8/3/14

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανέργους: Τι να προσέξουν οι… τολμηροί που θα κάνουν αίτηση

Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Βρήκαμε την… λύση και την προωθούμε σε κάθε ευκαιρία. Κάπως έτσι φαίνεται πως σκέφτονται στην κυβέρνηση, καθώς μετά το επιδοτούμενο πρόγραμμα για ανέργους ως 29 ετών που «έτρεξε» πέρυσι, ετοιμάζεται να βγει αντίστοιχο πρόγραμμα και φέτος.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα voucher (επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για νέους έως 29 ετών) το οποίο θα δώσει την ευκαιρία να καταρτιστούν μέσω Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και να απασχοληθούν σε επιχειρήσεις μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης 50.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι του ΟΑΕΔ.

Η συνολική αμοιβή για την κάθε θέση αναμένεται, όπως και στο προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα, να διαμορφωθεί ως εξής:
 

α) 2.700  ευρώ μικτά για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων /ΤΕΙ», εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.300 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.
 

β) 2.400 ευρώ μικτά για την ομάδα ωφελουμένων «άνεργοι νέοι ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών που είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», εκ των οποίων 400 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 2.000 ευρώ στο επίδομα πρακτικής άσκησης.

Μετά από τη λήξη της 5μηνης πρακτικής άσκησης και εφόσον η επιχείρηση το επιθυμεί, μπορεί να προσλάβει τον καταρτιζόμενο ως επίσημο εργαζόμενο πλέον, υπογράφοντας σχετική σύμβαση εργασίας. 

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν άνεργοι νέοι οι οποίοι πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:
 

-Για την κατηγορία «Απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ ηλικίας μέχρι 29 ετών»: Να είναι κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ ή βεβαίωσης περί αναγνωρισμένων επαγγελματικών προσόντων, πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.
 

-Για την κατηγορία «Απόφοιτοι υποχρεωτικής, δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ηλικίας από 18 μέχρι 29 ετών»: Να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανεργίας του ΟΑΕΔ, ανεξαρτήτως αν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ή όχι.

Τι μας δίδαξε το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα 


Το περασμένο έτος «έτρεξε» το αντίστοιχο επιδοτούμενο πρόγραμμα για νέους ανέργους, από 18 ως 29 ετών. Τι προέβλεπε συνοπτικά: οι συμμετέχοντες σε πρώτη φάση περνούσαν από κάποια σεμινάρια θεωρίας. Για αυτά τα σεμινάρια θα λάμβαναν, βάση της σύμβασης, εκπαιδευτικό επίδομα, το οποίο θα το έπαιρναν στα χέρια τους, με την συμπλήρωση ενός μήνα στη «εταιρία πρακτικής» στην οποία θα πήγαιναν, μετά το τέλος των θεωριών. Στην εταιρία θα έμεναν για περίπου 5 μήνες (μέχρι τη συμπλήρωση των προβλεπόμενων ωρών) και με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα έπαιρναν το τελικό χρηματικό ποσό, μαζεμένο.

Τι συνέβη στην πράξη: οι συμμετέχοντες πήγαν κανονικά τόσο για τα σεμινάρια, όσο και για την εργασία στις εκάστοτε εταιρίες. Ωστόσο, παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές και του εκπαιδευτικού επιδόματος, αλλά και του τελικού χρηματικού ποσού το οποίο –υποτίθεται- έπρεπε να παραλάβει ο κάθε συμμετέχοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ακόμα και τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο (8/3) άτομα που έχουν ολοκληρώσει προ πολλού το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουν παραλάβει ακόμα όλα τα χρήματα τους.

Όσοι… τολμηροί αποφασίσουν λοιπόν να συμμετέχουν στο φετινό πρόγραμμα, θα πρέπει να γνωρίζουν –για να μη βρεθούν προ εκπλήξεως- ότι οι πληρωμές γίνονται με σημαντικές καθυστερήσεις. Από την μια πλευρά, είναι χρήματα τα οποία φυσικά δεν πρόκειται να τα χάσει κάποιος. Από την άλλη, σίγουρα δεν μπορείς να στηριχτείς σε αυτά για να καλύψεις τις ανάγκες σου, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συμμετέχεις στο πρόγραμμα.

Για αυτές τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, ευθύνεται –για να μιλάμε συγκεκριμένα- το Υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για χρήματα τα οποία είναι επιδοτούμενα, δεν τα πληρώνει δηλαδή ο κάθε εργοδότης, βρίσκονται εξ αρχής στα κρατικά ταμεία και όμως δεν πηγαίνουν στην ώρα τους στους δικαιούχους. Κατά την διάρκεια του προηγούμενου προγράμματος, εντύπωση προκάλεσε η γενικότερη στάση των υπαλλήλων και των στελεχών του υπουργείου. Στο 90% των περιπτώσεων κανείς αρμόδιος δεν απαντούσε στα σχετικά τηλέφωνα, ενώ ακόμα και αν κατάφερνες να μιλήσεις με κάποιον, οι απαντήσεις και τα χρονοδιαγράμματα που σου έδιναν θύμιζαν… συμπλήρωση του Λόττο.

Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημανθεί και κάτι ακόμα, το οποίο είναι σημαντικό για τους συμμετέχοντες, στην αρχή του προγράμματος. Αφού κάποιος κάνει αίτηση και εγκριθεί για το πρόγραμμα, είναι προτιμότερο να ψάξει σε παραπάνω από 1 ΚΕΚ,  μέχρι να καταλήξει σε αυτό που θα του βρει την εταιρία που καλύπτει τον ίδιο. Μην βιαστείτε να «κλείσετε» σε κάποιο ΚΕΚ. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε όσα επιθυμείτε και να επιλέξτε το καλύτερο για εσάς.



* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος8/3/14, 5:59 π.μ.

    Καλα κρασια, ποτε δε θα παει μπροστα αυτη η χωρα, κατι τετοια προγραμματα μου υπενθυμηζουν καθε φορα ποσο πισω ειμαστε σαν χωρα και με κανουν να ντρεπομε για τη χωρα που ζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος8/3/14, 1:49 μ.μ.

    Υπέροχο άρθρο κύριε Μπελεγρίνη!!Μόνο αλήθειες:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο φιλε μου εγραψες τα πραγματα οπως ακριβως ειναι και εκανες πολυ καλα γιατι ετσι θα ενημερωνετε και ο κοσμος που δεν γνωριζει, απο 'μενα ενα μεγαλο μπραβο για το ωραιο αρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα συγχαρητήριά μου για το ωραίο σας άρθρο κύριε Μπελεγρίνη.Ως δικαιούχος προηγούμενου προγράμματος πιστεύω πως τα παιδιά που αποφασίζουν να μπουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς το περιεχόμενό τους.Και φυσικά να έχουν μεγάλη υπομονή σχετικά με τις καθυστερήσεις των πληρωμών.Πάντως όπως και να 'χει ΟΛΟΙ θα πάρουν τα χρήματά τους ακόμα και αν περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα.Και όσοι ακόμη δεν έχουν πληρωθεί από προηγούμενα προγράμματα πιστεύω πως θα πληρωθούν μέσα στους επόμενους 2 μήνες καθώς ακολουθούν εκλογές.Ελλαδάρα....Ελπίζω απλά τα παθήματα να μας γίνουν μαθήματα και να αρχίσουμε να ξυπνάμε σιγά σιγά..Καλή τύχη σε όλους,είμαστε νέα παιδιά και μας αξίζει κάτι καλύτερο από αυτό που ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 50.000 αυτη τη φορα; Μαλιστα. Ειχε επιτυχια φαινεται το πρωτο γι αυτο...

    Ειδανε και τις μηδενικες αντιδρασεις των χιλιαδων ΝΕΩΝ που συμμετειχαν στο πρωτο (ακομα περιμενουν να πληρωθουν) και σου λεει δεν κανουμε κι αλλα, αυτοι δεν καταλαβαινουν τιποτα. Μια χαρα...
    Ξεκινησανε και τα κορακια-ΚΕΚ τις "καμπανιες ενημερωσης", δεν τους αδικω βεβαια, 1000€ το κεφαλι ειναι αυτα, να πανε χαμενα;

    Ωραια πραγματα...
    Φωναζουμε τοσα χρονια για το δημοσιο. Τωρα θα πληρωνουμε για να εχει τζαμπα προσωπικο ο καθε ιδιωτης. Αλλωστε ετσι θα ερθει η αναπτυξη.

    Αυτοι ειμαστε αυτα μας αξιζουν.
    Φατε ιδιωτικοποιησεις παιδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος15/3/14, 8:36 μ.μ.

      Πόσο συμφωνώ μαζί σου..Το αστείο είναι ότι κάποιοι εξακολουθούν να πιστεύουν πως η Κυβέρνηση τα κάνει αυτά για να μειώσει την ανεργία..Έτσι είναι όμως όταν υπάρχει έλλειψη βούλησης και Παιδείας...

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος22/3/14, 3:39 π.μ.

    Κυριε Μπελεγρινη γνωριζετε κατι σχετικα με το καινουριο voucher για το 2014?
    Εχει ξεκινησει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από όσο γνωρίζω δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Αναμένεται στο προσεχές χρονικό διάστημα να βγουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος24/3/14, 4:36 μ.μ.

      Εκανα αιτηση σε αυτο το site>
      http://oead.edu.gr/index.php/el/component/forme/?fid=33
      μηπως ειναι απατη? Φοβαμε γιατι εβαλα και το τραπεζικο μου λογαριασμο, ξερετε τιποτα γι αυτο?

      Διαγραφή
    3. Από ότι είδα πρόκειται για το site κάποιου ΚΕΚ ή κάτι τέτοιο. Το πολύ- πολύ αν εγκριθείς για το πρόγραμμα να σε πάρουν τηλέφωνο από εκεί. Έτσι και αλλιώς όμως, όπως αναφέρω και στο κείμενο, μέχρι να υπογράψετε την τελική- επίσημη σύμβαση, δεν σας δεσμεύει κανείς. Μπορείτε να πάτε να ψάξετε και να συζητήσετε με όσα ΚΕΚ θέλετε.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος24/3/14, 9:38 μ.μ.

    Μαλιστα, καταλαβα, απλως μια φιλη μου που εκανε καπου αιτηση σε παρομοιο προγραμμα του δημου ηταν κατι τετοιο δεν μου διευκρινισε κατι με voucher, της ειπαν αν επιλεγει και δεν παει πως χανει το δικαιωμα να ξανα κανει αιτηση κατι τετοιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος3/5/14, 9:25 π.μ.

    Κε Μπελεγρίνη, ξεκίνησα κι εγω το πρόγραμμα αυτο τον Οκτώβρη του 2013... Τα Χριστουγεννα μας βαλαν τα 305,60 αντί για 400...Το προγραμμα το ολοκληρωσα στις 28 Μαρτίου 2014 και ακομα πληρωμη δεν ειδα... Η οικογενεια μου δεν εχει χρηματα να ζησει και περιμενω πως και πως τα χρηματα που αυτοι θα τα βαλουν οποτε γουσταρουν...ε οχι δεν ειναι κατασταση αυτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος26/5/14, 6:02 μ.μ.

    Κυριε Μπελεγρινη σας παρακαλω μηπως πειτε μου μηπως γνωριζετε αν εχει βγει το καινουριο πιστοποιημενο επιδοτουμενο προγραμα για το 2014?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές αιτήσεις.

      Διαγραφή
  10. Ανώνυμος4/7/14, 11:47 μ.μ.

    Προκειται για κοροιδια..εγω πηγα σε ενα τετοιο προγραμμα..αφου εκανα κ την θεωρια κ την πρακτικη δλδ συνολο εξι μηνες δεν ειχα παρει ουτε ευρω..πηραμε 305 ευρω δυο μηνες μετα την πρακτικη...με λιγα λογια ουτε καν 400 οπως λενε μιας κ υπαρχουν κρατησεις..τα υπολοιπα 1500 ευρω τα πηραμε δυο μηνες μετα απο την πρωτη πληρωμη..κ τα υπολοιπα λεφτα θα τα παρουμε το 15 με την δηλωση..αυτα βεβαια δεν προκειται να σας τα πει κανενα κεκ οπως δεν τα ειπε κ κανενας κ σε εμας..κ μιλαω εχοντας μιλησει με πολλους ανθρωπους που περασαμε απο τετοιο προγραμμα κ πηραμε αυτη την απογοητευση..οποτε οποιος αποφασισει να παει ας περιμενει τα πρωτα λεφτα να τα παρει 7 με 8 μηνες αφου παει στο σεμιναριο..κ αφηστε τους να λενε

    ΑπάντησηΔιαγραφή