2/6/14

Γιατροί ή χασάπηδες;

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Σε συζήτηση με φίλο- συνάδελφο πριν λίγες μέρες: «Εντάξει, το δικό μας επάγγελμα (δημοσιογραφία), είναι πλήρως ανοιχτό, και καλώς είναι ανοιχτό. Κανείς δεν σου ζητά απαραίτητα πτυχίο, για να μπορέσεις να το ασκήσεις. Αν είσαι, για παράδειγμα, γιατρός προφανώς και πρέπει να κατέχεις το σχετικό πτυχίο για να κάνεις την δουλειά», του λέω με… υπερβολική σιγουριά. Και κάπου εκεί, έρχεται το ελληνικό κράτος και σε διαψεύδει περίτρανα.

Η ιστορία είναι πλέον γνωστή: Γιατρός με «μαϊμού» πτυχίο ήταν επί 13 ολόκληρα χρόνια Διευθυντής σε περιφερικό ιατρείο της Σκύρου. Χωρίς κανείς να τον ελέγξει όλα αυτά τα χρόνια. Διέθετε μάλιστα τρία ΑΦΜ. Και, φυσικά, επειδή διευθυντής χωρίς την απαραίτητη χλιδή δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος κυκλοφορούσε με Ferrari και διέθετε ιδιωτικό αεροπλάνο.

Διαβάζοντας ένα σχετικό άρθρο στο Protagon.gr (ολόκληρο εδώ), διαπιστώνεις ότι η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Στο συγκεκριμένο άρθρο, παραθέτονται δηλώσεις Έλληνα (κανονικού) γιατρού σχετικά με το θέμα. Μεταξύ άλλων, ο αρθρογράφος διερωτάται πως οι συνάδελφοι του «μαϊμού» γιατρού, οι οποίοι δούλευαν μαζί του, δεν κατάλαβαν ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος είναι απατεώνας. Δεν το κατάλαβαν διότι, είναι σύνηθες το φαινόμενο να υπάρχουν στο σύστημα υγείας γιατροί, που δεν ξέρουν τι τους γίνεται!

«Μέχρι κι εμείς οι γιατροί, είμαστε τόσο συνηθισμένοι να βλέπουμε συναδέλφους που είναι παντελώς άσχετοι με το αντικείμενο, που δεν μας ενδιαφέρει αν έχουν πτυχίο... Έχουμε δει τόσους που έχουν έγκυρο πτυχίο και είναι αδαείς, ώστε το να μου λες ότι έχεις τίτλους σπουδών, δεν πιστοποιεί καμία ιατρική γνώση» λέει χαρακτηριστικά ο γιατρός, και οι δηλώσεις του φιλοξενούνται έτσι ωμά και χωρίς… αναισθητικό, στο εν λόγω άρθρο.

Αναλογιστείτε το: μια μερίδα γιατρών στην Ελλάδα, είναι τόσο άσχετοι με το επαγγελματικό τους αντικείμενο, που δεν ξεχωρίζουν από τους ενδεχόμενους «μαϊμού» γιατρούς! Όλοι αυτοί εργάζονται κανονικά, εξετάζουν ασθενείς, βγάζουν ιατρικές γνωματεύσεις και εγχειρίζουν ανυποψίαστους πολίτες.

«Έκανα αγροτικό με συνάδελφο που είχε πτυχίο από βαλκανική χώρα. Δεν ήξερε ούτε πού πέφτει η καρδιά, δεν την εμπιστευόμουν ούτε να βάλει θερμόμετρο. Και όμως, είχε ένα ύφος επιμελήτριας που ψάρωνε τους επισκέπτες. Εννοείται ότι εργάζεται στο ΕΣΥ νομιμότατα με όλες τις σφραγίδες...» καταλήγει ο ίδιος γιατρός. Και όλα αυτά –ξανά λέμε- συμβαίνουν χρόνια στην Ελλάδα, χωρίς κανείς αρμόδιος να κάνει τίποτα.

Η κατάντια είναι ολοκληρωτική. Δεν πρέπει, δηλαδή, να γίνει έρευνα μόνο για το ποιοι γιατροί έχουν γνήσια πτυχία. Πρέπει  να γίνει άμεσα αξιολόγηση και σε γιατρούς που έχουν γνήσια χαρτιά, έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν και τις απαραίτητες γνώσεις.

Μέσα σε όλη αυτή την τραγελαφική κατάσταση, δεν ζημιώνονται βέβαια μόνο οι ασθενείς. Ζημιώνονται και οι σωστοί Έλληνες γιατροί, που έχουν και τα πτυχία και τις γνώσεις. Γιατί υπάρχουν κι αυτοί. Και είναι πολλοί. Αλλά, ως γνωστών, μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου