2/6/13

Και οι εννέα ήταν υπέροχοι



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Πως αλλάζουν οι καιροί. Εννέα πρώην πρωτοκλασάτοι πολιτικοί, που με τις αποφάσεις τους στιγμάτισαν την πορεία της Ελλάδας, βρέθηκαν από το ζενίθ στο ναδίρ. Μας τους θύμισε το Γερμανικό περιοδικό Focus, σε αφιέρωμα του. Άλλοι βρίσκονται στην φυλακή, άλλοι εμφανίζονται ως «σωτήρες» με νέα κόμματα και άλλοι είναι… στα αζήτητα. 


Δύο βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Ο ένας είναι ο Άκης Τσοχατζόπουλος. Κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, την περίοδο της παντοκρατορίας του κόμματος, κατηγορείτε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή. Τα περιθώρια για τον Άκη άρχισαν να στενεύουν μετά την αποκάλυψη για την γνωστή υπόθεση των υποβρυχίων. Παρ’ ολίγων πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1996. Ο δεύτερος που βρίσκεται στην φυλακή είναι ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Τον Φεβρουάριο καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για υπεξαίρεση. Στενός του συνεργάτης «τσέπωσε», κατά την διάρκεια της θητείας του ίδιου, από τα ταμεία του δήμου συνολικά 18 εκατομμύρια ευρώ, με τον Παπαγεωργόπουλο να δηλώνει μέχρι σήμερα… «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα». 

Οι τρεις πρώην υπουργοί που έχουν δημιουργήσει νέα κόμματα είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος, η Λούκα Κατσέλη και η Άννα Διαμαντοπούλου. Και οι τρείς είχαν ενεργό ρόλο στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που έβαλε την χώρα μας στο μνημόνιο. «Ήταν τα πρωτοπαλίκαρα του Παπανδρέου για τη λήψη των τότε μέτρων» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Focus. Και οι τρείς προσπαθούν να… αναστήσουν την πολιτική τους καριέρα, δημιουργώντας νέα κόμματα. Δεν μπορώ να καταλάβω, πόσο καινούργιο μπορεί να είναι το «προϊόν» που θα μας προσφέρει η Διαμαντοπούλου, η Κατσέλη ή ο Λοβέρδος. Τους γνωρίζουμε χρόνια, με τα θετικά τους και τα αρνητικά τους. Τι αλλάζει τώρα δηλαδή, έτσι ώστε ένα μεγαλύτερο κομμάτι των πολιτών ξαφνικά να τους εμπιστευτεί. Μάλλον δεν αλλάζουν και πολλά. 

Οι τέσσερις πολιτικοί που βρίσκονται στα αζήτητα –οι δύο εκ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί- είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Κώστας Καραμανλής και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Ο Παπανδρέου εκλέχτηκε με το αλησμόνητο σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και τελικά έβαλε την χώρα μας στο μνημόνιο το 2010. Πρόσφατα ανακαλύφτηκε και τρύπα στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ ύψους 140 εκατ. ευρώ, η οποία σύμφωνα με τις ενδείξεις, δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της αρχηγίας του. Τώρα βρίσκεται κάπου στο εξωτερικό, πολύ μακριά από την Ελληνική πραγματικότητα. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, υπουργός Οικονομικών όταν η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο, δεν έχει δώσει ακόμα πειστικές απαντήσει για το κάτω από ποιες συνθήκες έγινε αυτό. Ο ίδιος αναμίχτηκε και στην γνωστή υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ». Σήμερα δεν είναι καν βουλευτής και απέχει από τα πολιτικά δρώμενα. 

Για τον τρίτο, τον Κώστα Καραμανλή τι να πρώτο θυμηθεί κανείς. Κατά την διάρκεια της πρωθυπουργίας του είχαμε, μεταξύ άλλων, το σκάνδαλο Βατοπεδίου και το σκάνδαλο Ζαχόπουλου. Πολλοί Δημόσιοι Οργανισμοί έγιναν για πρώτη φορά ελλειμματικοί, ενώ ποιος μπορεί να ξεχάσει τις πρωτοφανείς πυρκαγιές του 2007 όπου κάηκαν 30 άνθρωποι. Ο τέταρτος των «εξαφανισμένων», Παναγιώτης Ψωμιάδης, κατέβηκε… από τον θρόνο της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, μετά από δικαστική απόφαση, αφού είχε σβήσει πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε πρατήριο καυσίμων. Φαντάζομαι σε «γαλάζιο» πρατηριούχο. Ξέρετε πως γίνονται αυτά… 

Για να μην λαϊκίζουμε όμως και τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς που βρέθηκαν να μας κυβερνούν, αξίζει να θυμηθούμε και κάποια άλλα πράγματα. Να μην ξεχνάμε, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εκλέχθηκε με το εντυπωσιακό 44%. Να μην ξεχνάμε, πως όταν μίλαγε ο Άκης γεμίζανε οι πλατείες με πολίτες που ζητωκραύγαζαν. Να μην ξεχνάμε, ότι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είχε εκλεχθεί δήμαρχος σε 3 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Να μην ξεχνάμε, ότι στις εκλογές που έγιναν μόλις λίγες εβδομάδες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, εκλέξαμε πάλι τον ίδιο πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. 

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την ιστορία, γιατί ο καιρός θα περάσει και θα εμφανιστούν πάλι «παντοδύναμοι πολιτικοί», θα ξανά γεμίσουν οι πλατείες σε προεκλογικές συγκεντρώσεις, θα ξανά κουνηθούν τα κομματικά σημαιάκια. Από εδώ και πέρα, ας είμαστε τουλάχιστον πιο προσεκτικοί…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου