4/6/13

Το λεωφορείο… του τρόμου



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Νύχτα, λεωφορείο κινείται σε προαστιακό έρημο δρόμο. Ξαφνικά άγνωστοι επιτίθονται στον οδηγό και τους επιβάτες θέλοντας να τους κλέψουν και προκαλούν υλικές ζημιές στο όχημα. Τελικά, χάνονται στο σκοτάδι, χωρίς κανείς να τους συλλάβει. Θα μπορούσε να είναι σκηνικό από ταινία, πρόκειται όμως για την πραγματικότητα που βιώνουν όσοι μετακινούνται με την γραμμή 805 στον Ασπρόπυργο. 


Είναι από τις ειδήσεις που σου κάνουν εντύπωση και μόνο στο άκουσμα. Σκέφτεσαι ότι δεν μπορεί να συμβαίνει. Μπλε λεωφορείο στην περιοχή του Ασπροπύργου, εκτελεί τα βραδινά δρομολόγια του με την συνοδεία περιπολικού! Στην Ελλάδα του 2013. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, τον τελευταίο καιρό άγνωστοι κάνουν «ντου» στα λεωφορεία που περνούν από έναν συγκεκριμένο δρόμο εκεί στην περιοχή, αρπάζοντας ότι προλάβουν από οδηγούς και επιβάτες. Από ένα σημείο και μετά μάλιστα, και αφού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, οι οδηγοί έβαλαν βέτο, αρνούμενοι να εκτελέσουν το εν λόγω δρομολόγιο αν δεν υπάρχει η παρουσία της αστυνομίας. 

Συχνά ακούμε ότι η εγκληματικότητα στην Αθήνα έχει χτυπήσει κόκκινο. Δυστυχώς, φαίνεται ότι η κατάσταση είναι το ίδιο άσχημη σε πολλά μέρη της Ελλάδας. Λίγο η αδιαφορία του κράτους, λίγο η κρίση και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε σχεδόν καθημερινά. Και ανάμεσα στο αδιάφορο κράτος και στους εγκληματίες, βρίσκονται –ως συνήθως- οι πολίτες. Γιατί δεν θα μετακινηθεί ο αδιάφορος υπουργός με το λεωφορείο του Ασπρόπυργου. Οι πολίτες θα μετακινηθούν. Το ίδιο ισχύει για όλες τις περιοχές (και είναι πολλές) της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. 

Κρατήστε και κάτι ακόμα που βγήκε από την ιστορία με το λεωφορείο… του τρόμου: Ολόκληρος ο Ασπρόπυργος, λέει,  έχει ένα και μοναδικό περιπολικό. Το οποίο που να πρωτοπάει όπως είναι φυσικό. Πλέον απασχολείται και για μια επιπλέον καθημερινή δουλειά. Να περιφρουρεί τα νυχτερινά δρομολόγια της γραμμής 805. Και που βρίσκονται άραγε, οι αστυνομικοί; Με αποτέλεσμα ολόκληρος Ασπρόπυργος να έχει ένα μόνο περιπολικό. Μάλλον είναι απασχολημένοι… σε άλλες σοβαρές δουλειές. Φυλάνε, για παράδειγμα,  πολιτικούς, μεγάλο- επιχειρηματίες και διάφορα ΜΜΕ. 

Είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα και είναι δύσκολο να το κατανοήσει κάποιος. Θέλει ένας επιχειρηματίας προστασία γιατί νιώθει ότι απειλείται; Πολύ ωραία. Να πληρώσει από την τσέπη του άτομα για ασφάλεια. Η αστυνομία που πληρώνεται από το κράτος, δεν είναι εταιρία Security. Αλλά στην χώρα μας, εδώ και χρόνια ισχύουν άλλοι κανόνες. Πράγματα αυτονόητα μοιάζουν τόσο «ξένα». Ας μην συζητήσουμε για τους αστυνομικούς που απασχολούνται ως ασφάλεια κάποιου δημόσιου προσώπου και καταλήγουν να εκτελούν χρέη… babysitter. Την ίδια ώρα, που οι αστυνομικοί απασχολούνται σε τέτοιες δραστηριότητες, λίγο παρακάτω μπορεί οι κάτοικοι να φοβούνται να κυκλοφορήσουν. Αλλά ποιος νοιάζεται. 

Το χειρότερο θα είναι, εικόνες όπως αυτή του περιπολικού που περιφρουρεί το λεωφορείο στον Ασπρόπυργο, μετά από λίγο καιρό να μας φαίνεται φυσιολογική. Να μην αποτελεί είδηση. Ο πήχης έχει ήδη κατέβει πολύ. Αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά, μπορεί να πάει και παρά κάτω.






* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του DOMINO, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου