27/8/13

Ούτε στις ταινίες…



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

«Το ενδεχόμενο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα θα φτάσει τα 10 δισ. ευρώ, χωρίς όμως να υπάρξουν νέα μέτρα» τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας. Είναι μια δήλωση που αν την σκεφτείς λίγο, προκαλεί αρκετά ερωτηματικά. Διότι, με όλη την ιστορία σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους, έχουμε διδαχτεί πολύ καλά ένα πράγμα: κανείς δεν σου χαρίζει χρήματα.

Προφανώς πολλοί από τους στόχους δεν βγαίνουν, όπως θα έπρεπε. Για αυτό –πιθανόν- να υπάρξει και νέο οικονομικό πακέτο προς την χώρα μας. Άρα λοιπόν, ο κ. Στουρνάρας θέλει να μας πει, ότι ενώ οι Ευρωπαίοι βλέπουν πως παρεκκλίνουμε από τους στόχους που μας έχουν θέσει, θα μας δώσουν 10 δισ. ευρώ και δεν θα μας κάνουν καν υποδείξεις για το πώς θα μπούμε στον «σωστό δρόμο». Θα μας δώσουν τα χρήματα εύκολα και αβίαστα και θα μας πουν: «κάντε τα ότι θέλετε». Αυτά νομίζω ότι δεν γίνονται ούτε στις ταινίες. Είπαμε, κανείς δεν σου χαρίζει λεφτά, ειδικά όταν μιλάμε για επίπεδο κρατών.

Μακάρι να αποδειχτεί ότι είναι τόσο εύκολο. Αλλά οι ευρωπαίοι δεν είναι χτεσινοί. Ήδη στη Γερμανία, που βαδίζει σε προεκλογική περίοδο, προκαλούνται τριγμοί στο άκουσμα και μόνο ότι μπορεί να δοθούν περαιτέρω χρήματα στην Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο, ότι το ζήτημα της Ελλάδας έχει εξελιχτεί σε βασικό θέμα αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης Μέρκελ και της αντιπολίτευσης. Δηλαδή αυτοί πως θα το παρουσιάσουν στους Γερμανούς φορολογούμενους- ψηφοφόρους τους: «Θα δώσουμε κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς όρους… και δε βαριέσαι, κάποια στιγμή μάλλον θα τα πάρουμε πίσω»; Ή αυτό θα συμβεί ή κάτι δεν μας λέει καλά ο δικός μας υπουργός Οικονομικών. Δεν ξέρω, ποιο σενάριο φαντάζει πιο πιθανό…

Για να τα λέμε όλα, και εδώ στην Ελλάδα κάποιοι είχαν την εντύπωση ότι θα μας βγάλουν από την κρίση διάφοροι διεθνείς «σωτήρες», οι οποίοι θα μας έδιναν απλόχερα χρήματα. Όταν η χώρα μας έμπαινε στην περιπέτεια της οικονομικής κρίσης πριν λίγα χρόνια, ήταν αρκετοί που υποστήριζαν: «μα καλά, γιατί πήγαμε στο ΔΝΤ, αφού μπορούσε να… βρέξει λεφτά από την Ρωσία, την Κίνα, το Ντουμπάι». Και όποιο άλλο πιθανό και απίθανο μέρος του πλανήτη. Τώρα, μάλλον έχουν καταλάβει ακόμα και αυτοί, ότι κανείς δεν πρόκειται να έδινε λεφτά στην Ελλάδα «για πλάκα». Αυτό αποδείχτηκε –δυστυχώς- και στην περίπτωση της Κύπρου. Την πιο κρίσιμη στιγμή, η Ρωσία τους έκλεισε εκκωφαντικά την πόρτα, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Προκύπτει, βεβαίως, και ένα άλλο ουσιαστικό ζήτημα για το οποίο κανείς δεν μιλά. Ας υποθέσουμε ότι πάρουμε τα 10 δισ. ευρώ, με ή χωρίς νέους όρους. Αυτό θα είναι υποτίθεται το τελευταίο οικονομικό πακέτο βοήθειας. Μετά, τα δάνεια και τα μνημόνια φτάνουν σιγά- σιγά στην ολοκλήρωση τους. Αυτό λέει το «πλάνο». Έχουμε λοιπόν μια χώρα η οποία: δεν πιάνει τους περισσότερους οικονομικούς στόχους, δεν έχει αναδιοργανώσει το Δημόσιο της, δεν έχει προχωρήσει τις αποκρατικοποιήσεις, δεν έχει καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή και την ίδια ώρα η ανεργία καλπάζει στο εσωτερικό της. Μπορεί αυτή η χώρα να σταθεί μόνη στα πόδια της; Τι θα γίνει άραγε, όταν τελειώσει η δανειοδότηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου