άλλους μικρότερες. Περικοπές… στο περίπου, δηλαδή.

Και τώρα τρέχουν (πάλι) να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Πρόκειται, λέει, για σφάλμα του συστήματος προσαρμογής των συντάξεων, το οποίο δεν μπορούσε να εντοπίσει αυτούς που λάμβαναν δυο συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και κάπου εκεί έγινε το μπέρδεμα. Κάνεις βεβαίως δεν μπόρεσε να το προβλέψει από πριν.

Αρκούμαστε πάλι στο γνωστό και… απόλυτα ελληνικό «sorry λάθος». Όπως «sorry λάθος» είπαν οι αρμόδιοι για την περίπτωση της Σαντορίνης, όπου μετά από ένα τυχαίο γεγονός φάνηκε ότι το ίσως εμπορικότερο νησί της Ελλάδας είναι παρατημένο στις ορέξεις του… στρατηγού άνεμου. «Sorry λάθος» είπαν πρόσφατα για το νυχτερινό μαγαζί, στο οποίο ενώ είχε μπει λουκέτο από το ΣΔΟΕ, αυτό λειτούργησε κανονικά! «Sorry λάθος» μάλλον θα πουν, όταν έρθει η ώρα να κάνουμε ταμείο, και για το φιάσκο –όπως φαίνεται- με την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Όπου σχεδόν κανείς από τους μαγαζάτορες δεν έχει ρίξει τις τιμές, αλλά το ακόμα πιο αστείο είναι κανείς δεν τους ελέγχει.

Ας μη γελιόμαστε. Δεν είναι όλα αυτά –και άλλα πολλά- θέμα λάθους. Είναι θέμα ανοργανωσιάς. Μια ανοργανωσιά που την είχαμε εδώ και 10ετίες σαν κράτος, και συνεχίζουμε να την έχουμε και τώρα. Παρά την κρίση, τα μνημόνια και τις (αγενείς μερικές φορές) υποδείξεις από τους Ευρωπαίους. Η κατάσταση στην Ελλάδα δεν δείχνει να αλλάζει.

Πλέον, νομίζω ότι σε πολλούς από εμάς έχουν πάψει να κάνουν εντύπωση όλα αυτά τα τραγελαφικά σκηνικά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Πολλοί από εμάς, απλά χαμογελάμε, και σκεφτόμαστε πως «στην Ελλάδα είμαστε». Δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό αυτό.

Αν τα δούμε πάντως για λίγο, ως μια κωμωδία, μπορεί στην επόμενη επιστημονική έρευνα να μην είμαστε μέσα στους πιο μελαγχολικούς λαούς της Ευρώπης. Γιατί αυτές οι κρατικές γκάφες, δεν συμβαίνουν πουθενά αλλού. Τις έχουμε αποκλειστικότητα. Ας φανούν και κάπου χρήσιμες τέλος πάντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου