13/8/13

Δίνεις 25 ευρώ, πας στο ράντζο



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Πρόκειται για έναν από τους πιο «άρρωστους» τομείς στην χώρα μας. Όλο το οικοδόμημα της Δημόσιας (;) Υγείας μοιάζει ξεχαρβαλωμένο εδώ και πολλά χρόνια. Γιατροί που αν δεν πάρουν «φακελάκι» σε αγνοούν επιδεκτικά, ασθενείς στοιβαγμένοι σε τριτοκοσμικούς θαλάμους, ενώ άλλοι πολίτες –ακόμα πιο άτυχοι- αποθεραπεύονται σε ράντζα, σε κάποιο διάδρομο νοσοκομείου. Σε αυτό το Ε.Σ.Υ. ο Άδωνης Γεωργιάδης σχεδιάζει να αυξήσει το εισιτήριο εισόδου. 

Μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ANT1, ο υπουργός Υγείας άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να αυξηθεί η τιμή εισόδου στα δημόσια νοσοκομεία, από τα 5 στα 25 ευρώ, αν δεν επιτευχθούν οι οικονομικοί στόχοι. Άρα μάλλον θα αυξηθεί, όπως καταλαβαίνετε. «Το πάρτι τελείωσε» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Πως τελείωσε όμως; Έχεις νοσοκομεία το 90% των οποίων (μη πω όλα και φανώ απόλυτος) είναι πραγματικό μπάχαλο. Σε όλα τα επίπεδα. Αντί λοιπόν να τα φτιάξεις και μετά αν θες να αυξήσεις το εισιτήριο (αλήθεια, γιατί εισιτήριο στα Δημόσια νοσοκομεία;), κάνεις το αντίστροφο. Λες δηλαδή στον υποψήφιο ασθενή: Θα δίνεις 25 ευρώ και θα νοσηλεύεσαι σε κάποιον… διάδρομο νοσοκομείου, πάνω σε ράντζο.  

Και αυτό θα είναι το κόστος μόνο για την είσοδο στο νοσοκομείο βέβαια. Γιατί γνωρίζουμε όλοι, ότι αν δεν «λαδώσεις» τον εκάστοτε γιατρό, δεν θα κάνεις την δουλειά σου. Το ίδιο πρέπει να κάνεις με την νοσοκόμα, τον τραυματιοφορέα και ενδεχομένως όλο το υπόλοιπο προσωπικό που θα σχετίζεται με την περίπτωση σου. Και μιλάμε για Δημόσια νοσοκομεία, το ξανά λέμε, μήπως και το πιστέψουμε. 

Ο υπουργός είπε και κάτι ακόμα. Ότι θα τίθεντε σε αργία, όλοι οι επίορκοι γιατροί και όσοι αδικούν τον πολίτη. Δηλαδή θα πρέπει να «φύγει» τουλάχιστον το 90% των γιατρών σε Δημόσια νοσοκομεία αυτή την στιγμή. Ποίος δεν παίρνει «φακελάκι»; Σχεδόν όλοι… δέχονται τα δωράκια. Οι φωτεινές εξαιρέσεις  μέσα στο όλο χάος, υπάρχουν αλλά δυστυχώς είναι ελάχιστες. 

Καλώς να φύγουν οι «φακελάκιδες» λοιπόν. Όλοι χωρίς εξαίρεση. Άλλωστε, τόσοι νέοι γιατροί, με πτυχία και όρεξη για δουλεία περιμένουν για να μπουν να εργαστούν σε κάποιο νοσοκομείο. Μέχρι τώρα,  50 γιατροί έχουν τεθεί σε αργία, όπως είπε ο υπουργός. Από τους χιλιάδες «φακελάκιδες» που εργάζονται ως γιατροί ή νοσηλευτικό προσωπικό αυτή την στιγμή, που ο υπουργός ουσιαστικά προαναγγέλλει την αύξηση της εισόδου στα νοσοκομεία, έχουν τεθεί σε αργία 50 ολόκληροι. Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι έχουμε δρόμο ακόμα. 

Φυσικά, οι ενδεχόμενες απολύσεις θα πρέπει να γίνονται με κριτήριο το αν κάποιος γιατρός εξυπηρετεί σωστά και χωρίς περεταίρω… χρεώσεις τον εκάστοτε ασθενή. Όχι με κομματικά κριτήρια. Γιατί, μεταξύ μας, στην Ελλάδα ζούμε και είμαστε λίγο καχύποπτοι και σε αυτό. Στα κριτήρια, δηλαδή, βάση των οποίων θα γίνει η «κάθαρση». 

Σε ότι αφορά την συνολική λειτουργία του συστήματος, θα πρέπει πάντως να γίνεται το αυτονόητο. Να μπορώ εγώ ως φορολογούμενος πολίτης, να πάω σε ένα Δημόσιο νοσοκομείο και αν κάποιος γιατρός δεν τηρεί τους κανόνες, να έχω την δυνατότητα  να τον καταγγείλω σε ένα αρμόδιο Όργανο, έτσι ώστε να προστατευτώ. Και ο συγκεκριμένος γιατρός να ξέρει, ότι αν το κάνω εγώ αυτό θα… πάει σπίτι του. Όχι να πάρει κάποιον γνωστό του τηλέφωνο, και να την βγάλει «λάδι». 

Από αυτά πρέπει να ξεκινήσει η ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ. και όχι από το «εισιτήριο». Όταν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, το ξανά συζητάμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου