29/4/14

Μπορεί ένας τελικός να «αναστήσει» τις μετακινήσεις φιλάθλων;

Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ κάνουν από κοινού αίτημα, για μετακινήσεις φιλάθλων τους στους μεταξύ τους αγώνες στα play offs. Ας αφήσουμε στην άκρη την κατάντια σε αυτή εδώ την χώρα, λόγω της οποίας μας μοιάζει… κατόρθωμα η μετακίνηση οπαδών, σε ένα ποδοσφαιρικό ματς. Πάμε στην ουσία: «χωράνε» οπαδοί δύο διαφορετικών ομάδων, σε ένα ελληνικό γήπεδο;


Είχαμε το περασμένο Σάββατο, το τέστ του τελικού Κυπέλλου. Πάνω από 22.000 «πράσινοι» και άλλοι τόσοι «ασπρόμαυροι» στο ίδιο στάδιο. Το τεστ νομίζω –αν και εξέπληξε πολλούς από εμάς- κρίνεται επιτυχημένο. Τα πράγματα (για τα ελληνικά δεδομένα) κύλησαν ομαλά. Έστω και με αρκετές κενές θέσεις. Έστω και με μεγάλη αστυνομική «επιστράτευση». Δεν έγιναν τα έκτροπα που έχουμε δει αμέτρητες φορές σε γήπεδα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν οπαδοί και των 2 ομάδων στο γήπεδο. Ακόμα και όσες μικροεντάσεις δημιουργήθηκαν, «έσβησαν» μέσα σε λίγα λεπτά.

Προσωπικά από τον συγκεκριμένο αγώνα μου έκαναν εντύπωση ακόμα δύο πράγματα: Πρώτον, ότι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, παρά την βαριά ήττα την οποία υπέστη ο ομάδα τους, αποχώρησαν σαν κύριοι από το γήπεδο. Και το λέω αυτό, διότι σε αυτή εδώ τη χώρα, όταν μία ομάδα χάνει έναν αγώνα, οι οπαδοί της που βρίσκονται στις κερκίδες έχουν την λογική του…  «τώρα θα μπω να τα σπάσω». Άλλες φορές δεν έχουν τελειώσει καν τέτοια ματς. Έχουμε δει μέχρι και ξύλο σε ποδοσφαιριστές ς, μετά από «ντου» οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα και ευτυχώς στην περίπτωση του περασμένου Σαββάτου, δεν είδαμε τέτοιες εικόνες.

Το δεύτερο στοιχείο που μου έκανε εντύπωση στον τελικό Κυπέλλου, ήταν η συμπεριφορά των οπαδών του Παναθηναϊκού, επίσης μετά το τέλος του αγώνα. Παρά το γεγονός ότι είχαν μεθύσει… από το νέκταρ του 4-1, δεν «μπούκαραν» στον αγωνιστικό χώρο, μετά την λήξη του ματς για να πανηγυρίσουν. Έγινε δηλαδή το αυτονόητο σε άλλες χώρες: οι παίχτες είχαν την ευκαιρία να χαρούν την επιτυχία τους, να πάνε με το κύπελλο μπροστά στις κερκίδες, να δούμε τα καθιερωμένα «όλε». Πανηγύρισαν μαζί με τους φιλάθλους της ομάδας, αλλά το σκηνικό ήταν όπως έπρεπε: οι παίχτες στο γήπεδο, οι οπαδοί στις κερκίδες. Και το γιόρτασαν όλοι.

Το ερώτημα μετά από όλα αυτά, είναι αν μπορεί ένας τελικός Κυπέλλου, να «αναστήσει» τις μετακινήσεις φιλάθλων στην χώρα μας. Αρχής γενομένης από τα ερχόμενα play offs, όπως προτείνουν οι διοικήσεις Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει η αρχή. Να μετακινηθούν φίλαθλοι σε αυτά τα δύο ματς. Αν το τεστ, όπως το περασμένο Σάββατο, είναι πάλι θετικό τότε ίσως μπορούν να καθιερωθούν οι μετακινήσεις φιλάθλων όσων ομάδων το επιθυμούν, από το επόμενο πρωτάθλημα.

«Και τι θα γίνει αν πάλι οπαδοί κάποιων ομάδων δημιουργήσουν επεισόδια;» θα αναρωτηθούν κάποιοι. Τότε μπορεί να γίνει κάτι δίκαιο για όλους: να κρίνεται ξεχωριστά το ποιοι οπαδοί είναι ικανοί να μετακινούνται και ποιοι όχι! Αν για παράδειγμα οι «κόκκινοι» δεν σταθούν στο ύψος τους, και κάνουν έκτροπα στα γήπεδα τα οποία πάνε ως φιλοξενούμενοι, τότε θα πάψουν να μετακινούνται. Το ίδιοι θα ισχύει και για τους «πράσινους», τους «ασπρόμαυρους», τους «μπλε», τους «κυανέρυθρους» και πάει λέγοντας. Να ξεχωρίσουν, δηλαδή, τα ξερά από τα χλωρά. Με την κάθε ομάδα ξεχωριστά να αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Όσες ομάδες αποδειχτεί στην πράξη ότι διαθέτουν οπαδούς που είναι κόσμιοι, θα «πριμοδοτούνται» ουσιαστικά με τις σχετικές μετακινήσεις. Δεν θα βγαίνουν, δηλαδή, όλοι χαμένοι γενικά και αόριστα. Θα βγαίνουν χαμένες μόνο οι ομάδες των οποίων οι οπαδοί πάνε… για να τα σπάσουν σε διάφορα γήπεδα. Όσοι φίλαθλοι θέλουν να δουν ποδόσφαιρο και να υποστηρίξουν την ομάδα τους στα προβλεπόμενα πλαίσια, θα μετακινούνται κανονικά!

Τα πράγματα είναι απλά. Πρέπει να επενδύσουμε πάνω στον τελικό της περασμένης εβδομάδας. Και ότι βγει. Αν (και αυτή τη φορά) δεν βγει κάτι θετικό, τότε είναι αναγκαίο να παρθούν πολύ γενναίες αποφάσεις για να αλλάξει η κατάσταση στα ελληνικά γήπεδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου