2/8/13

Κόβονται οι ιερές μπίζνες;

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Λένε, ότι στην Ελλάδα που όλα καταρρέουν, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν έχουν «αγγιχτεί» όσο θα έπρεπε. Υπάρχει όμως και μια άλλη ομάδα η οποία δεν έχει θιγεί από την κρίση… ή μάλλον όχι, και αυτοί Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι. Οι ιερείς –που πληρώνονται από τα κρατικά ταμεία- δεν έχουν επηρεαστεί. Έρχεται τώρα η «Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Μπορεί να γίνει το θαύμα;
 
Είναι ίσως η πρώτη φορά, που βλέπουμε στην Ελλάδα έστω μια πρόθεση αξιοποίησης της –τεράστιας- εκκλησιαστικής περιουσίας. Με την δημιουργία ανώνυμης Εταιρίας που θα αναλάβει αυτό το έργο. Μπορεί να περάσαμε μνημόνια, Τρόικες, κυβερνήσεις να ανεβο- κατέβηκαν, η ανεργία να καλπάζει, αλλά η εκκλησία, μέσα σε αυτό το περιβάλλον παρέμενε –και μέχρι νεοτέρας παραμένει- ανέγγιχτη. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 10.000 ιερείς. Κατά προσέγγιση ο αριθμός. Δεν χρειάζεται να πούμε, ότι το κράτος (πιθανόν) δεν γνωρίζει πόσους ακριβώς ιερείς έχει και πληρώνει. Εδώ δεν γνώριζε πόσους Δημοσίους Υπαλλήλους έχει συνολικά.

Σύμφωνα με παλιότερες έρευνες και πληροφορίες που έχει στην διάθεση του το Domino, ο αριθμός των ακινήτων της «Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών» είναι εντυπωσιακός. Μόνο στην Αθήνα, η κεντρική υπηρεσία της εκκλησίας διαθέτει 171 κατοικίες και 200 καταστήματα. Πάνω από 50 καταστήματα βρίσκονται στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Τα συνολικά τετραγωνικά μέτρα των επαγγελματικών χώρων στην Αθήνα υπολογίζονται σε 34.459 και στη Θεσσαλονίκη σε 25.500. Τα οικόπεδα που είναι εντός σχεδίου έχουν καταμετρηθεί σε 299 στην Αττική και το εμβαδόν τους ανέρχεται σε 1.443.518 τετραγωνικά μέτρα. Τα εκτός σχεδίου φθάνουν τα 19.000.000 τετραγωνικά μέτρα. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε αυτή την κατηγορία -πλην Θεσσαλονίκης- έχουν καταγραφεί 30.700.000 τ.μ. στο σύνολό τους. Στο site της εν λόγω υπηρεσίας μπορείτε να δείτε ενδεικτικά κάποια από τα πολλά ακίνητα της, που είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση αυτή την περίοδο. Με λίγα λόγια, μπορείτε να δείτε… τις ιερές μπίζνες που γίνονται. Σημειώνεται, ότι σε όλα αυτά που καταγράφονται παραπάνω, δεν συμπεριλαμβάνεται η περιουσία μητροπόλεων, μονών, προσκυνημάτων και ναών.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η εκκλησία διαθέτει «χρυσά» ακίνητα σε περιοχές με ιδιαίτερα υψηλές τιμές, όπως στο Κολωνάκι και στην πλατεία Συντάγματος. Στην κατοχή της είναι, για παράδειγμα, και το παλαιό υπουργείο Παιδείας στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας.

Όλα αυτά την ώρα που η εκκλησία παραμένει προσκολλημένη οικονομικά στο κράτος. Ο περίφημος διαχωρισμός εκκλησίας- κράτους δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Και πληρώνεις την εκκλησία, είτε πάς σε αυτή, είτε δεν πάς. Είτε είσαι Χριστιανός Ορθόδοξος, είτε καθολικός, είτε μουσουλμάνος, είτε βουδιστής. Όλοι οι φορολογούμενοι ρίχνουν τον οβολό τους. Μια εκκλησία που πολλές φορές μάλιστα έχει αμαρτήσει. Είναι πρόσφατο το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Και πόσα άλλα, τα οποία βλέπουμε (ή δεν βλέπουμε) κατά καιρούς.

Στην μετά- μνημόνιο εποχή υπάρχουν δύο ξεκάθαρες επιλογές: ή η εκκλησία αποκολλείται από το ελληνικό κράτος και ως αυτόνομη «εταιρία» μπορεί να έχει ότι οικονομικά δεδομένα και μισθολογικό κόστος επιθυμεί ή παραμένει προσκολλημένη και εξαρτώμενη οικονομικά από τα κρατικά ταμεία, και άρα πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα που αφορούν και τους υπόλοιπους Δημοσίους Υπαλλήλους, τις ΔΕΚΟ και τα ακίνητα του Δημοσίου γενικότερα. Και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο δεν γίνεται. Τα χρυσά αξεσουάρ, με τα λεφτά των φορολογούμενων, πρέπει να πάψουν να υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου