24/8/13

Θα ανοίξει ο TAP τη στρόφιγγα των επενδύσεων;



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Συνήθως, στην Ελλάδα έχουμε μια τάση να διώχνουμε όποιον θέλει να επενδύσει. Μέχρι που ήρθε ο αγωγός φυσικού αερίου ΤΑΡ, που μας εκπλήσσει θετικά. Η εν λόγω επένδυση θα γίνει. Με πολλαπλά οφέλη για την χώρα μας. «Συνολικά θα εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 1,5 δισ. δολάρια» όπως τονίζει το γνωστό περιοδικό Forbes. 


Και δεν θα μπούμε σε κομματικές λογικές.  Λογικές ισοπεδωτικές και μονόπλευρες, κατά τις οποίες ή όλες οι επενδύσεις χαρακτηρίζονται κακές ή όλες χαρακτηρίζονται τέλειες. Φυσικά, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση. Μακριά από κομματικά παιχνίδια. Εκεί οφείλουμε να εστιάσουμε. Στην ουσία και τις πραγματικές προοπτικές μιας επένδυσης.

Η επένδυση που αφορά τον αγωγό ΤΑΡ, αναμφίβολα, μόνο οφέλη έχει να προσκομίσει στην Ελλάδα. Πέρα από τα σημαντικά χρήματα που θα αποφέρει στην ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία, θα προσφέρει και πολλές νέες θέσεις εργασίας, τώρα που τις έχουμε μάλιστα περισσότερο ανάγκη από ποτέ. Με την ανεργία να έχει σκαρφαλώσει στο 27%, και ποιος ξέρει μέχρι που θα φτάσει.

Και όταν λέμε θέσεις εργασίας, δεν εννοούμε μόνο τις προφανείς θέσεις, για παράδειγμα, εργατών. Γιατί αυτοί οι εργάτες θα χρειαστεί να φορέσουν στολές, μπότες, κράνη και λοιπό εξοπλισμό, ο οποίος θα κατασκευαστεί από άλλους Έλληνες που θα βρουν έτσι εργασία σε μια περίοδο κρίσης. Στην συνέχεια, όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που θα πάρουν χρήματα στα χέρια τους, θα τα ξοδέψουν κάπου αλλού. Έτσι θα υπάρξει μια κίνηση στην αγορά. Αλλώστε έτσι δεν λειτουργεί –με απλά λόγια- μια οικονομία; Κάνοντας έναν κύκλο.

Παράλληλα, με την δημιουργία του αγωγού η Ελλάδα αποκτά ρόλο στο «ενεργειακό παιχνίδι», σε διεθνές επίπεδο. Με σωστές κινήσεις, μπορείς σε βάθος χρόνου να έχεις επιπλέον οφέλη, χρησιμοποιώντας πλέον την κομβική σου θέση. Εντάξει, δεν θα γίνουμε Ρωσία, μέσα σε μια νύχτα. Γιατί σίγουρα θα ακούσουμε και τέτοιες υπερβολές. Όπως με τα περιβόητα ελληνικά πετρέλαια (ακόμα τα περιμένουμε), με τα οποία κάποιοι νόμιζαν ότι θα γίνουμε Σαουδική Αραβία, από την μια μέρα στην άλλη.

Δεν είναι ο TAP η μόνη μεγάλη επένδυση που μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Πολύ εύκολα, μπορούμε να θυμηθούμε και άλλες. Μη ξεχνάμε ότι το τεραστίων διαστάσεων οικόπεδο στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού ακόμα αραχνιάζει. Χωρίς κανέναν να μιλά για αυτό. Από τον ερχόμενο χειμώνα υποτίθεται πως θα υπάρξουν εξελίξεις, αλλά μέχρι να δούμε τις μπουλντόζες να πιάνουν δουλειά, είναι λογικό να είμαστε δύσπιστοι. Έχουμε επίσης την σημαντική ανάπλαση στο Φαληρικό Δέλτα. Εκεί τα έργα προχωρούν λίγο πιο γρήγορα και το όλο έργο βρίσκεται ήδη σε φάση υλοποίησης.

Σε όλα αυτά πρέπει να βρεθεί και η χρυσή τομή στο πολιτικό σκέλος. Με μια κυβέρνηση η οποία να μην τα βλέπει όλα μονόπλευρα. Δεν είναι όλα μαύρα ή όλα άσπρα. Είναι σημαντικό να βρεθούν και να προχωρήσουν οι σωστές επενδύσεις και το κράτος σε ρόλο επόπτη να επιβλέπει τις διαδικασίες, έτσι ώστε όλα να γίνουν όπως πρέπει. Αυτά γίνονται στα οργανωμένα κράτη τουλάχιστον. Και τι σχέση έχει η Ελλάδα με τα οργανωμένα κράτη, θα σκεφτούν αρκετοί. Σωστά, αλλά ποτέ δεν είναι αργά…


  
*Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου