1/9/13

Καρεκλομαχίες



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Καρέκλες ανά χείρας, γροθιές και βρισιές. Με αυτά τα συνθετικά έγινε η… συζήτηση σε δημοτικό συμβούλιο στα Τρίκαλα. Αν κοιτάξουμε όμως λίγο τι συμβαίνει γύρο μας, θα δούμε ότι παρόμοιου τύπου «καρεκλομαχίες» έχουν γίνει συνήθεια. Με τον διάλογο να απουσιάζει ανησυχητικά. 


Εκεί, στα Τρίκαλα, αφορμή στάθηκε μια συζήτηση για τα πολεοδομικά θέματα της περιοχής. Οι εκπρόσωποι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης δεν τα βρίσκανε και έτσι δεν άργησε να φανεί… το έντονο ελληνικό ταπεραμέντο. Ενώ ο εκπρόσωπος της συμπολίτευσης μιλούσε, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης επιχείρησε να του πετάξει καρέκλα (!), κάτι που αποτράπηκε από τους ψυχραιμότερους, την τελευταία στιγμή. Τελικά οι δύο άντρες ήρθαν στα χέρια, γρονθοκοπήθηκαν και έναν από τους δύο κατέληξε στο νοσοκομείο. Απλά, δημοκρατικά και πάνω απ’ όλα με διάλογο. 

Αυτού του είδους η πόλωση όμως, υπάρχει σχεδόν παντού μέσα στην ταλαιπωρημένη κοινωνία μας. Σε ανησυχητικό βαθμό. Σχεδόν κανείς δεν έχει μεγάλη υπομονή για διάλογο. Το βλέπεις παντού. Αρκεί αυτή την στιγμή, να κλικάρεις σε μια οποιαδήποτε είδηση σε κάποιο ενημερωτικό site. Στα σχόλια των αναγνωστών που αραδιάζονται από κάτω, σίγουρα θα εξελίσσετε μια αντίστοιχη «καρεκλομαχία». Αριστεροί βρίζουν τους δεξιούς και το αντίστροφο, «μνημονιακοί» χλευάζουν τους «αντιμνημονιακούς», οι ακραίοι αντιμάχονται με όλους, κάπου εκεί μερικοί θυμούνται  και τους λαθρομετανάστες και πάει λέγοντας. Η κόντρα συνεχίζεται για πολύ, με αλλεπάλληλα επιθετικά σχόλια και συνήθως λήγει χωρίς νικητή. 

Δοκιμάστε να μπείτε και σε ένα βίντεο στο youtube, το οποίο να έχει -έστω κάποιες- πολιτικές προεκτάσεις. Το ίδιο σκηνικό πόλωσης και τυφλού φανατισμού εκτυλίσσεται πάλι στα σχόλια, κάτω από το εκάστοτε βίντεο. Ακόμα και σε βίντεο με ξεκάθαρο σατιρικό περιεχόμενο, οι βρισιές και το αλληλοφάγωμα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Φαίνεται ότι κάποιοι δεν σηκώνουν ούτε χιούμορ πλέον. 

Σκεφτείτε όλοι αυτοί που τσακώνονται στους διαδικτυακούς καυγάδες, να μαζεύονταν για να «συζητήσουν» και να ανταλλάξουν απόψεις γύρο από ένα τραπέζι. Δεν θέλω να φανταστώ τι θα συνέβαινε. Μάλλον θα βλέπαμε ανάλογα κωμικοτραγικά σκηνικά με αυτά που βλέπουμε στα Πανεπιστήμια μας, με τις κομματικές νεολαίες, όπου η πόλωση κυριαρχεί και αν χρειαστεί… πέφτει και καμιά ψιλή. Το ίδιο σκηνικό που βλέπουμε και στα γήπεδα μας, όπου έχουμε φτάσει να έχουμε βίαια επεισόδια μέχρι και σε αγώνες βόλεϊ ή χάντμπολ. 

Βεβαίως, ο φανατισμός και το αλληλοφάγωμα στην Ελλάδα, δεν είναι φαινόμενο του 2013. Το είχαμε πάντα, απλά τώρα που οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες βγήκε στην επιφάνεια με πιο έντονο τρόπο. Το σίγουρο πάντως είναι, πως όταν οι «καρεκλομαχίες» αντικαθιστούν τον διάλογο, σε τόσο μεγάλο βαθμό, κάτι δεν πάει καλά…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου