30/7/13

Μαύρη… και άραχνη η εργασία


Του Γιάννη Μπελεγρίνη


«Και ανεβαίνει» έλεγε ένα παλιό –εμπορικό- τραγούδι. Κάπως έτσι έχει η κατάσταση με την μαύρη εργασία στην Ελλάδα, όπως δείχνουν και τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Από 25% το 2010 και 30% το 2011, έφθασε στο 38,2% το 2012 και τελικά σκαρφάλωσε στο 38,4% το πρώτο εξάμηνο του 2013. Το πρόβλημα νομίζω πρέπει να το δούμε  ψύχραιμα, από δύο πλευρές.


Στην πρώτη πλευρά, είναι αυτοί που παρανομούν. Και φταίνε για την νοοτροπία που έχουν. Σε έλεγχο που πραγματοποίησε πρόσφατα η Οικονομική Αστυνομία σε επιχείρηση στην περιοχή της Κρήτης, σε σύνολο 51 εργαζομένων εντοπίσθηκαν 49 ανασφάλιστοι. Δηλαδή, μια επιχείρηση είχε 49 στους 51 εργαζομένους της ανασφάλιστους, και λειτουργούσε κανονικότατα εδώ και χρόνια. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε τα προφανή. Ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε καμία άλλη προηγμένη χώρα. Εργοδότης να ανοίγει επιχείρηση και να έχει κάνει το «πλάνο» του υπολογίζοντας ότι απλά και εύκολα θα έχει «αόρατους» για το κράτος εργαζόμενους.

Επικαλούμενος τα στοιχεία του Σ.Ε.Π.Ε. ο υπουργός Εργασίας ανέφερε, ότι μόνο για περιπτώσεις αδήλωτης εργασίας κατά το α' εξάμηνο του 2013 έχουν επιβληθεί 6.074 πράξεις επιβολής προστίμου συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, έναντι 4.538 πράξεων επιβολής προστίμου ύψους 5,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Επιπλέον, λέει, έχει επιβληθεί το μέτρο του κλεισίματος σε 28 επιχειρήσεις για παράνομη απασχόληση αλλοδαπών.

Δεν ξέρω αν οι αριθμοί αυτοί ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αλλά ας είμαστε καλοπροαίρετοι και ας δεχτούμε ότι είναι αληθείς. Τότε μάλλον ακόμα και αυτά τα νούμερα δεν είναι αρκετά για να καταπολεμήσουν το «τσουνάμι» της μαύρης εργασίας.

Επειδή πριν κάποιους μήνες ο δρόμος… με είχε βγάλει και εμένα στην Επιθεώρηση Εργασίας, είχα γράψει εδώ στο Domino για την εικόνα που είδα εκεί. Με ελεγκτές που μόνο «ράμπο» δεν ήταν, όπως συνηθίζουν να αποκαλούνται από πολλά ΜΜΕ. Αυτή είναι η δεύτερη πλευρά του προβλήματος, που λέγαμε παραπάνω. Είδα τους ελεγκτές να λειτουργούν με πολύ… light χειρισμούς στις καταγγελίες που γίνονται εκεί, όπως και στην δική μου, και με αρκετά χρονοβόρες διαδικασίες. Προφανώς φταίει και η δομή του Σ.Ε.Π.Ε. συνολικά. Δεν ξέρω αν όντως γίνονται «στοχευμένοι έλεγχοι σε χώρους για τους οποίους υπάρχουν πληροφορίες ή καταγγελίες» όπως λέει το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας. Εγώ πάντως δεν είδα τέτοια διάθεση, κατά τις επισκέψεις μου στα γραφεία των ελεγκτών.

Ίσως μικρή σημασία έχει τι λέω εγώ. Σημασία έχουν όμως σίγουρα τα νούμερα, που γίνονται όλο και μεγαλύτερα. Η μαύρη εργασία γιγαντώνεται κάθε μήνας που περνάει. Άρα μάλλον και οι «ράμπο» κάτι δεν κάνουν καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου