17/11/13

Καταδικάζουμε την σάτιρα απ’ όπου κι αν προέρχεται;



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε μια κόντρα μεταξύ δύο εφημερίδων: των Νέων και της Αυγής. Αφορμή ένα σατιρικό σκίτσο το οποίο δημοσιεύτηκε στην πρώτη και θεωρήθηκε σεξιστικό και υπερβολικό, από την εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Το εν λόγω σκίτσο αφορούσε τις βουλευτίνες Ζωή Κωνσταντοπούλου και Ραχήλ Μακρη.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά και ας γυρίσουμε τον χρόνο λίγο πίσω. Πριν μερικούς μήνες, η ίδια εφημερίδα (Τα Νέα) και ο ίδιος μάλιστα σκιτσογράφος, ο Δημήτρης Χαντζόπουλος, παρουσίαζε την -τότε- τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου – Κουβέλη ως… ένα ερωτικό τρίγωνο. Θέλοντας να σατιρίσει, μεταξύ άλλων, την αναποτελεσματικότητα τους. Τότε, η Αυγή δεν είχε θιχτεί. Και γιατί να θιχτεί, θα μου πείτε. Τότε σατιρίζονταν οι «απέναντι». Αλλά εγώ θα πω καλώς δεν είχε αντιδράσει. Τώρα, μάλλον τα κριτήρια και η ευαισθησία της συγκεκριμένης εφημερίδας, και όσων συμμερίζονται την άποψη της, είναι διαφορετικά.

Πάμε στην ουσία. Η σάτιρα, από όπου κι αν προέρχεται, έχει τελικά όρια; Και αν ναι, ποιος τα ορίζει; Η κάθε Αυγή; Η κυβέρνηση; Η Τρόικα; Η ίδια η κοινωνία; Γιατί με αυτή τη λογική, θα έπρεπε να καταδικάσουμε την σάτιρα (αλλά και την ελεύθερη δημόσια έκφραση γενικότερα) και σε άλλες, αντίστοιχες περιπτώσεις. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει δημόσια σχόλια του στιλ «σιγά μη σκίσουν κανένα καλσόν», τα οποία αφορούσαν συναντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα. Και αυτό σεξιστικό είναι, αν πάμε με την ίδια λογική.

Έχουμε δει αμέτρητες φορές, για παράδειγμα, τον Λάκη Λαζόπουλο με την βοήθεια του μοντάζ να τοποθετεί το κεφάλι του πρωθυπουργού ή άλλων πολιτικών, πάνω σε γυναικεία σώματα χορευτριών και να τα προβάλει σε σατιρικά βίντεο. Αν θέλω να κάνω τον συνήγορο του διαβόλου, και αυτό σεξιστικό είναι θα πω. Ούτε σε αυτά, φυσικά είχε αντιδράσει δημόσια κανείς. Και καλώς δεν είχε αντιδράσει, κατά την ταπεινή μου άποψη. Γιατί η σάτιρα πρέπει να προβάλλεται χωρίς λογοκρισία, σε οποιαδήποτε μορφή θεωρεί ο εκάστοτε σατιρικός δημιουργός, και το κοινό στο τέλος θα κρίνει αν αυτό που είδε του άρεσε ή όχι. Το κοινό θα κρίνει αν η σάτιρα, στην κάθε περίπτωση, έχει υπερβεί τα όρια ή όχι.

Αλλά, αφού η ιστορική Αυγή τυχαίνει να είναι η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, θα είχε πραγματικό ενδιαφέρον και η απάντηση σε ένα ακόμα ερώτημα: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση σήμερα, θα «έκοβε» το σατιρικό σκίτσο των Νέων, για το οποίο γίνεται όλη η φασαρία;



* Όσοι θέλουν να μαθαίνουν πρώτοι για τα νέα άρθρα του Domino, μπορούν να κάνουν Like στην συνεργαζόμενη Facebook Page ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου