16/8/13

Ο στρατηγός άνεμος… φταίει και στη Σαντορίνη



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Ένα πράγμα είχαμε να περηφανευόμαστε ότι πάει καλά: ο τουρισμός. Με τους ρυθμούς που πορευόμαστε, είναι βέβαιο ότι θα το χάσουμε και αυτό. Τις πιο εμπορικές μέρες του καλοκαιριού, ένα από τα εμπορικότερα νησιά του Αιγαίου βυθίστηκε στο σκοτάδι. Τρία ολόκληρα 24ωρα η Σαντορίνη αντιμετωπίζει πρόβλημα ηλεκτροδότησης και πάνω που η κατάσταση έδειχνε να ομαλοποιείται κάπως, ήρθε και νέο μπλακ άουτ χτες το βράδυ. 

Μια πυρκαγιά στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της ΔΕΗ στο νησί πριν λίγες μέρες, ήταν αρκετή για να βάλει… μπουρλότο σε ολόκληρη την Σαντορίνη. Είναι σαν να βλέπουμε το ίδιο έργο κάθε φορά. Μια χώρα πλήρως απροστάτευτη και ανοργάνωτη. Ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα, μάθαμε –κατόπιν εορτής- ότι δεν διαθέτει εφεδρείες σε περίπτωση σοβαρού προβλήματος στην ηλεκτροδότηση. Αν δηλαδή κάτι πάει στραβά για οποιοδήποτε λόγο, πέφτει «μαύρο». Να που έγινε το ατύχημα στην πιο «ζεστή» τουριστικά περίοδο, και οι υπεύθυνοι τρέχουν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. 

Κάπου εκεί εμφανίζεται και… ο στρατηγός άνεμος. Αφού η Σαντορίνη δεν διέθετε εφεδρικές γεννήτριες, αυτές θα έφταναν με πλοίο από την Ρόδο. Φύσηξε και λίγο ο βοριάς, να και η καθυστέρηση στο να προσεγγίσει την Σαντορίνη το πλοίο. Αν δηλαδή το ατύχημα με τις ηλεκτρογεννήτριες γινόταν χειμώνα, πόσες μέρες θα βρισκόταν σε συσκότιση το νησί άραγε; Και σε αυτή την περίπτωση πάντως, είχαμε το καθιερωμένο… ντόμινο ευθυνών. Ο δήμαρχος κατηγορεί την ΔΕΗ (και ζητά μάλιστα εισαγγελική παρέμβαση) και η ΔΕΗ κατηγορεί την «κακιά τύχη» και τον άνεμο. 

Το όλο σκηνικό θυμίζει κάτι από το 2007. Στις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο. Τότε που η κυβέρνηση Καραμανλή μας έλεγε «αφού φύσαγε άνεμος, τι να κάνουμε εμείς;». Τότε που  κάηκε η μισή Πελοπόννησος και 30 άνθρωποι. Παρόμοιο σκηνικό έχουμε και τώρα, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν ανθρώπινα θύματα. «Αφού πήρε φωτιά η γεννήτρια, πέσαμε και σε άνεμο στο Αιγαίο, για αυτό και το μπλακ άουτ διαρκείας. Τι να κάνουμε εμείς;» είναι σαν να μας λένε οι αρμόδιοι. Δυστυχώς και στις δύο περιπτώσεις, όπως και σε πολλές άλλες στην Ελλάδα, έλειπε το πλάνο. Κανείς υπεύθυνος δεν σκέφτηκε: «καλά ρε παιδιά, τι θα γίνει αν…». Μετά, το κακό έχει γίνει και η κατάσταση δεν μαζεύεται εύκολα. 

Ας το δούμε λίγο και απ’ έξω. Φανταστείτε να είχατε πάει διακοπές σε ένα γνωστό νησί του εξωτερικού για 5 μέρες. Και να τύχαινε κάτι τέτοιο, με όλες τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που ακολούθησαν. Θα είχατε φάει και 3 μέρες «μαύρο». Τι θα λέγατε σε γνωστούς και φίλους όταν επιστρέφατε πίσω στην πατρίδα σας. Κάτι αντίστοιχο θα γίνει και τώρα, αφού το όλο σκηνικό έγινε σε περίοδο που το νησί είναι φουλ από τουρίστες. 

Πέρα όμως από τους ξένους, το μπλακ άουτ στην Σαντορίνη ανοίγει και ένα άλλο μεγάλο θέμα: το κατά πόσο είναι προστατευμένοι οι μόνιμοι κάτοικοι στα Ελληνικά νησιά. Φαίνεται ότι ακόμα και στα μεγάλα νησιά, οι ελλείψεις είναι τρανταχτές. Και η αλήθεια είναι, ότι αυτούς τους ανθρώπους, τους θυμόμαστε μόνο το καλοκαίρι.


  

*Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου