30/8/13

Τι 13, τι 23, τι 53



Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μετά από το μπαράζ σκληρών μέτρων τα τελευταία χρόνια, μπήκε… ένα γκολ. Έτσι νομίζαμε τουλάχιστον. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, πριν από σχεδόν ένα μήνα. Κι όμως, στην Ελλάδα της «εξυπνάδας», είναι σα να μην πέρασε μια μέρα. Είναι από τις περιπτώσεις που λες ότι τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει στα μέρη μας, ο κόσμος να χαλάσει.


Πριν γίνει η μείωση, τα πράγματα παρουσιάζονταν πολύ όμορφα. Από όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση… άνοιγε σαμπάνιες, λέγοντας ότι κατάφερε να κερδίσει σε μια «σκληρή» διαπραγμάτευση με την Τρόικα, ενώ η πλευρά των επιχειρηματιών του κλάδου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, έβλεπε με καλό μάτι μια συρρίκνωση του ΦΠΑ στην εστίαση. Αυτοί, την έβλεπαν με καλό μάτι, μάλλον για προσωπικό όφελος και μόνο. Από το blog μας, είχαμε εκφράσει τις αμφιβολίες μας, για το αν τελικά η μείωση του φόρου θα περάσει στις τιμές. Είχαμε πει ότι μόνο αν ο καταναλωτής έβλεπε άμεσο όφελος  –πιθανόν- το μέτρο να είχε επιτυχία.

Η ουσία είναι ότι επίσημα ο ΦΠΑ στην εστίαση έπεσε, από το 23 στο 13%. Παρά τις επιφυλάξεις των δανειστών μας, οι οποίοι… έχουν αρχίσει να μας παίρνουν χαμπάρι. Δυστυχώς, ολοκληρώνεται σχεδόν ένας μήνας από την μείωση του ΦΠΑ και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Το βλέπουμε όλοι στην καθημερινότητα μας. Οι τιμές παραμένουν στα ίδια επίπεδα, ενώ πολλοί μαγαζάτορες συνεχίζουν προκλητικά να μην κόβουν αποδείξεις.

Αν ρωτήσεις κάποιον από αυτούς τους εστιάτορες, γιατί δεν έριξε τις τιμές, παρά την σημαντική μείωση του ΦΠΑ, πιθανόν θα λάβεις μια κοινότυπη απάντηση του στιλ «και όταν ανέβηκε ο ΦΠΑ δεν αυξήσαμε τις τιμές, άρα και τώρα δεν τις κατεβάζουμε». Άσχετα από το αν όντως το είχε κάνει, θα στο πει. Και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, καταλήγουμε στο εξής κωμικό και άκρως ελληνικό αποτέλεσμα: ο ΦΠΑ έπεσε τελικά, για να μην αλλάξει τίποτα! Είτε βρίσκεται στο 23%, είτε… στο 3% το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι το ίδιο. Εννοώ το ίδιο για τους καταναλωτές. Γιατί για τους εστιάτορες, που κρατούν τις ίδιες τιμές, καταλαβαίνετε ότι η διαφορά είναι άκρως υπολογίσιμη.

Για να είμαστε δίκαιοι, αξίζει να πούμε ότι στην χώρα του «τσεπώματος» υπάρχουν και μαγαζάτορες που όντως τίμια και ειλικρινά ρίξανε τις τιμές τους από 1η Αυγούστου. Οι φωτεινές εξαιρέσεις είναι λίγες, αλλά υπάρχουν. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που μας δίνουν την ελπίδα ότι κάτι, κάποτε μπορεί να αλλάξει στην Ελλάδα.



* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου