25/10/13

Το μνημόνιο… δεν πιάνει τους βουλευτές



Του Γιάννη Μπελεγρίνη


Οι μπάρες των διοδίων ανοίγουν, για να περάσει (δωρεάν) ο βουλευτής. Αυτή η εικόνα, θα είναι συχνή από εδώ και πέρα στις Εθνικές οδούς. Μπορεί λόγω μνημονίου οι πολίτες να έχουν «ματώσει» οικονομικά. Οι βουλευτές όμως, όχι μόνο δεν υπομένουν περικοπές, αλλά θα έχουν και… ελαφρύνσεις.


Οι βουλευτές της περιφέρειας, λέει, στο εξής δεν θα πληρώνουν διόδια. Κάτι τέτοιο θα ισχύει για όποιον βουλευτή απαρνηθεί τα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια (ναι, υπάρχουν ακόμα και αυτά). Φυσικά, η πρώτη απλή απορία που δημιουργείται, είναι γιατί στην Ελλάδα της κρίσης, δεν «παίζει» το σενάριο, να μην έχουν οι βουλευτές ούτε δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια, ούτε δωρεάν διέλευση στα διόδια. Ότι ισχύει, δηλαδή, για όλους τους πολίτες. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Πάμε τώρα στον φάκελο «διόδια». Είχα γράψει πριν κάμποσο καιρό, εδώ στο Domino, ότι τα υπάρχοντα διόδια στην Ελλάδα είναι πολλά. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι για να πας από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη, πρέπει να πληρώσεις σε 11 (!) σταθμούς διοδίων. Άλλους τόσους για να ξανά γυρίσεις. Σε δρόμους ιδιαίτερα κακό διατηρημένους.

Προφανώς, για αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις (τους πολιτικούς δηλαδή), τα διόδια που υπάρχουν στην χώρα μας δεν θεωρούνται πολλά. Για αυτό και τα πολλαπλασιάζουν συνεχώς. Αφού λοιπόν, δεν τα θεωρούν πολλά, γιατί δεν πληρώνουν και οι ίδιοι στα διόδια; Αλλά, μάλλον «δεν είναι πολλά τα διόδια», όταν τα πληρώνουν… οι άλλοι. Για τους εαυτούς τους, κρίθηκε αναγκαίο να περνούν δωρεάν από τις μπάρες.

Σε αυτή την κωμική ιστορία, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι οι βουλευτές, στην εποχή του μνημονίου, εξακολουθούν να απολαμβάνουν μισθούς με αρκετά… μηδενικά. Συν τα διάφορα επιδόματα. Πόσο «βάρος» είναι, δηλαδή, για έναν άνθρωπο που παίρνει μισθό μερικών χιλιάδων ευρώ, να πληρώσει το νόμιμο αντίτιμο των διοδίων. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι μεγαλύτερο «βάρος», από ότι για έναν πολίτη που παίρνει τον βασικό μισθό, λίγο πάνω από τα 500 ευρώ.

Εδώ συμβαίνει το εξής απίθανο: και οι βουλευτικοί μισθοί δεν μειώνονται, και τους δίνονται και ελαφρύνσεις για τα διόδια. Την ίδια ώρα, οι πολίτες (των οποίων οι μισθοί ψαλιδίζονται), αναγκάζονται να πληρώνουν στα πολλά υπάρχοντα διόδια. Όλα γίνονται ανάποδα, με μια φράση.

Σε λίγο θα μας πουν, ότι οι ίδιοι οι βουλευτές πρέπει να εξαιρεθούν και από το χαράτσι στα ακίνητα, γιατί δεν μπορούν να το πληρώσουν. Μάλλον είναι ωραίο το μνημόνιο, όταν αφορά τις τσέπες των άλλων...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου