11/8/13

Με στιλ… ελληνικό ο υπουργός



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μια παρέα τρώει σε ταβέρνα. Αφού απολαύσανε το φαγητό τους, έρχεται η ώρα να πληρώσουν και να αποχωρήσουν. «Κράτα αυτά, 80 αντί για 100 ευρώ, και μην κόβεις απόδειξη» λέει ένας από την παρέα, στον μαγαζάτορα. Αν ήταν κάποιος κοινός πολίτης, η συγκεκριμένη  εικόνα πιθανόν να θεωρούνταν συνηθισμένη. Αυτός που ζήτησε από τον εστιάτορα να μην κόψει απόδειξη όμως, ήταν υπουργός της κυβέρνησης!

Ναι, της κυβέρνησης που λέει ότι καταπολεμά την φοροδιαφυγή. Της κυβέρνησης που σε τακτά διαστήματα δημοσιεύει τα τεράστια ποσοστά φοροδιαφυγής ανά περιοχή. Φαίνεται, ότι μάλλον πρώτα θα πρέπει να πείσει τα πολιτικά στελέχη της, για την μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Γιατί κάποιοι μάλλον ζουν στον δικό τους γαλαξία.

Όπως αποκαλύπτει η ιστοσελίδα Onalert.gr, γνωστός υπουργός της «καραμανλικής τάσης» της Νέας Δημοκρατίας, παρότρυνε εστιάτορα να μην του κόψει απόδειξη. Με το αζημίωτο φυσικά. Αντί για 100 ευρώ που ήταν ο λογαριασμός, πλήρωσε 80 ευρώ «χέρι με χέρι» και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι. Είναι κρίμα που δεν δημοσιεύεται και το όνομα του συγκεκριμένου γαλάζιου υπουργού. Γιατί από κάτι τέτοια απλά περιστατικά μπορείς να δεις ποιος σε κοροϊδεύει. Όχι ότι δεν το ξέρουμε ότι μας κοροϊδεύουν γενικά, αλλά είναι καλό να φαίνεται ξεκάθαρα σε κάθε ευκαιρία, με ονόματα.

Το περιστατικό στην παραδοσιακή αυτή ταβέρνα δείχνει και κάτι ακόμα. Δείχνει το κράτος διαφθοράς στο οποίο ζούσαμε τόσες δεκαετίες. Σε μια Ελλάδα στην οποία οι πολιτικοί «τα βρίσκανε» με κάποιους πολίτες εις βάρος… των κορόιδων. Των υπόλοιπων έντιμων πολιτών δηλαδή. Γιατί μπορεί εδώ ο υπουργός να γλύτωσε 20 ευρώ και ο ταβερνιάρης να γλύτωσε την έκδοση απόδειξης, ωστόσο όταν στο τέλος της χρονιάς πάλι δεν θα βγαίνουν τα νούμερα στην ελληνική οικονομία, τον λογαριασμό θα τον πληρώσουν τα γνωστά κορόιδα. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στους οποίους ενδεχομένως θα (ξανά) γίνουν περικοπές.

Αυτό το διεφθαρμένο κράτος είναι που πρέπει να διαλυθεί. Να υπάρξουν πολιτικοί που θα πουν: «τέλος το πάρτι». Και να το εννοούν. Η ιστορία έχει δείξει ότι δεν είναι εύκολο να βρεθούν τέτοιοι πολιτικοί στην Ελλάδα. Δεν είναι και ακατόρθωτο, από την άλλη. Τότε θα ακολουθήσουν και οι πολίτες, στον σωστό δρόμο.

Δεν μπορεί σε άλλες χώρες να ακούγεται απλά ως αστείο το «δεν κόβω απόδειξη», και στα μέρη μας να γίνονται… deals τέτοιου είδους με πρωταγωνιστές υπουργούς της κυβέρνησης. Και μετά μια ολόκληρη χώρα δεν μπορεί να ορθοποδήσει οικονομικά. Αλλά το έχουμε ξανά πει: τίποτα δεν είναι τυχαίο. 



* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου